Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Pusztavám – receptek

Tejfölös csirkeleves
Hozzávalók: 1 kg csirke szárny, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 zellergumó, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, 2 teáskanál őrölt paprika, 15 szem egész-és szegfűbors.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágva zsírban üvegesre pároljuk. A tűzről félrehúzva belekeverjük az őrölt paprikát, felengedjük 6 dl vízzel, majd visszatesszük főni. Beleborítjuk a kockákra vágott zöldségeket, a megtisztított csirke szárnyat. Sóval, és szegfűborssal ízesítjük, és további 6 dl vízzel felengedve forralásig nagy lángon, utána lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órát.
A habaráshoz a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük. A leves forró levével apránként felhígítjuk, átmelegítjük, és a levesbe öntjük. Összeforraljuk, és friss kenyérrel kínáljuk.

 

 

Nyári töltött káposzta erdélyiesen
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 60 dkg darált marhahús, 1 csokor csombor és kapor, 2 közepes fej káposzta, 10 dkg rizs, 2 paradicsom, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.
A káposzták torzsáját kivájjuk, majd az egészet 1-2 percre forró, sós vízbe tesszük. Az egészet kicsit átrottyantjuk, hogy könnyen tölthető legyen. Leveleire szétválasztva kiszedjük, és kicsit hűlni hagyjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd fél dl étolajban üvegesre pároljuk. Levesszük a tűzről, csapott teáskanálnyi fűszerpaprikával elkeverjük, és a kétféle darált húsra öntjük. Hozzáadjuk az átmosott rizst is. Fűszerezzük 2 teáskanál sóval, csapott teáskanálnyi őrölt borssal. Egy deci langyos vízzel alaposan összegyúrjuk.
A káposzta levelek vastag részét levágjuk, és gombócnyi töltelékkel egyenként, lazán megtöltjük. Egyik oldalát felhajtjuk, a másikat felgöngyölés után benyomkodjuk, nehogy kifolyjon a töltelék.
A maradék káposztát apróra összevágjuk. A fűszernövényeket összekötjük.
Egy nagyobb fazekat készítünk. Alját beterítjük vágott káposztával, ráhelyezzük a csombort és kaprot, majd körberakjuk a nagyobb töltelékekkel. Erre karikákra vágott paradicsomot teszünk, és ráhelyezzük a megmaradt húsos káposztákat. A tetejét beborítjuk vékonyra szelt káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. félig legyen az edény. Egy-másfél óráig főzzük.
Rántást készítünk: fél dl étolajban 2 evőkanál lisztet lepirítunk, 1 teáskanál őrölt paprikával elkeverjük, és bő vízzel felengedjük. A káposztára öntjük. Tilos keverni, csak rázogatjuk, nehogy összetörjük a töltelékeket. Összeforraljuk, és tálaljuk. Tejfölt, és kenyeret kínálunk hozzá.

Csíkszentdomokosi kürtőskalács
Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 6 tojás, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 3 dl étolaj, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 3 vaníliás cukor, 2 citrom. Az ízesítéshez: vaníliás kristálycukor, mák, darált dió, fahéj, kakaó. A formák, és a tészta kenéséhez étolaj.
Egy deci langyos vízbe kávéskanálnyi cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Fél dl langyos tejet, és 4 evőkanál lisztet keverünk hozzá, majd kelni hagyjuk.
A lisztet tálba borítjuk, cukrot, sót, vaníliás cukrot, és a felvert tojásokat adjuk hozzá. A citromok héját lereszeljük, és a kinyomott levével együtt beletesszük. Puha vajjal, langyos tejjel, és a megkelt élesztővel összedolgozzuk a tésztát. Kemény tésztát készítsünk, hogy könnyen formálható legyen, és ne essen le sütés közben a formáról. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk, az olajat is hozzáadjuk, és azzal is átgyúrjuk. Félretesszük húsz percre, hogy megkeljen.
Közben a kalácssütő formákat izzó parázs felett átmelegítjük.
A tésztából cipónyi adagot kiszakítunk, és késsel csík alakban felvágjuk. Kézzel hosszú, vékony (kb. ujjnyi) rudat sodrunk belőle. A sütőfát olajjal átkenjük, és rátekerjük a tésztát. Deszkán kicsit átforgatjuk, hogy ne legyen rés a kalácson, majd az egészet újra beolajozzuk. Vaníliás kristálycukorba, vagy mákos kristálycukorba forgatjuk, és parázs felett forgatva 10 perc alatt aranyló barnára sütjük. Nagyobb fazékba lerázogatjuk a kalácsokat, ezután forgathatjuk kakaóba, fahéjba, vagy darált dióba.
Amennyiben sütés alatt átgyengülne a nyers tészta, dolgozhatunk bele még egy kis lisztet.

Krumplis smorni
Hozzávalók: 2 kg krumpli, fél kg liszt, 1 teáskanál só, 2 evőkanál búzadara, 20 dkg olvasztott sertészsír. A tálaláshoz tej, aludttej, vagy savanyúság.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, sót, búzadarát, és fakanállal összekeverjük. 2-3 evőkanál zsírral meglocsoljuk, majd feltesszük a tűzre. Állandóan kevergetve, lassú tűzön legalább 1-2 órán át sütjük, közben zsírral locsolgatjuk. Akkor lesz jó, amikor szép barnára sült, csomókra szétválik, és az alja ropogós lesz.
Sütőben egyszerűbben is elkészíthetjük, akkor is néhányszor kevergessük át, hogy szétessen a smorni.
Tálalásnál tejet, aludttejet, vagy savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Borleves kvircedlivel
Hozzávalók: A kvircedlihez: 4 egész tojás, 8 tojás sárgája, 50 dkg cukor, 90 dkg liszt, fél csomag szalalkáli, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor. A tepsihez zsír és liszt. A borleveshez: 5 tojás sárgája, 1 liter fehérbor, 4 evőkanál cukor, 2 egész fahéj, 10 szem szegfűszeg, 4 dl tejszín, 3 dl víz, 1 vaníliás cukor.
Az egész tojásokat és sárgákat tálba tesszük. Cukorral 15-20 percig keverjük. Beletesszük a szalalkálit, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd apránként adagolva a lisztet, amiből 5 dekányit meghagyunk szórásnak. Közepesen kemény tésztát kapunk, aminek felét lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú rudat formázunk belőle. Olyan széles legyen, mint a kvircedli díszítő forma, és kb. 1 cm magas. Porcukorral megszórjuk a tetejét, és átforgatjuk rajta a formát. Széleit késsel levágjuk, majd a mintának megfelelően felszeleteljük. Lisztezett deszkán 8-10 órán át pihentetjük, csak utána lehet lassú tűzön megsütni. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben 20 perc alatt elkészül, és sokáig eláll.
A borleveshez a bort vízzel, és a fűszerekkel felforraljuk, majd félretesszük. A cukrot, vaníliás cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, és felengedjük tejszínnel. Az egészet a boros levesbe csurgatjuk, közben állandóan keverjük. Lassú tűzön felforraljuk, és máris kínálhatjuk. Melegen, és hidegen is nagyon finom. 

Nuss stangl – diós rúd
Hozzávalók: 1 kg dió, 10 tojás fehérje, 1 kg porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 csepp citromlé, a deszka szórásához liszt, a tepsi kenéséhez sertészsír.
A dió ¾ részét finomra, a többit durvára daráljuk, és összekeverjük. A tojások fehérjébe beleborítjuk a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és gőz felett kemény habbá verjük.
Felét a dióba gyúrjuk, a többit díszítéshez félretesszük. A tészta felét erősen meglisztezett gyúródeszkán kézzel, és sodrófával hosszú, kb. fél cm vastag rúddá alakítjuk. Egy centis stanglikat vágunk belőle, amit kizsírozott tepsibe helyezünk, és előmelegített sütőben, takarékon inkább csak szárítunk, mint sütünk. 10-15 perc alatt elkészül.
Ezután a másik felét is ugyanígy elkészítjük.
A megsült rudacskákat a tepsiben hagyjuk kihűlni. A félretett tojáshabot néhány csepp citromlével, gőz felett újra átdolgozzuk. Ezzel díszítjük ki a stanglikat. Egy éjszakán át szikkasztjuk, utána lehet tálcára rakni. Hetekig eltartható, nagyon finom sütemény.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap