Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Porrogszentkirály – receptek

Gombócos káposztaleves
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, másfél kg savanyú káposzta, 1 kg oldalas, 3 tojás, 10 dkg rizs, só, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 6 babérlevél, 10 szem egész bors, 3 dl paradicsomlé, 2 dl tejföl. A rántáshoz: 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika.
Egy nagyobb fazék aljába tesszük a feldarabolt oldalasokat, majd ráterítjük a káposztát. Felengedjük két és fél liter vízzel. Fűszerezzük babérlevéllel, egész borssal, a káposzta ízétől függően kevés sóval, és feltesszük főni. Forrástól számítva egy órán át főzzük.
Közben a darált húsba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a rizst, ízesítjük őrölt borssal, fűszerpaprikával, sóval, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát, és egy apróra vágott vöröshagymát is hozzákeverünk. A húsmasszát állni hagyjuk, míg a káposzta megfő. Ekkor beleöntjük a paradicsomlevet, majd vizes kézzel gombócokat formázunk a fűszeres húsból, és ezeket is a levesbe tesszük. 45 percig főzzük.
Zsírban lisztet pirítunk, és a tűzről félrehúzva elkeverjük benne az őrölt paprikát. Felengedjük vízzel, majd ráöntjük a káposztára. 10-15 percig főzzük, és ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

Hegyi csülök
Hozzávalók: 2 első csülök, 2 babérlevél, 10 szem egész bors, 1 kg burgonya, só, 2 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt bors,
10 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor.

A megmosott csülköt babérlevéllel, egész borssal, egy evőkanálnyi sóval, 2 gerezd fokhagymával, 1 vöröshagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy a húst teljesen ellepje. Egy órán át főzzük.
A megfőtt húst kicsontozzuk. Egy cserépedényt kizsírozunk. A csülköt mindkét oldalán besózzuk, és őrölt borssal is megdörzsöljük. Bőrös felével a tálba helyezzük, és rávágunk két vöröshagymát. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb cikkekre vágjuk, és ezt is mellé tesszük. Enyhén megsózzuk, és vékony szeletekre vágott szalonna darabokat helyezünk rá. Húsz percig fedő alatt pároljuk, ekkor levesszük a tetejét, öntünk alá egy dl száraz fehérbort, ezt 25 perc múlva megismételjük, és addig sütjük, míg szép pirosra sül.

Kukoris
Hozzávalók: 5 kg liszt, 3 evőkanál só, 5 evőkanál cukor, 15 dkg élesztő, 5 tojás, 25 dkg margarin, 4 liter tej, 1 dl étolaj.
Félliternyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, három tojást felverve beleöntünk, a felfuttatott élesztővel, és az apránként adagolt többi langyos tejjel összedolgozzuk. Amikor már jó alaposan kidagasztottuk belegyúrjuk a margarint, és az étolajat. A tetejét is átkenjük étolajjal, megszórjuk liszttel, és fél órán át, meleg helyen kelesztjük.
Ekkor lisztezett abroszon 10 egyforma nagyságú cipóra szétválasztjuk, és mindegyiket egyenként alaposan átgyúrjuk, hogy szép gömbölyűek legyenek. Letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük.
Ezután a cipókat kettévágjuk, és hosszú, kétujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A két rudat egymással keresztezzük, összefonjuk, a végeit összeillesztjük, hogy kör alakot kapjunk. Kicsit még kelesztjük, majd felvert tojással átkenjük a tetejét, és így tesszük kemencébe, vagy sütőbe. Kb. fél óra alatt megsül.

Kukorica pogácsa
Hozzávalók: 40 dkg kukoricaliszt, 70 dkg búzaliszt, 1 sütőpor, 2 dl tejföl, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 10 dkg sertészsír, 1 teáskanál só, 2 dl tej, 1 tojás, 15 dkg szilvalekvár, 5 dkg vaníliás porcukor.
A liszteket tálba öntjük, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a cukrot, a margarint, a sertészsírt, a sót, és tejföllel összemorzsoljuk. Teszünk még hozzá kevés tejet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Pogácsányi gombócokat formázunk belőle. Kizsírozott tepsibe rakjuk, egymástól tisztes távolságra, mert sütés közben megdagadnak. Közepükbe lisztes kézzel mélyedést nyomunk, ezeket szilvalekvárral, vagy bármilyen szikkadt lekvárral megtölthetjük. Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsül. A tálcán vaníliás porcukorral megszórjuk, és frissen fogyasztjuk.

Rakott hús
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg sertéskaraj, 30 dkg húsos füstölt szalonna, 3 fej vöröshagyma, 5 dl tejföl, só, 1 teáskanál őrölt bors, 6 evőkanál mustár, 25 dkg trappista sajt, 1 dl tej, fél dl étolaj.
A tepsit kiolajozzuk. A krumplit megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. Felét a tepsi aljába halmozzuk úgy, hogy takarják egymást, és a tepsi alját teljesen beborítjuk vele. A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk. A mustárt őrölt borssal összekeverjük, és a húsok mindkét oldalát átkenjük vele. Még ízletesebb lesz, ha ezt kicsit korábban elkészítjük, és állni hagyjuk. A mustáros karajszeletekkel befedjük a burgonyát. Ekkor a vékonyra szeletelt füstölt szalonna réteg következik. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, ezt is ráhalmozzuk. Az egészet befedjük a megmaradt krumplival. A tejfölt reszelt sajttal összekeverjük, ha szükséges, kevés tejjel kicsit hígítjuk, és a rakott hús tetejére kenjük. Alufóliával befedjük, és 40 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és aranyló pirosra sütjük.

Barack
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 1 sütőpor, fél dl étolaj. A krémhez: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 3 evőkanál baracklekvár, 3 evőkanál kakaó, 1 rumaroma. A díszítéshez piros és zöld ételfesték vagy aroma, kristálycukor, és egy kis ág bukszus.
Egy tálba beleteszünk két evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a margarint, kristálycukrot, vaníliás cukrot, tojást, tejet, és az egészet alaposan kikeverjük. A sütőport a lisztbe szórjuk, és a krémmel összegyúrjuk. Nagy gombócot készítünk belőle, és két órára félretesszük pihenni.
Kiolajozzuk a tepsit. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, és a sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben megsütjük. Ezután kihűtjük, és teáskanállal kikaparjuk mindegyik kis pogácsa belsejét.
Tölteléket készítünk. A vajat a porcukorral kikeverjük. Egy kisebb lábosba teszünk három evőkanál vizet és ugyanannyi lekvárt. Ezt kicsit összemelegítjük, de csak kicsit, hogy a lekvár a vízben feloldódjon, de ne legyen forró. A margarinos cukorba beleöntjük a kikapart tésztát, a kakaót és a rumaromát, majd a lekváros vízzel alaposan kikeverjük. A fél pogácsákat ezzel a krémmel megtöltjük, majd egyet-egyet összeragasztunk. Tetejüket ételfestékkel, vagy aromával átkenjük, kristálycukorba forgatjuk, és bukszus levelet szúrunk bele, hogy még mutatósabb legyen.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap