Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Pusztamérges – receptek

Pusztamérgesi kakaspörkölt bográcsban
Hozzávalók: (15 főre) 6 kg kakashús, 60 dkg vöröshagyma, 20 dkg sertészsír, 5 teáskanál só, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika, ízlés szerint csípős cseresznyepaprika.
A megtisztított kakast nagyobb darabokra vágjuk úgy, hogy a csontos részeket is kettéválasztjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkockázzuk. Bográcsba zsírt teszünk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Beleforgatjuk a húst, majd fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel. A fűszerekkel együtt is pirítjuk egy kicsit, majd vízzel felengedjük. Beleszórjuk a kockákra vágott fokhagymát, és két csípős cseresznyepaprikát is dobunk hozzá.
Legalább két órát főzzük. Utána megemeljük a bográcsot, és rátesszük az őrölt paprikát. Összerázzuk (nem keverjük) és további fél órát főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Legvégén tesszük bele a belsőségeket: a májat és a heréket.
Kínálhatjuk friss kenyérrel is, de leginkább kifőtt kakastaréj tésztával a legfinomabb.

Libanyak leves lúdgége tésztával
Hozzávalók: 2 kg libanyak (a vékonyabb feléből), 2 teáskanál egész kömény, 2 teáskanál egész feketebors, 2 sárgarépa, 2 nagyobb petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 1 zellergumó zöldjével, só, 1 nagy csokor petrezselyem zöldje.
A lúdgége tésztához: 3 tojás, 30 dkg liszt.

A libanyakat kisebb darabokra vágjuk, és forró vízben átforgatjuk. Szűrőkanállal másik fazékba szedjük, és bő, meleg vizet öntünk rá. A köményt és borsot teaszűrőbe töltjük, és belerakjuk. Feltesszük főni. Forrásig erős lángon készítjük (közben a habját leszedjük), utána pedig a legkisebb tűzön, nagyon lassan főzzük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és petrezselyem gyökeret kisebb hasábokra vágjuk.
Amikor a leves már félig megfőtt (kb. két óra múlva) beletesszük a zöldségeket, és megsózzuk.
Újabb 1 órányi lassú főzés után hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, ha szükséges, még sózzuk, és készre főzzük.
Miközben a libanyak puhul, elkészíthetjük a levestésztát. Egy nagyobb tálban az egész tojásokat felverjük, és összegyúrjuk a liszttel. Jól kidolgozzuk, majd vékonyra kisodorjuk. Felkockázzuk, és lúdgége készítővel egyenként felpödörjük. Közben a többi tésztát nedves konyharuhával, vagy nylonnal letakarva tartjuk, nehogy kiszáradjon.
A levesben, vagy sós vízben főzzük ki.

Sült libanyak párolt káposztával
Hozzávalók: 3 kg libanyak (a vastagabb része), 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 kávéskanál őrölt kömény, 3 evőkanál étolaj.
A káposztához: 2,5 kg káposzta, 1 dl étolaj, 1 evőkanál só, 4 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt kömény, 5 evőkanál (10%-os) ecet.

A libanyakakat kétfelé vágjuk. Nagy sütőedény aljába másfél dl vizet öntünk, rácsot helyezünk rá, és erre több sorban felpakoljuk a nyakat. Megszórjuk sóval, borssal, köménnyel, étolajjal meglocsoljuk a tetejét, és fedő alatt, 2 órán át, nagy lángon sütjük. Jó egy óra múlva kivesszük, átforgatjuk, majd visszatoljuk, és addig sütjük, míg teljesen átpuhul.
Közben a káposztát apróra szeljük, és forró olajon, cukorral, sóval, köménnyel ízesítve megpároljuk. Amikor már puhára főtt, ecettel ízesítjük, és a gőzében tálalásig állni hagyjuk.

Alföldi krumplistarhonya
Hozzávalók: (12 főre) 50 dkg tarhonya, 50 dkg kolbász, 1 kg krumpli, 30 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 4 teáskanál só, 2 teáskanál bors, 2 teáskanál kömény, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
Egy nagy evőkanál zsírban folytonosan kevergetve, aranyló barnára pirítjuk a tarhonyát.
A vöröshagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk, és bográcsban (vagy nagyobb lábosban) a többi zsíron megpirítjuk. Amikor már üveges, a karikákra vágott kolbászt is hozzákeverjük, és együtt sütjük egy kicsit. A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, és a bográcsba borítjuk. Legalább 10 percig tovább pároljuk a hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, és fűszerpaprikával. Az egészet együtt lepirítjuk, és felengedjük 5 liter vízzel.
Amikor félig megfőtt, beleborítjuk a tarhonyát, és ettől kezdve már sűrűn kevergetjük, nehogy leégjen. Ízlés szerint csípős paprikakrémet is adhatunk hozzá. Fél óra múlva tálalhatjuk az ételt.

Tojással töltött fasírt
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 2 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 dkg őrölt fűszerpaprika, 2 fej fokhagyma, 2 zsemle, 5 keményre főzött tojás. A tepsi és a fólia kikenéséhez étolaj. A tetejére 2 szelet füstölt szalonna. A díszítéshez kis csokor petrezselyem zöldje, salátalevelek.
A darált húsba beleütünk 2 tojást, rányomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, és az előre beáztatott és kinyomott zsemléket is hozzámorzsoljuk. Jó alaposan összegyúrjuk.
Egy tepsi hosszúságú alufóliát kicsit olajjal átkenünk, hogy a hús ne tapadjon rá. Másfél ujjnyi vastagon elterítjük rajta a húst. Hosszában rápakoljuk a megfőtt, és megtisztított tojásokat. Fólia segítségével felgöngyöljük a fasírtot. A füstölt szalonna szeleteket kakastaréjra bevágjuk, és a húsrúd tetejére tesszük, nehogy sütés közben berepedjen a teteje.
A tepsit kiolajozzuk, és a fóliával együtt beleemeljük a fasírtot. A fóliát apránként kihúzzuk alóla. Előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, utána ferdén vágva szeleteljük, így nagyobb, tetszetősebb az étel. Salátalevelekre tálaljuk, a húsokba díszítésként kis petrezselyemzöld ágakat nyomunk.

Túrós pogácsa
Hozzávalók: 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg margarin (vaj), 30 dkg liszt, só, 10 dkg túró, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás, 5 dkg sajt.
A meglangyosított cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük pár percre, hogy megkeljen.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a sót. Beletesszük a túrót, a tojás sárgáját, a megkelt élesztőt, és összegyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk, majd lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Összehajtjuk, és 15 percet letakarva, meleg helyen pihentetjük. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük. Az utolsó pihentetés után újra kinyújtjuk, ezúttal 2-3 cm vastagra. Késsel bekockázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk, és kikent tepsibe tesszük. Az egész tojást felütjük, felverjük, és átkenjük vele a pogácsákat. A sajtot lereszeljük, és kis kupacokat halmozunk mindegyik tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap