Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Rátka – receptek

Reggeli (Tunki)
Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, 7 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt fűszerpaprika, ízlés szerint só.
A szalonnát hosszú, nagyobb darabokra felvágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírját. Tányérba szedjük, a zsír nagyobbik részét pedig félretesszük, de egy keveset hagyunk a serpenyőben is.
Közben a lisztet a paprikával összekeverjük, és apránként 2-3 dl tejjel hígítjuk. Csomómentesre kidolgozzuk.
A megmaradt tejet a serpenyőbe öntjük, felforraljuk, és a lisztes mártással besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, és összefőzzük.
A kisült szalonnával, és kenyérrel tesszük az asztalra. Azért nevezik tunkinak, mert a kenyeret belemártogatva szokták fogyasztani.
A tunkihoz a szalonnát apró kockákra vágva is ki lehet sütni, és akkor benne maradhat a mártásban, illetve tej helyett készíthető tejföllel is.

Pácolt húsleves (2 fogásos ebéd)
Hozzávalók: a páchoz: só, 1 fej fokhagyma, 70 dkg kövér sertéshús. A levesbe: 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 paprika, maroknyi petrezselyem zöldje, és zeller levele, 2 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 15-20 szem egész bors. A töltelékhez: 1 vöröshagyma, 1 dl étolaj, 3-4 szelet kenyér, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, kis csokornyi petrezselyem zöldje, 3 tojás. A főtt salátához: 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej saláta, 2 teáskanál só, 1 evőkanál ecet, 3 teáskanál cukor. A nokedlihoz: 2 nagyobb krumpli, 15 dkg liszt, a főző lébe só. A körethez: 1 kg krumpli, só.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, langyos vízbe beáztatjuk. A húst alaposan besózzuk, és a páclébe tesszük. Ebben két hétig érleljük, közben néhányszor megforgatjuk.
A főzés napján a húst a pácléből kivesszük, és másfél liter vízzel feltesszük főni. Amikor a leves felforrt, a habját leszedjük, és a megtisztított zöldségeket beletesszük. Szórunk rá egész borsot, és lassú tűzön három órán át főzzük.
Közben elkészítjük a pácolt hús mellé való tölteléket. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és olajban üvegesre pároljuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, és a hagymás zsírba morzsoljuk. Őrölt borssal, apróra vágott petrezselyem zöldjével, és sóval ízesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat, hogy jó állaga legyen. Műanyag fóliát olajjal megkenünk, és a massza felét ráhalmozzuk. Rudat alakítunk belőle, majd a folpackot szorosan rátekerjük, nehogy kifolyjon a töltelék. A maradék anyagot egy másik rúdnak ugyanígy készítjük el. Mindkettőt a félig megfőtt levesbe helyezzük.
A főtt salátához a szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. A salátát megtisztítjuk, megszórjuk sóval, összekeverjük, és egy kicsit állni hagyjuk.
A szalonnát felöntjük 7 dl vízzel, ízesítjük evőkanálnyi ecettel, cukorral. Amikor már forr, belekeverjük a salátát, és összefőzzük vele. Akkor kész, amikor összeesik a saláta. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Levesbetétet készítünk. A krumplit lereszeljük, és liszttel összekeverjük. Sós vizet forralunk, deszkáról, kanállal ebbe szaggatjuk a nokedliket.
A körethez a krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, és összetörjük.
A megfőtt levest leszűrjük. Krumplis nokedlivel, és a megfőtt zöldségekkel tesszük az asztalra.
Második fogásként a pácolt húst és a töltelékeket felszeleteljük, tört krumplival, és főtt salátával kínáljuk.

Rátkai palacsinta
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 kisebb fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, fél kg liszt, fél liter tej, a sütéshez étolaj.
A hagymát és a krumplit lereszeljük, beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olajat, sózzuk, majd apránként simára keverjük liszttel és tejjel. A palacsintasütőt előmelegítjük, kiolajozzuk, és egy merőkanálnyi masszát szétterítünk az aljában. Kanál segítségével elegyengetjük, és mindkét oldalát szép színesre sütjük.
Négyfelé hajtva kínáljuk.

Klopfolt pecsenye
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, só, 1 fej fokhagyma, 3 vöröshagyma, 10 szem egész feketebors, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 dl étolaj, 2 babérlevél, 2 teáskanál ecet, 2 evőkanál sertészsír. Köretnek 1 kg krumpli, só.
A borjúhúst a főzés előtti nap felszeleteljük, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, és bepácoljuk. Egy tál alját megszórunk vágott vöröshagymával, és fokhagymával, egész borssal, őrölt borssal, és kevés olajat öntünk rá. Erre helyezzük az első sor borjúhúst, aminek a tetejét is ugyanúgy ízesítjük. Több sorban folytatjuk a rétegezést addig, míg a hús elfogy. Közben közétesszük a babérlevelet, és 1 teáskanálnyi ecettel is meglocsoljuk. Az edényt letakarva, egy éjszakán át hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap egy serpenyőt vastagon kikenünk zsírral, az aljába a pácból kikotorjuk a hagymát, és arra helyezzük a hússzeleteket. Utólag még egy teáskanálnyi ecettel ízesítjük, felöntjük egy dl vízzel, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Párolás közben átforgatjuk, és zsírjára sütjük.
A krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezt kínáljuk a borjúpecsenye mellé.

Szalonnás káposzta
Hozzávalók: 50 dkg füstölt oldalas, 50 dkg füstölt szalonna, másfél kg savanyú káposzta, 2 marék gersli (árpagyöngy).
A káposztát, amennyiben nagyon sós, vízben kicsit kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Egy nagyobb lábos alját beterítjük annyival, hogy befedje. A szalonnát vékonyabb darabokra vágjuk, és körben felrakjuk az alapra. Újabb sor káposzta következik, rá a felszeletelt füstölt oldalas, majd ismét káposzta. A tetejére tesszük az átmosott gerslit. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és kb. 2 óráig főzzük. Amikor a hús átpuhult, lehet tálalni. Kenyérrel kínáljuk.

Tejfölös lángos
Hozzávalók: (2 kisebb sütő tepsihez) 70 dkg liszt, 2-3 dl tej, 1 teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 1 dl étolaj, 1 liter tejföl, 14 evőkanál kristálycukor.
A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés lisztet szórunk bele, és hagyjuk megkelni.
A lisztbe beletesszük a tojás sárgáját, a sót, fél dl étolajat, 2 evőkanál cukrot, és a felfutott élesztővel együtt lágy tésztát készítünk belőle. Szép simára kidolgozzuk, a tetejét liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva, meleg helyen fél óráig kelesztjük.
Közben két kisebb tepsit étolajjal kikenünk.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kettéválasztjuk, egyenként tepsi nagyságúra szétsodorjuk, de kézzel is alakíthatjuk. Beletesszük a sütőformába, és kicsit az oldalára is felhúzzuk a lángost. Egy tepsibe fél liter tejfölt öntünk, amit szétterítünk a tésztán, végül kb. 7 evőkanálnyi kristálycukorral megszórjuk a tetejét. Kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben kisütjük. Nagy kockákra vágva kínáljuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap