Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Tótkomlós – receptek

Zöldségleves zabszem tésztával
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem gyökere, fél zellergumó, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller és petrezselyem zöldje, 1 kávéskanál őrölt feketebors.
A zabszem tésztához: 1 tojás, 1 kávéskanál só, liszt.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát is felszeleteljük, és a hagymával együtt a zsírban megpároljuk, ettől lesz szép sárga a levesünk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. A petrezselyem gyökerét és a zellergumót is felkockázzuk, és hozzárakjuk. Az egészet felöntjük másfél-két liter vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, beledobjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket és a zeller zöldjét. Őrölt feketeborssal fűszerezzük.
Miközben fő a leves, elkészítjük a zabszem tésztát. A tojást felütjük, elkeverjük kevés sóval, és annyi liszttel állítjuk össze, hogy gyúrható, keményebb tésztát kapjunk. Gyúródeszkán szép simára kidolgozzuk, vékonyra kisodorjuk, közben enyhén lisztezzük. Mielőtt felszelnénk, kicsit szikkadni hagyjuk. Nyújtófára tekerjük, kétfelé vágjuk, hosszában felhajtjuk, és metéltre vágjuk, majd pedig ferdén, keresztben, hogy zabszem alakú tésztát kapjunk. A gyúródeszkán szétterítve állni hagyjuk.
Amikor a zöldségek a levesben puhára főttek, belefőzzük a tésztát. A petrezselymet apróra szeleteljük, úgy tesszük a kész levesbe.

Birkakáposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg birkahús csontos és húsos része nagyobb kockákra vágva, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 3,5 dl paradicsomlé, 2 fakanál sertészsír, 1 teáskanál fűszerkömény, 10 szem egész feketebors.
A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A felhevített zsírban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a húst, és addig pirítjuk, míg a hús megfehéredik. Felöntjük egy liter vízzel, és felforraljuk.
A savanyú káposztához fűszerköményt, és egész feketeborsot keverünk, és a birkához tesszük. Legalább két órát főni hagyjuk.
A sertészsírban a lisztet jól megpirítjuk, híg rántás alapot készítünk. Langyosra hűtjük, és összekeverjük az őrölt paprikával. Apránként hozzáadagoljuk a paradicsomlevet.
A megfőtt birkakáposztát a paradicsomos rántással besűrítjük, és összefőzzük.

Leveles lepény
Hozzávalók: (2 sütő tepsihez) 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, só, 80 dkg darált tepertő, 10 dkg sertészsír.
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, és sós vízzel összedagasztjuk. Alaposan kidolgozzuk, mint a kenyértésztát, és letakarva kelni hagyjuk.
A tepsit vastagon kizsírozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, összegyúrjuk, kétfelé vágjuk, és két cipót alakítunk belőle. Ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Tetejüket tepertőkrémmel, vagy darált tepertővel megkenjük, ízlés szerint sózzuk, összehajtogatjuk, és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Belerakjuk a sütőformába, késsel felkockázzuk, és 10 percet pihentetjük. Tetejüket zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Kolbászos gombóc
Hozzávalók: 3 nagyobb krumpli, só, 20 dkg kolbász, 50 dkg liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és kevés vízzel puhára főzzük. A főző lében krumplinyomóval simára összetörjük, enyhén megsózzuk, és hagyjuk kihűlni.
Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és kis kockákra vágjuk.
A krumplipürét liszttel összegyúrjuk. Lágy tésztát készítünk, amit lisztezett gyúródeszkán kinyújtunk. Csíkokat, majd kisebb négyzeteket vágunk belőle. Középre egy kocka kolbászt teszünk, a tészta sarkait négy oldaláról összefogjuk, és kis gombócot alakítunk belőle. Ezzel a módszerrel az egész tésztát feldolgozzuk.
Nagy fazékban vizet forralunk, ebben főzzük ki a gombócokat. Főzés közben néhányszor óvatosan megkeverjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony laskákra vágjuk, majd zsírban üvegesre pároljuk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk párolt hagymával. Összerázogatjuk, és máris lehet fogyasztani.

Töltelék
Hozzávalók: fél kg sertésmáj, fél kg vegyes darált sertéshús, 4 tojás, 1 púpos kávéskanál őrölt feketebors, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, nagy csokornyi petrezselyem zöldje, negyed kg szikkadt kenyér, a tepsi kikenéséhez sertészsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselyem zöldjét apróra felvágjuk. A kenyeret felszeleteljük, vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, és szétmorzsoljuk. A májat csíkokra vágjuk, és ledaráljuk.
Mindezeket a darált hússal együtt egy nagyobb tálba tesszük. Beleütjük a tojásokat, fűszerezzük sóval, borssal, és alaposan összegyúrjuk.

Egy kisebb méretű tepsit jó vastagon kizsírozunk, és elegyengetjük benne a tölteléket úgy, hogy a sütőforma ne legyen teljesen tele, mert akkor ki fog folyni. Fóliával letakarva tesszük az előmelegített sütőbe. Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk, csak utána lehet kockákra vágni, de hidegen is nagyon finom.

Szalalkális tészta
Hozzávalók: (nagy adag süteményhez) 1 kg liszt, 35 dkg kristálycukor, 25 dkg sertészsír, 4 tojás, 3 dl tej, 2 dkg szalalkáli, 10 dkg dió, a sütemények összeragasztásához lekvár.
A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a szalalkálit, és a liszthez adagoljuk. Beleszórunk 25 dkg cukrot, hozzáütünk 3 tojást, és összegyúrjuk.
Legjobb, ha este elkészítjük a tésztát. Tetejét meglisztezzük, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk úgy, hogy egyik fele vékonyabb, a másik vastagabb legyen. A vastag tésztából diós-cukros tészta készül, a vékonyabbat pedig úgy készítjük el, hogy minden formából két egyformát kiszúrunk, és csak az egyiket diózzuk, a másik natúr süteményt kisütés után lekvárral hozzáragasztjuk.
Amikor kinyújtottuk a tésztát, különböző formákkal kiszaggatjuk.
A megmaradt egy tojásunkat villával felverjük, és minden második tészta tetejét bekenjük vele. A durvára vágott diót 10 dkg kristálycukorral összekeverjük, és a tojással átkent süteményeket egyenként megmártjuk benne. A vastagabbra nyújtott tésztákból csak ilyen cukros, diós ízesítésűt készítünk.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk. A sütiket úgy helyezzük bele, hogy kicsi hézag legyen köztük, mert sütés közben kicsit megdagadnak. Előmelegített sütőben gyorsan megsülnek. A vastagabbakat azonnal tálalhatjuk, a vékonyabbakból egy diósat és egy natúrt lekvárral összeragasztunk, és úgy kínáljuk. Sokáig elálló, szapora sütemény, keksz helyett is fogyaszthatjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap