Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Sándorfalva – receptek

Suhantott tésztaleves
Hozzávalók: 5 sárgarépa, 6 petrezselyem, 5 közepes burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 fakanálnyi zsír, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. A tésztához: 1 tojás, csipetnyi só, liszt, víz.
Megtisztítjuk, és feldaraboljuk a zöldségeket. A sárgarépát és petrezselyem gyökeret hasábokra, a krumplit és gombát kockákra vágjuk. A zsírt felmelegítjük, és átforgatjuk benne a zöldségeket. Megszórjuk őrölt paprikával, és felengedjük két liter vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a petrezselyem zöldjét is, és főzzük.
Közben elkészítjük a levestésztát. A tojásba csipetnyi sót, 2-3 evőkanál vizet, és annyi lisztet teszünk, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, kinyújtjuk, a cérnametéltnél kicsit vastagabbra felvágjuk és száradni hagyjuk.
Amikor a zöldségek megpuhultak, a suhantott levesbe beleszórjuk a tésztát, összefőzzük, és tálaljuk.

 

 

 

Cicvara
Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál tejföl, 5 evőkanál liszt, csipetnyi só, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál étolaj.
A tojásokat tálba ütjük, kevés sót, és cukrot keverünk bele. Adunk hozzá tejfölt, és habverővel jól beledolgozzuk a lisztet is. Teljesen csomómentesre kikeverjük.
Egy nagyobb teflonos serpenyőben olajat hevítünk, és beleöntjük a masszát. Két fakanál segítségével kevergetjük, közben szaggatjuk, mint a rántottát. Akkor lesz jó, amikor az alja kicsit átpirul. Melegen tálaljuk.
Cukorral, tejfölös-cukros sodóval, vagy baracklekvárral kínálhatjuk, de aki jobban szereti a sós ízeket, úgy is elkészíthető.

Lankadt pite
Hozzávalók: 6 tojás, csipetnyi só, 8 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál zsír.
A tojásokat felverjük, csipetnyi sóval, és ízlés szerint cukorral elkeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatészta állagú masszát kapjunk.
A tepsit jó alaposan kizsírozzuk, és beleborítjuk a tésztát. Kis gombócnyi zsírdarabkákkal megpöttyözzük, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórhatjuk a tetejét, és szilvalekvárral kínálhatjuk.

Sándorfalvi betyárszelet helyi zöldségekkel
Hozzávalók: (6 főre) 12 szelet sertéskaraj, 30 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 2 sárgarépa, 2 vöröshagyma, 1 cukkíni, 1 paprika, 1 paradicsom, 5 nagyobb gombafej, 3 burgonya, 20 dkg sajt, só, őrölt bors, másfél dl étolaj.
Először megtisztítjuk a zöldségeket. A krumplit vékonyabb szeletekre, a sárgarépát és cukkínit karikákra, a vöröshagymát és gombát apróra daraboljuk. A hagymát fél dl étolajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a gombát, és sóval, borssal fűszerezve összesütjük. Félretesszük hűlni.
A kolbászt és szalonnát kis kockákra vágjuk, belekeverjük a párolt gombát, és hozzáreszeljük a sajtot.
A hússzeleteket kicsit bevágjuk, majd kiklopfoljuk. Enyhén megszórjuk sóval, őrölt borssal, és mindegyik közepébe kis gombócnyi tölteléket halmozunk. Felhajtjuk a húst, és étolajjal kikent tepsibe helyezzük. Körberakjuk zöldségekkel: alulra krumplit és sárgarépát, felülre cukkínit, paprikát és paradicsomot teszünk.
Fóliával lefedjük, és sütőbe toljuk. Félidőben a zöldségeket is sóval, borssal megszórjuk, majd amikor a hús teljesen átpuhult, levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük a betyárszeletet.

Krumplis kőttes
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, fél liter tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsír, 2 tojás sárgája, 1 kg liszt, só, őrölt bors, 15 dkg sűrű szilvalekvár. A tetejére 1 egész tojás.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és összetörjük. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni.
A meleg krumpliba belekeverjük a zsírt, a tojások sárgáját, két teáskanálnyi sót, és kávéskanálnyi őrölt borsot. Kevés lisztet ráteszünk, majd a megkelt élesztős tejet, és a többi lisztet is hozzádolgozzuk. Jó alaposan kidagasztjuk.
A tepsit vastagon kizsírozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, hosszú rudakat alakítunk belőle, amelyekből gombócokat szakítunk, és egyenként gömbölyűre formázzuk. A második rudat szilvalekvárral töltve készítjük el. A kiszakított tésztát tenyerünkben szétnyomkodjuk, közepébe evőkanálnyi lekvárt halmozunk, és alaposan becsomagoljuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a belseje.
A kikent tepsit megrakjuk kőttesekkel, ott még 20-30 percig kelesztjük, tetejüket felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben, magas hőfokon, bő fél óra alatt megsütjük.

Túrós ajjnélküli lepény
Hozzávalók: 75 dkg túró, 9 dl tejföl, csipetnyi só, 8 púpos evőkanál cukor, 10 dkg puha vaj, 5 tojás, 8 púpos evőkanál liszt, a tepsihez egy evőkanál zsír, kevés liszt.
A túrót a tejföllel, sóval, cukorral, vajjal és a tojások sárgájával összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk, hogy ne törjön össze.
A tepsit kizsírozzuk, liszttel meghintjük, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben bő fél óra alatt megsül. Hidegen, melegen is nagyon finom, könnyen elkészíthető sütemény.
Ízlés szerint gyümölccsel is készíthetjük. Sütés után hűlni hagyjuk, porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap