Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Tótszerdahely – receptek

Savanyú húsleves
Hozzávalók: 1,5 kg sertéstarja, só, 1 csípős fűszerpaprika, 3 babérlevél, egy kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál ecet.
A húst kockákra vágjuk és átmossuk. Lecsepegtetjük, és nagyobb lábosba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és feltesszük főni. Teszünk bele csípős paprikát, babérlevelet, megtisztított vöröshagymát és fokhagymát és ízlés szerint sózzuk.
Két órán át főzzük, hogy a hús teljesen megpuhuljon. A habját nem szükséges leszedni. Ezután a paprikát és a hagymákat kiszedjük, és világos rántást készítünk. A zsíron a lisztet megpirítjuk, a tűzről félrehúzva őrölt paprikát keverünk hozzá, és felengedjük hideg vízzel. Összeforraljuk, és a levesbe öntjük.
Tálalás előtt ecettel ízesítjük.

Kukoricás pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 20 dkg darált dió, csipetnyi só, 5 evőkanál porcukor, 3 evőkanál tejföl, 4 evőkanál sertészsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, a tepsi kikenéséhez és a tetejére olvasztott zsír.
A kukoricalisztet leszitáljuk, belekeverjük a darált diót, csipetnyi sót, porcukrot, tejfölt, sertészsírt. Hozzáadjuk a szóda-és sütőport is. Összegyúrjuk, pogácsányi golyókat formálunk belőle, kicsit lelapítjuk, és kikent tepsibe tesszük. A tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

Laska és zlicsnaka
Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, a tetejére vágott zsír, vagy füstölt szalonnadarabkák.
A zlicsnakához: 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, só, 10 dkg túró.

A liszthez csipetnyi sót adunk, és annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy levestészta keménységű, sodorható tésztát kapjunk. Alaposan átgyúrjuk, majd kétfelé választjuk a cipót. Egyik feléből laskát, a másikból zlicsnakát készítünk.
A laskához a cipót 2 mm vékonyra sodorjuk, nagyobb téglalapokra vágjuk, és sparhelten, vagy gáztűzhelynél a lángra helyezett vaslapon mindkét oldalán átpirítjuk. Villanytűzhely főzőlapjára közvetlenül is rátehetjük.
Amikor kihűlt, apróbb darabokra összetörjük, mint a lebbencstésztát, majd sós, forró vízzel leöntjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy átpuhuljon, és leszűrjük. Tányérra tesszük, kisütött vágott zsírral, vagy húsos, füstölt szalonnával és zsírjával megöntözzük.
A zlicsnakához a tészta másik felét átgyúrjuk, és késsel nudli nagyságú darabokra szaggatjuk. Forró vízben kifőzzük, majd hideg, sós vízben átöblítjük. Leszűrjük, és a tányéron megszórjuk túróval. A vajat a tejföllel szép pirosra sütjük, és ezzel locsoljuk meg a tésztát.

Pácolt hal
Hozzávalók: (2 személyre) 6 pontyszelet, só 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 dl étolaj, fél citrom leve, a sütéshez étolaj.
A halszeleteket jól besózzuk, és legalább 2-3 óráig ebben állni hagyjuk, majd vízzel leöblítjük. A petrezselyem zöldjét felvágjuk, felöntjük étolajjal, megforgatjuk benne a halat, és ebben a pácban 1-2 napig hűtőben pihentetjük.
Olajat hevítünk, és ebben mindkét oldalán kisütjük a halszeleteket. Tálaláskor citromlével meglocsoljuk, és friss kenyérrel kínáljuk.

Kukoricakásás hurka
Hozzávalók: 2 kg kukoricakása, só, 1 csokor majoránna (vagy morzsolt majoránna), babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál majoránna, a sütéshez sertészsír, vagy étolaj.
A kukoricakását átmossuk, leöblítjük, leszűrjük, majd enyhén sózott vízben csokornyi majoránnával, 2-3 babérlevéllel puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni. A babérleveleket és a majoránnát kivesszük belőle.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, és a zsírban megpirítjuk. Belekeverjük a kásába. Fűszerezzük borssal, majoránnával, és alaposan összedolgozzuk. Megtisztított vastagbélbe töltjük kézzel, vagy fakanál segítségével. A végeit gondosan bekötözzük, és abalében 10 percig főzzük. Kivesszük, és zsírozott tepsiben, sütőben szép pirosra sütjük.

Árpagyöngyös hurka
Hozzávalók: Az abalébe: a sertés belsőségei (tüdő, szív, vese), fejhús, szalonna, bőrke, 4 babérlevél, 15 szem egész bors, 1 fej vöröshagyma, só. Másfél kg árpagyöngy, só, 2 babérlevél, a sertés vére, ízlés szerint majoránna, őrölt feketebors, kakukkfű. 4 fej vöröshagyma, sertészsír.
A húsokat nagy üstbe, forró vízbe tesszük, és ebben főzzük. Fűszerezzük babérlevéllel, egész borssal, 1 vöröshagymával, sóval. Egy órán át puhítjuk, majd lecsontozzuk, és a húst ledaráljuk.
Az árpagyöngyöt sós, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és többször is átöblítjük hideg vízben.
Négy fej vöröshagymát megtisztítunk, felkockázunk, és zsírban üvegesre párolunk.
A kihűlt árpagyöngyöt a darált húshoz keverjük. Beleöntjük a sertésvért, majd sóval, majoránnával, őrölt borssal, kakukkfűvel, és a párolt vöröshagymával fűszerezzük. Megtisztított sertés vékonybélbe töltjük, a végeit megkötjük, és abalében 10 percig főzzük. Kivesszük, és zsírozott tepsibe téve kisütjük.

Tótszerdahelyi „totyogós” és répás rétes
Hozzávalók: (2 cipóhoz) a rétestésztához: 1 kg liszt, 2 tojás, só, 1 evőkanál sertészsír, a kenéséhez étolaj, a locsoláshoz sertészsír.
A „totyogós” túrós töltelékéhez: 1 kg túró, ¼ bögre főtt rizs, 1 teáskanál só, 8 evőkanál cukor, 5 tojás, 10 dkg margarin, 1 evőkanál sertészsír, 5 dl tejszín. A tepsik kenéséhez sertészsír.
A répás-túrós töltelékhez: 2,5 kg reszelt kerekrépa, fél kg túró, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 púpos evőkanál tejföl, maroknyi búzadara, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, a kenéséhez sertészsír. A kisült rétesek tetejére porcukor.
A rétes véghez: 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál étolaj, a locsoláshoz sertészsír.

A lisztet átszitáljuk, beleütjük a tojásokat, teszünk hozzá csipetnyi sót, és annyi langyos vizet, hogy laza állagú rétestésztát kapjunk. Dagasztás közben kevés zsírt is beleteszünk. Amikor már szép sima a tészta, kétfelé választjuk, egyenként kicipózzuk. Jól kidolgozzuk, közben a gyúródeszkához is néhányszor odacsapkodjuk, hogy jobban nyúljon. Kicsit ellapítjuk, és a tetejüket megkenjük étolajjal. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
A totyogós túrós rétest készítjük először. Ehhez a rizst már előzőleg puhára főzzük, és kihűtjük. Összekeverjük a túróval, sóval, cukorral, a tojások sárgájával, és a felvert tojáshabbal. Beletesszük a puha margarint, zsírt, és 1 dl tejszínt.
A tésztát enyhén lisztezett terítőn kihúzzuk akkorára, hogy a szélei az asztallapról lelógjanak. A szélét körben legombolyítjuk, és félretesszük. A rétes-alapot olvasztott zsírral meglocsoljuk, és a túrós tölteléket nokedli szaggatóból csurgatjuk rá, hogy szép egyenletes legyen. Két hosszanti oldalát felcsapjuk, azt is zsírral és töltelékkel locsoljuk, majd két irányból feltekerjük. Középen kettévágjuk, és kistányérral 10 centis darabokra szétválasztjuk. Lehetőleg nagy, kerek agyagedényben süssük ki, amelyet előzőleg kizsírozunk. A rétes szeleteket szorosan egymás mellé belerakjuk, 4 dl tejszínnel nyakon öntjük, meglocsoljuk zsírral, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tejszínt felszívja, és szép piros lesz. Tálalásnál porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
A répás réteshez a lereszelt répát előzőleg előfőzzük egy liter, kevés sóval és csészényi cukorral ízesített tejben. Lecsurgatjuk, kihűtjük. A túróba beletesszük a tojások sárgáját, cukorral, és csipetnyi sóval ízesítjük, tejföllel fellazítjuk, és hozzákeverjük a répát. A második cipót is kihúzzuk az abroszon, széleit leszedjük, búzadarával meghintjük, rászórjuk a tölteléket, tejszínes tejföllel meglocsoljuk, felhajtjuk egy rúdba, és tepsi hosszúságúra elvágjuk. Kizsírozott sütőformába tesszük, tetejét megzsírozzuk és vastagon átkenjük tejföllel. Szép aranyló barnára sütjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.
A rétestészta legombolyított végét újra alaposan átdolgozzuk kevés vízzel. A tejfölt a tojás sárgájával és étolajjal simára keverjük. A tésztát kihúzzuk, ennek is levágjuk a szélét, sertészsírral, majd tejfölös tojással meglocsoljuk, egyik oldaláról feltekerjük, kikent tepsibe csigaszerűen feltekerve belehelyezzük. Ropogósra sütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap