Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Zebegény – receptek

Savanyú tojásleves
Hozzávalók: 1 evőkanál sertészsír, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 7 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 teáskanál fűszerpaprika, 3 teáskanál só, 1 evőkanál ecet, 4 db tojás.
Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, belepréseljük a megtisztított fokhagymát, összepirítjuk, és megszórjuk liszttel. Amikor kezd színesedni, kb. 1 dl vízzel hígítjuk. Beledobjuk a babérleveleket, és folytonos kevergetés közben összefőzzük.
Hozzáadjuk a tejfölt, fűszerpaprikával, sóval ízesítjük, és felengedjük egy liter vízzel. Ecetet öntünk bele, és egyenként óvatosan hozzáadjuk a tojásokat is. Pár percnyi forralás után lezárjuk a lángot, hogy lehetőleg tálalásnál lágy maradjon a sárgája. A babérleveleket kiszedjük, és tálaljuk.

 

 

 

Schupnudli
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 30 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi őrölt bors.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és átnyomjuk. Hozzáadjuk a lisztet, beleütjük a tojást, és sóval az egészet összedolgozzuk.
Hosszú rudat formázunk belőle, amit 5 centis darabokra vágunk. Ezeket megsodorjuk, és centis kis nudlikra felaprítjuk. Tenyerünkkel egyenként megsodorjuk mindegyiket. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és átöblítjük a tésztát.
A savanyú káposztát lecsepegtetjük, és kisebbekre összevágjuk. Öntünk alá két evőkanál vizet, megszórjuk kevés cukorral, csipetnyi borssal fűszerezzük, és összepároljuk.
A nudlit a káposztával összekeverve kínáljuk.

Köménymagos stangli
Hozzávalók: 2 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 1 evőkanál sertészsír, 5 evőkanál só, 5 dl tejföl, 1 tojás, köménymag.
A langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt, és félretesszük, hogy megkeljen. Közben a lisztet a margarinnal és a zsírral összemorzsoljuk. A közepébe fészket formázunk, ebbe öntjük a felfutott élesztőt. A lisztet megszórjuk három evőkanál sóval, és összedolgozzuk a tésztát. Egy nagy gombócot formázunk belőle, amelybe apránként a tejfölt is beledagasztjuk. Jól összegyúrjuk.
Kilisztezett edénybe tesszük, letakarjuk, és hűtőszekrényben 40-50 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán újra átdolgozzuk, háromfelé vágjuk, és gombócokat formázunk belőlük. Ezeket napokig eltarthatjuk a hűtőszekrényben.
Három-négy mm vastagra kisodorjuk, tetejét megkenjük felvert tojással. A köménymagot két evőkanál sóval összekeverjük, és gazdagon meghintjük vele a tésztát. Derelyevágóval először félbevágjuk, majd 8 mm-es csíkokra szabjuk. Hézagosan tesszük a sütőlapra. Előmelegített sütőben gyorsan megsül.

Rozsdás hús krumplis puliszkával
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, só, 2 evőkanál sertészsír, 10 dkg liszt, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma, 4 szelet fehérpaprika. A puliszkához: 1 kg krumpli, só, 2 púpos evőkanál liszt, kávéskanálnyi őrölt feketebors, 1 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma.
A sertéskarajt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Az inakat átvágjuk, és mindkét oldalukon besózzuk a húsokat. Kézzel kicsit szétnyomjuk, de nem klopfoljuk. Serpenyőben sertészsírt olvasztunk, a karajt lisztbe mártjuk, és átsütjük, közben megfordítjuk. Amikor mind kisült, félrehúzzuk a zsírt, belekeverjük az őrölt borsot és paprikát, majd felengedjük két deci vízzel. Visszatesszük a hússzeleteket, dobunk mellé tisztított fokhagymát, néhány karika paprikát, és fedő alatt fél óráig pároljuk tovább.
A puliszkához a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és átnyomjuk. Két teáskanál sót, kevés őrölt borsot, és lisztet keverünk hozzá. Serpenyőben zsírt hevítünk, megpirítunk benne 2 gerezd tisztított fokhagymát, majd kiszedjük. Evőkanállal és vizes kézzel tojásnyi, lapos puliszkákat formázunk a krumplis masszából, ezeket forró zsírban mindkét oldalukon színesre sütjük, kiszedjük, és lecsepegtetjük.
Mire az összes puliszka elkészül, a hús is átpuhul, és lehet tálalni.

Mákos guba
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, egy teáskanál cukor. A tésztára 7 dl tej, 2 evőkanál cukor, 20 dkg darált mák, ízlés szerint porcukor.
Az élesztőt langyos, cukros vízben elmorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, kevés sót szórunk a szélére, közepébe fészket készítünk, és beleöntjük az élesztős vizet. Annyi langyos vízzel állítjuk össze a tésztát, hogy rugalmas, nem túl lágy masszát kapjunk. Jól kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva legalább 30 percig, meleg helyen kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kétfelé választjuk, egyenként 5 darabra vágjuk, ezekből hosszú rudakat sodrunk. Sütőlapra helyezzük, ott még 15 percig pihentetjük, és kisütjük. Kicsit hűtjük, majd másfél centis darabokra felvágjuk.
A tejet felforraljuk, cukorral édesítjük, és meglocsoljuk vele a gubát. Kicsit állni hagyjuk, hogy felszívja a tejet, és megszórjuk darált mákkal. Összekeverjük, tálaláskor még ízlés szerint porcukrozhatjuk.

Spitzpuwe
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 35 dkg liszt, 20 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor.
A margarinba szórunk porcukrot és vaníliás cukrot, beleütünk egy tojást, és összemorzsoljuk az egészet. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és meggyúrjuk a tésztát.
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk.
Zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd megsütjük.
Készíthetjük úgy is, hogy a kisült tésztából kettő azonos formát sűrű lekvárral összeragasztunk.
Ezt a süteményt akár fenyőfára, díszként is készíthetjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap