Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Szentgál – receptek

Savanyú tojás
Hozzávalók: Egy fakanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, őrölt pirospaprika, só, 2,5 deci tej, 4 tojás, ecet.
A sertészsírban 1 evőkanál lisztet lepirítunk, keverünk bele kevés őrölt pirospaprikát, felengedjük 2 pohár vízzel, felforraljuk, és ízlés szerint megsózzuk.
Egy újabb evőkanál lisztet kevés tejjel simára keverünk, további két dl tejjel (vagy tejföllel) apránként felhígítjuk, és a levesbe keverjük. Felforraljuk, és egész tojásokat ütünk bele. Addig főzzük, míg a tojások elkészülnek. Tálalásnál ecettel ízesíthetjük.

Nyelve leves
Hozzávalók: 1 sertésnyelv, szív és tüdő. 4 sárgarépa 3 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma. Néhány szem egész bors, 1 babérlevél, ízlés szerint só.
A rántáshoz 1 fakanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, kevés őrölt pirospaprika.
A nokedlihez 1 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál étolaj, és megfelelő mennyiségű liszt.

A húsokat kockákra vágjuk. Alaposan átmossuk, és leveses fazékba, bő vízbe szedjük. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, és vöröshagymát kockákra vágva hozzáadjuk. Fűszerezzük egész borssal, babérlevéllel és sóval, majd kb. 1 órán át főzzük. Amikor már megpuhultak a belsőségek és a zöldség is, rántást készítünk.
A sertészsírt felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, belekeverjük a fűszerpaprikát, és azonnal lehúzzuk a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjen. A levesből kivett lével felengedjük, és a levesbe főzzük.
Levesbetétként nokedlit készítünk hozzá. A tojást elkeverjük csipetnyi sóval, étolajjal, és annyi liszttel, hogy nokedli tészta sűrűségű masszát kapjunk. Vágódeszkára teszünk belőle, és késsel szaggatjuk a levesbe. Amikor a nokedlik megfőnek, a levest is tálalhatjuk.
Aki szereti, ecetet, vagy tejfölt is tehet bele.

Falatos
Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipetnyi só és cukor, 3 dkg élesztő, langyos víz. A tészta kidolgozásához liszt, a tepsihez és a falatos tetejének kenéséhez sertészsír. 15 dkg dió, ízlés szerint kristálycukor. A pirításhoz 10 dkg zsír.
A sütő tepsit kizsírozzuk. Langyos vízbe kevés cukrot szórunk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet csipetnyi sóval és a megkelt élesztős vízzel összedagasztjuk. Jól kidolgozzuk.
A tésztát kilisztezett gyúródeszkára borítjuk, hosszú pálcikákat sodrunk belőle, ezeket feltekerjük, mint a csigát, és a tepsibe tesszük. Tetejüket zsírral átkenjük, és pihentetjük, amíg szépen megkelnek.
Előmelegített sütőben kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben megdaráljuk a diót, és összekeverjük cukorral. 2-3 deci vizet kevés sóval felforralunk, 10 dkg zsírt felolvasztunk.
A kihűlt tésztákat kockákra vágjuk, és szűrőkanállal először megmerítjük a forró vízben, majd lecsurgatjuk, és kissé átpirítjuk a zsírban. Cukros diót szórunk rá, de túrósan, mákosan is készíthetjük.

Nyers krumplis nokedli
Hozzávalók: 3 kisebb fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 5 közepes nagyságú krumpli, 2 tojás, só, liszt, tejföl, túró.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a zsírban szép világosbarnára pirítjuk.
A krumplikat megtisztítjuk, és nyersen lereszeljük. Beleütjük a 2 tojást, kissé megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk.
Lobogó sós vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és a szépen megpirult hagymával elkeverjük. Fogyaszthatjuk tejföllel, és túróval is.

Káposztás lepény
Hozzávalók: két kg krumpli, 3-4 dkg só, 15 dkg sertészsír, 4 tojás, egy kg liszt. A tepsi kikenéséhez zsír. A káposztás töltelékhez három kg káposzta, 10 dkg zsír, só, ízlés szerint őrölt feketebors. A lepény kenéséhez három dl tejföl.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. Amikor a levét kiengedte, kinyomkodjuk, majd felolvasztott zsíron sóval és őrölt feketeborssal megpároljuk.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és krumplinyomón átnyomjuk, kicsit hűlni hagyjuk. Teszünk bele sót, sertészsírt, és összedolgozzuk. Beleütjük a tojásokat és az egészet jól átnyomkodjuk. Hozzádagasztjuk a lisztet is.
A tepsit kizsírozzuk.
A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ott is jól átdolgozzuk. Ebből a mennyiségből 4 rúd készíthető, ezért négy bucit formázunk belőle. Ezeket egyenként kisodorjuk, párolt káposztával bőségesen megszórjuk, felcsavarjuk, mint a rétest, és tepsibe rakjuk. Amikor már mind a négy rúd a tepsibe került, a tetejét gazdagon megkenjük tejföllel, hogy finom, gyenge maradjon a tészta. Még sütés előtt felszeleteljük, és úgy tesszük a jól előmelegített sütőbe.

Nudli
Hozzávalók: 1 adag a káposztás lepény tésztájából, 25 dkg zsemlemorzsa, egy dl étolaj, só, fahéj, kristálycukor.
A nudli tésztája azonos a káposztás lepényével, ezért megtehetjük azt, hogy ha lepényt készítünk, akkor a négy buciból egyet nudli készítéséhez használunk fel. Amennyiben külön készítjük, akkor a lepény tésztamennyiségének negyedét véve készítjük el a nudlit.
A zsemlemorzsát az étolajban szép barnára pirítjuk.
A tésztát kinyújtjuk, csíkokra sodorjuk, majd kis nudlinyi darabokra vágjuk. Egyenként kézzel kissé megsodorjuk, hogy szép formájuk legyen.
Vizet forralunk, kevés sót hintünk bele, és ebben főzzük ki kisebb adagokban a tésztát. Szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük, kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk, majd pirított zsemlemorzsával összekeverjük. Fahéjas cukorral ízlés szerint megszórjuk. Mákkal, vagy cukor nélkül is fogyaszthatjuk.

Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír.
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Letakarva napokig eltartható.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap