Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Szólád – receptek

Gombás vadnyúlpörkölt bográcsban
Hozzávalók: 1 egész nyúl, 2 fakanál sertészsír, 3 fej vöröshagyma, 2 paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál majoránna- és fehérbors, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 20 dkg szeletelt gomba, a körethez 1 kg burgonya.
A nyúlhúst kisebb darabokra vágjuk.
A bogrács aljában zsírt olvasztunk, és beleszeljük a vöröshagymát. Egy nagyon kevés vizet is öntünk alá, nehogy a szabad tűzön leégjen. Közben felszeleteljük a paprikát, a fokhagymát pedig apró kockákra vágjuk.
A megpárolódott vöröshagymára kevés sót szórunk, hozzáöntjük a zöldpaprikát. Kicsit átsütjük, majd fűszerezzük majoránnával, fehérborssal, őrölt fűszerpaprikával, és ízlés szerint még a sót is kipótoljuk. Hozzákeverjük a nyúlhúst (a máját félretesszük), összekeverjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt főzzük. Néhány perc párolás után rászórjuk a fokhagymát. Egy órán át rotyogtatjuk, amíg a hús megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a májat, és tovább főzzük.
Kis idő múlva beleborítjuk a szeletelt gombát.
Héjában főtt burgonyát kínálunk mellé.

Nyúlpaprikás
Hozzávalók: másfél kg nyúlhús, 6 kis fej vöröshagyma, 2 púpos evőkanál sertészsír, 5 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 teáskanál fehérbors, 4 teáskanál só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika fele, és kevés csípős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 dl tejföl.
A tálaláshoz főtt burgonya.

A vöröshagymát felszeleteljük, és a zsíron megdinszteljük. Levesszük a tűzről, és teszünk hozzá őrölt paprikát, fehérborsot, és 2 teáskanál sót. Összekeverjük, és átforraljuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott nyúlhúst. Megkeverjük, és addig főzzük, amíg levet ereszt.
Közben a paradicsomot, a paprikákat és a fokhagymát felszeleteljük, és a bográcsba (vagy lábosba) tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt.
Nagyjából egy órás főzés után újabb 2 teáskanál sóval, és őrölt köménnyel ízesítjük.
A tejfölt a paprikásból kivett merőkanálnyi szafttal elkeverjük, és az ételhez keverjük. Átforraljuk, és burgonyával tálaljuk.

Szóládi szüretes
Hozzávalók: (20főre) 2,5 kg sertés lapocka, 1 kg gomba, 1 kg csirkezúza, 50 dkg darált lilahagyma, 4 db zöldpaprika, 5 paradicsom, 3 fej fokhagyma, 20 dkg sertészsír. Fűszerek: 5 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors.
Köretként tarhonya.

A sertészsírba beleöntjük a húsdarálón megdarált hagymát, amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a szintén darált paprikát és paradicsomot, és összesütjük.
A sertéshúst kockákra vágjuk.
A hagymás zsírt levesszük a tűzről, belekeverjük az őrölt paprikát, és a húsdarabokat. Együtt főzzük, közben sózzuk, és kb. 2 dl vizet öntünk alá. Lassú tűzön főzzük 30 percig. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, kis darabokra vágott csirkezúzát, az átnyomott fokhagymát. Fűszerezzük feketeborssal, és további egy órát főzzük.
Ekkor beletesszük a cikkekre szelt gombát, és az egészet összerottyantjuk. Előre kifőzött tarhonyát keverünk hozzá, és tálaljuk.

Löszpincesori marhapörkölt bográcsban
Hozzávalók: 2 kg marhahús, a pácolásához borókabogyó, őrölt babérlevél, egész feketebors, ecet. 5 dkg szárított vargánya, 30 dkg sertésvelő, 20 dkg mangalica zsír, 2 fej vöröshagyma, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál csípős paprikakrém, só, bors, 5 dkg füstölt mangalica szalonna, 4 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 dl vörösbor.
A nokedlihez: 50 dkg liszt, 3 tojás, só, 1 csokor apróra vágott kapor.

A főzés előtt egy nappal a kockákra vágott marhahúst a fűszerekkel bepácoljuk, ecetes vízzel felöntjük, és ebben állni hagyjuk, hogy másnapra jól átpuhuljon.
A szalonnát kockákra vágjuk, és a zsírban 1 teáskanál sóval megszórva kisütjük. A hagymát is apróra szeleteljük, és a szalonnás zsírban üvegesre pároljuk. Kicsit félretesszük hűlni, majd elkeverjük benne az őrölt paprikát, és beleöntjük a felkockázott marhahúst. 5-10 percnyi pörkölés után hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, összesütjük, majd felöntjük fél liter vízzel. Zúzott fokhagymával, őrölt feketeborssal, sóval, paprikakrémmel, és mustárral ízesítjük a szaftját. Kicsit pároljuk, majd beledobjuk a vargányát.
Amikor már majdnem megpuhult a hús, 1 dl vörösborral nyakon öntjük, és belekeverjük a sertésvelőt. Együtt készre főzzük.
Közben a hozzávalókból a szükséges mennyiségű víz hozzáadásával nokedli tésztát keverünk, amit forró, sós vízben kifőzünk, és az elkészült pörkölt mellé kínálunk.

Betyáros csirkepaprikás
Hozzávalók (20 főre): 80 dkg vöröshagyma, 40 dkg paradicsom és paprika, 25 dkg füstölt szalonna, 1 kg gomba, 4 kg csirkehús, 20 dkg sertészsír, 6 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 csípős paprika, 2 babérlevél, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors, 2 evőkanál só, csipetnyi kakukkfű, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor.
A vöröshagymát kockákra, paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a szalonnát és gombát kisebb szeletekre, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. A csirkehúst is eldaraboljuk.
A bográcsban felolvasztjuk a sertészsírt, kisütjük benne a szalonnát. Amikor már szép piros, akkor kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpároljuk a hagymát. Hozzákeverjük az őrölt fűszerpaprikát, felöntjük fél liter vízzel, majd összeforraljuk. Átforgatjuk benne a csirkehúst, és kb. 20 percig főzzük.
Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, paprikát és petrezselymet. Beledobjuk a csípős paprikát is. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt borssal, sóval, kakukkfűvel, apró kockákra vágott fokhagymával. Kevés vízzel pótoljuk a levét, és puhára főzzük.
Kb. félórányi rotyogtatás után beleszórjuk a gombát, és készre főzzük a paprikást.
Végül a vörösborral nyakon öntjük, óvatosan átforgatjuk az ételt, nehogy szétessenek a húsok, egyet forralunk még rajta, és tálaljuk. Friss kenyérrel kínáljuk.

Szóládi pirítós
Hozzávalók (20 főre): 50 dkg sertészsír, 2 kg vöröshagyma, 2 kg gomba, 4 evőkanál só, 2 evőkanál őrölt feketebors, 2 kg sertésvelő, 2 kg libamáj.
A sertésvelőt előabáljuk, a libamáj zsírját kisütjük, majd mindkettőt felaprítjuk. A vöröshagymát kisebb darabokra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A sertészsírban megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát. Fűszerezzük sóval és feketeborssal.
10-15 perc múlva belekeverjük a velőt, majd kis idő múlva a libamájjal készre sütjük.
Pirítós kenyérre halmozva kínáljuk. Akkor a legfinomabb, ha jó vastagon megkenjük a kenyeret. Ínyencek fokhagymával is bedörzsölhetik a pirítóst, a tetejére pedig csípős paprika karikákat tehetnek.
Ezt a tartalmas ételt tárcsán sütve, szabadban is elkészíthetjük. Egy nagy társaságot is jóllakathatunk vele. A drága libamáj helyett használhatunk csirkemájat is.

Sertésínyencségek nyárson
Hozzávalók: 2 egész sertés oldalas, 3 csirke, 10-15 sertésfarok és sertésnyelv. Só, egy-másfél liter sör.
A mártáshoz 1 kg apróra vágott fokhagyma, 1 dl ecet, 1 dl étolaj, 1 evőkanál só, 1 dl víz, 1 evőkanál paprikakrém.
A tálaláshoz saláta és kenyér.

A húsokat besózzuk, és egy éjszakán át ebben pácoljuk.
A húsokat nyársra húzzuk, izzó parázs felett, időközben folyton forgatva két, két és fél óra alatt megsütjük. Ne feledjük el közben sörrel locsolgatni.
A mártás hozzávalóit összekeverjük, és a kisült húsokra kenjük.
Salátával és friss kenyérrel kínáljuk.
A szóládiak egy hatalmas, acélrudakból álló dobra erősítették fel a húsokat, ezt a szerkengyűt villanymotorral meghajtva lassan forgatták parázs felett, így játszva elkészült a kisebb hadsereg számára is elegendő finom étel, csak ki kellett várni.

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap