Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Siklós – receptek

Szőlőszemekkel töltött sajtcsemege
Hozzávalók: 15 dkg Anikó, vagy márvány-sajt, 10 dkg edami, vagy trappista sajt, 10 dkg tejszínes krémsajt, 2 evőkanál zselatin, 2 dl langyos tejföl, 1 dl tejszín, 25 dkg kékszőlő, 5 dkg dió.
A sajtokat lereszeljük. Hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, és összekeverjük. A tejfölt meglangyosítjuk, és beleöntjük a zselatint. Csomómentesre keverjük. A sajtokra először tejszínt, majd a zselatinos tejfölt borítjuk. Beletesszük a szőlőszemeket.
Egy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, majd megtöltjük a sajtcsemegével. Minden oldalról betakarjuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálcára borítjuk, leszedjük róla a fóliát, és durvára tört dióval megszórjuk. Éles késsel szeleteljük.

Tejszínes birsalma leves
Hozzávalók: 80 dkg birsalma, 10 dkg mazsola, 1 teáskanál só, 10 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tejszín.
A birsalmákat meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
Leveses fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Szórunk bele 8 dkg mazsolát, enyhén sózzuk, és fél óra alatt puhára főzzük. Ekkor cukorral édesítjük.
A tojások sárgáját liszttel és tejszínnel csomómentesre keverjük.
A puhára főtt birsalmát a lével összeturmixoljuk, majd belekeverjük a habarást.
Tálalásnál még néhány szem mazsolát szórhatunk a tetejére.

Liba pörkölt szőlőfejes tésztával
Hozzávalók: 1 egész (4-5 kg) liba, 70 dkg vöröshagyma, 3 szem paprika, 3 paradicsom, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, 1 fej fokhagyma.
A szőlőfejes tésztához: 3 tojás, 75 dkg liszt.

A megtisztított libát kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A liba háját kisütjük, a tepertőt leszűrjük, és zsírjában aranysárgára pirítjuk a hagymát. A paradicsomokat és paprikákat kockákra vágva hozzákeverjük. Fűszerezzük őrölt paprikával, majd hozzáadjuk a húst. Kicsit átforgatjuk, ízesítjük sóval, őrölt borssal, majoránnával, és a tisztított, apróra vágott fokhagymával. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt, kb. 2,5 órán át, lassú tűzön főzzük.
A szőlőfejes tésztához a tojásokat felverjük, öntünk hozzá 2,5 dl vizet, és apránként hozzáadjuk a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkára borítva is jól kidolgozzuk. Kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A reszelő nagyobbik mintájába egyenként, belülről meghúzzuk a tésztadarabokat, így kapjuk meg a különleges, szőlőfejes mintát. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a pörkölt mellé kínáljuk.

Töltött lángos
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, egy csapott evőkanál cukor, másfél dl tej, 20 dkg sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt sonka, 5 dkg házi kolbász, 3 pár virsli, 1 kávéskanál só, 1 dl étolaj, a sütéshez bő zsír, vagy olaj. Ízlés szerint paradicsompüré, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma.
A cukros, langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, míg megkel. Közben a sajtot lereszeljük, a szalonnát, sonkát, kolbászt csíkokra vágjuk, a virsli bőrét lehúzzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk.
A lisztbe sót, a megkelt élesztőt, étolajat teszünk, majd annyi szódavízzel dagasztjuk ki, hogy közepes keménységű anyagot kapjunk. Letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.
A gyúródeszkát belisztezzük, erre veszünk ki egy maroknyi adagot a tésztából. Téglalapot formázunk belőle, és megtöltjük: kolbászos, sonkás, szalonnás, virslis lángosokat készítünk. A tésztát a töltelékre felhajtjuk, késsel elvágjuk, oldalt, és hosszában, az illesztéseknél alaposan összenyomjuk, nehogy szétnyíljanak sütés közben. A zsírt felmelegítjük, majd mindkét oldalán kisütjük benne a lángosokat.
Amikor már szép pirosak, kiszedjük, lecsepegtetjük, hosszában felvágjuk, ízlés szerint paradicsompürét, sajtot, vagy fokhagymás tejfölt töltünk a belsejébe. Összenyomjuk, és kínáljuk.
A lángos tésztája a hűtőszekrényben két napig is eltartható, nem kötelező az összeset egyszerre kisütni.

Tenkes gulyás
Hozzávalók: összesen 2 kg marhalapocka, marhafartő és marhalábszár, 40 dkg vöröshagyma, 15 dkg fokhagyma, 1 csokor zeller zöldje, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, fél zellergumó, 25 dkg sertészsír, 2 paradicsom, 1 csípős paprika, 5 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény, kis csokor petrezselyem zöldje.
A krumpli gombóchoz: 50 dkg krumpli, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 8 evőkanál liszt.

A húsokat kockákra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, zöldségféléket megtisztítjuk, és összedaraboljuk. A zsírt a bográcsban (nagyobb lábosban) felhevítjük, és üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát. Felöntjük 2 dl vízzel, és tovább főzzük.
Pár perc múlva hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, és néhány szelet csípős zöldpaprikát. Amikor ezek is megpirultak, beleszórjuk az őrölt paprikát, és a húst. Összekeverjük, sózzuk, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Amikor összeforrt, beletesszük a zöldségféléket, és tovább fűszerezzük borssal, köménnyel, és zúzott fokhagymával.
A zeller zöldjét apróra vágva csak akkor tesszük bele, amikor a hús már megpuhult. A gulyás főzési ideje legalább másfél óra, közben szükség szerint, apránként pótoljuk az elfőtt levét.
Elkészítjük hozzá a krumpli gombócot. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük, zsírt, tojást, sót, és lisztet gyúrunk hozzá. Félkemény masszát kapunk, amiből vizes kézzel formáljuk a gombócokat a gulyásba. Pár perc alatt megfő. Tálaláskor a tányérban megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével, és ízlés szerint csípős zöldpaprikát is adhatunk hozzá.

Darázscsípés
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg túró, háromnegyed dl étolaj, 18 dkg cukor, 1 sütőpor, háromnegyed dl tej. A tetejére: 25 dkg cukor, 15 dkg margarin, 20 dkg méz, 3 evőkanál tej, 30 dkg durvára vágott mandula (vagy lapmandula). A tepsi kikenéséhez margarin és liszt.
A lisztbe beletesszük a túrót, étolajat, cukrot, sütőport, tejet, és összegyúrjuk a tésztát. Amikor már lisztezett deszkán is átdolgoztuk, cipót formázunk belőle, és pihentetjük, míg elkészítjük a rávalót.
A cukorhoz margarint, mézet, tejet keverünk, feltesszük a tűzre, és olvadásig hevítjük.
A tepsit margarinnal kikenjük, és liszttel megszórjuk.
A tésztát újra átgyúrjuk, majd olyan nagyra sodorjuk, hogy a sütőforma oldalaira is jusson belőle. Sodrófára feltekerjük, és beletesszük a tepsibe. A felesleges részeket levághatjuk, és pótlásként máshova felhasználhatjuk.
A mézes öntethez hozzákeverjük a darabolt mandulát, és összepirítjuk. Ráborítjuk a tésztára (nem baj, ha folyik), majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, a széleit levágjuk, és kockákra vágva kínáljuk.

 

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap