Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Tápiószentmárton – receptek

Kolbászos-tojásos lebbencsleves
Hozzávalók: (9 főre) 60 dkg füstölt kolbász, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tojásból gyúrt lebbencs tészta, 60 dkg burgonya, 9 tojás, 2 fej vöröshagyma, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 csokor zeller zöld.
A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, és felkockázzuk. A száraz lebbencstésztát kisebbekre tördeljük. A szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük. A pörcöket kiszedjük egy tányérba, a zsírt két lábosba öntjük. Az egyikben a lebbencstésztát, a másikban a hagymát pirítjuk le. Amikor a hagyma már üvegesedni kezd, kevés sót szórunk rá, majd néhány percnyi párolás után felengedjük 1 dl vízzel. Amikor átpuhult, elkeverünk benne egy púpos evőkanál őrölt paprikát. Egy nagyobb fazékba összeöntjük a hozzávalókat: a párolt hagymát, a pirosra sütött lebbencset, a kockázott krumplit. Felengedjük 2-3 liter vízzel, és fél óráig főzzük. Közben egy csokornyi zeller zölddel ízesítjük. Amikor a hozzávalók megpuhultak, beletesszük a kilenc darabra vágott füstölt kolbászt. Tíz percig hagyjuk, hogy kiadja a fűszereket, utána ízlés szerint sózzuk a levesünket.
A tojásokat gondosan megmossuk, és egészben a levesbe tesszük.
Pár percnyi rotyogtatás után tálalhatjuk az ebédet. A levest a pirított pörccel, a belőle kiszedett kolbászt és tojásokat pedig második fogásként friss kenyérrel fogyaszthatjuk.

 

 

 

Böllérjózanító
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg disznóháj, 1 teáskanál só, másfél dl tej, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 50 dkg májas hurka, 50 dkg elősütött kolbász.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg megkel, kimérjük a lisztet, beleszórjuk a sót, és elmorzsoljuk benne a hájat. Egy tojással, és a felfutott élesztővel összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán rudat formálunk belőle, amit négy egyforma részre vágunk. Cipókat formázunk, amelyeket legalább negyed óráig állni hagyunk.
Közben a hurka és a kolbász bőrét lehúzzuk, és mindegyiket hosszában elfelezzük.
A megkelt cipókat egyenként téglalap formájúra kinyújtjuk. Közepébe elsőként hurkát töltünk. Egy hosszú sort teszünk a kisodort tésztára. Két végét felhajtjuk, oldalait pedig rézsútosan, kb. másfél centinként bevagdossuk. Ezekkel fonjuk be a hurkát. Kikent tepsibe tesszük, tetejét sós, felvert tojással átkenjük. A következő tésztába kolbászt teszünk, és az előzőhöz hasonlóan elkészítjük. Amikor mind a négy rudat befontuk, előmelegített sütőben aranyló barnára megsütjük. Kb. fél óra alatt elkészül. Langyosra hűtjük, rézsútosan szeleteljük.

Töltött tarja rántva
Hozzávalók: egy kis fej vöröshagyma, 50 dkg zsír, egy csokor petrezselyem zöldje, 25 dkg kenőmájas, 3 főtt tojás, 6 nyers tojás, 2 karéj kenyér, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 20 dkg zsemlemorzsa, négy nagy szelet tarja, só, 15 dkg liszt. A vitaminsalátához: 2 sárgarépa, 2 cékla, 2 alma, 2 teáskanál méz.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsírban puhára pároljuk. A petrezselymet felvágjuk, és a tűzről félrehúzott, langyos hagymás zsírba keverjük. A kenőmájast, a felkockázott főtt tojásokat, a vízben megáztatott, kinyomott kenyeret összekeverjük két nyers tojással, és a hagymás-petrezselymes zsírral. Borssal és köménnyel fűszerezzük. Ha túl lágynak érezzük, néhány evőkanál zsemlemorzsát adhatunk még hozzá.
A hússzeleteket alaposan kiklopfoljuk, besózzuk, és a közepükre tölteléket halmozunk. Feltekerjük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Ezután kivesszük, és kicsit hűlni hagyjuk. Lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró zsírban kirántjuk.
Vitaminsalátát készítünk hozzá. A nyers sárgarépát és céklát megtisztítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Apróra kockázott almát, és kevés mézet keverünk bele.
A töltött tarját kisütés után kicsit hűlni hagyjuk, utána szépen lehet szeletelni. Vitaminsalátát, esetleg burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.

Vízen kullogó
Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 tojás sárgája, 50 dkg sertészsír, 1 mokkáskanálnyi só, 2 dl tej, két evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál tejföl, 50 dkg kristálycukor.
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg megkel, a tojások sárgáját a zsírral, kevés sóval habosra keverjük. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a lisztet, és az egészet összedolgozzuk. Kevés tejfölt is adunk hozzá. Jó alaposan kidagasztjuk. A kalácstésztánál keményebb állagú tésztát kell készítenünk. Gyúródeszkán is átdolgozzuk. Nagyobb vászon konyharuhába kötjük, és egy nagy fazék hideg vízbe beletesszük. Ebben másfél óráig kelesztjük. Ennyi idő alatt a tészta lassan „felkullog” a víz tetejére, és ha jól megkelt, meg is fordul.
Ekkor kivesszük a vízből és a konyharuhából. Gyúródeszkára helyezzük, de ezután már nem liszttel, hanem cukorral formázzuk tovább. Kis darabokat szakítunk belőle, ezeket csavaró mozdulatokkal hosszú rudakká sodorjuk a cukrozott deszkán. Kisebb darabokat vágunk belőle, amelyeket kifli formájúra alakítunk. Egyik oldalát cukorba mártjuk, ez lesz a kifli teteje. Így helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sülnek. A vízen kullogó sokáig eltartható, finom sütemény.

Köles golyó
Hozzávalók: 50 dkg hántolt köles, 1 liter tej, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál só. A forgatáshoz: 10 dkg cukor, 10, dkg cukros kakaó, 10 dkg cukros dió, 10 dkg darált keksz.
A tejet felforraljuk. Apránként beleengedjük a kölest. Cukorral, sóval ízesítjük, és állandóan kevergetve puhára főzzük. Idő közben a levét két decinyi vízzel kiegészíthetjük. Amikor jó sűrűre megfőtt, levesszük, és kihűtjük.
Kézzel kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Ezeket cukorba, cukros kakaóba, cukros dióba, vagy darált kekszbe forgathatjuk, de ízlés szerint fahéjas, mákos ízben is készíthetjük.
A köles golyó nagyon könnyen formálható édesség, kiváló alkalom, hogy a gyerekeket is bevonjuk a munkába!

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap