Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Pócsmegyer – receptek

Csícsaleves
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 3 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 1 karalábé, csokornyi zeller zöld és petrezselyemzöld, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál paprikakrém, só, 10 szem feketebors. A csícsa tésztához: 20 dkg liszt, 2 -3 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só, 1 tojás. A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. 
A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, egy nagyobb fazéknyi forró vízbe beletesszük. Paprikakrémmel, sóval, borssal fűszerezve főzzük.
Közben elkészítjük a tésztát. A liszteket tojással, sóval összegyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Gyúródeszkára tesszük, tállal letakarjuk, és legalább 5 percig pihentetjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, és szikkadni hagyjuk.
A rántáshoz a zsírban enyhén lepirítjuk a lisztet, belekeverjük a paprikát, felöntjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk. Összeforraljuk.
A csícsatésztát a cérnametéltnél szélesebbre összevágjuk. Belefőzzük a levesbe, és már tálalhatjuk is.

 

 

Tunkolós
Hozzávalók: 50 dkg házi füstölt szalonna, 8 db vöröshagyma, 1 szál füstölt kolbász, 1 liter paradicsomlé.
A hagymát megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk.
A szalonnát ujjnyi vastagra szeleteljük, és kakastaréjnak bevagdossuk. Kibélelünk vele egy lábost, és lassú tűzön mindkét oldalán átsütjük. Közben karikákra vágjuk a kolbászt. A szalonna zsírjába beleforgatjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a kolbászt, és az egészet átpirítjuk.
Felöntjük paradicsomlével, és letakarás nélkül további 10-15 percig főzzük. Ennyi idő alatt besűrűsödik, és már el is készült.
Kenyérrel tunkolva fogyaszthatjuk.

Öreglebbencs
Hozzávalók: 50 dkg füstölt szalonna, 50 dkg lebbencstészta, 2 kg krumpli, 6 nagyobb fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 6 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 3 teáskanál őrölt paprika, 4 teáskanál házi ételízesítő (vagy só).
A szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, a lebbencstésztát összetörjük. A krumplit, a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és a paprikával együtt kockákra vágjuk.
A szalonnát bográcsban lepirítjuk, beleöntjük a vöröshagymát és a színes paprikát. Pár perc alatt átpirítjuk, és amikor már félpuha a hagyma, hozzáborítjuk a lebbencstésztát. Ezzel együtt sűrűn kevergetve tovább sütjük.
Megszórjuk őrölt paprikával, és azonnal felengedjük egy liternyi vízzel. Beleöntjük a felkockázott krumplit, és annyi vízzel pótoljuk a levét, hogy az egészet ellepje. Házi ételízesítővel, vagy sóval fűszerezzük, majd összeforraljuk. Amikor a levét már teljesen elfőtte, belekeverjük a paradicsomot, és a fokhagymát. Kis csokor apróra vágott lestyán levéllel ízesítjük, ekkor vehetjük is le a tűzről, és tálalhatjuk.
Idényjellegű savanyúság, vagy kovászos uborka illik hozzá.

Lucskos káposzta
Hozzávalók: 1 kg füstölt sonka, 1 kg savanyú káposzta, egy bögre (2dl) rizs, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 fakanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika.
A füstölt sonkát előző este beáztatjuk. Másnap fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és lassú tűzön 2-3 óráig főzzük.
Amikor átpuhult, kivesszük, és a levébe rakjuk a savanyú káposztát. Fél óra múlva beleöntjük a rizst, fűszerezzük babérlevéllel, és őrölt borssal. A vöröshagymát kockára vágva a tetejére szórjuk, és tovább főzzük.
A rántáshoz a felolvasztott zsírban lepirítjuk a lisztet, a tűzről félrehúzva belekeverjük az őrölt paprikát. Felengedjük hideg vízzel, és a káposztára öntjük. Összeforraljuk, és a felszeletelt füstölt sonkával tálaljuk.

Hókifli
Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 dl szikkadt szilvalekvár, 15 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, a tepsi kikenéséhez zsír.
A szódabikarbónával elkevert lisztben elmorzsoljuk a margarint. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. 10-15 percig letakarva pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyméretű fánkszaggatóval köröket szúrunk ki belőle, felső végükbe teáskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, és feltekerjük. Kifliket formázunk belőle, és kikent tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél világosra sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.

Pávaszem
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 3 tojás, fél kg magozott meggy, csipetnyi só, 15 dkg kókuszreszelék, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál baracklekvár.
A cukros, langyos tejbe beletesszük az élesztőt, és kelni hagyjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a tojások sárgájával és a felfutott élesztővel összeállítjuk a tésztát. Fél óráig letakarva pihentetjük.
Közben a fehérjékből kemény habot verünk. Beletesszük a porcukrot, és a kókuszreszelékkel is kikeverjük.
A meggy levét lecsepegtetjük.
A megkelt tésztát három részre vágjuk, és mindegyiket tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral, és mindkét hosszabbik oldalát egy sorban megrakjuk meggyel. A süteményt a közepe felé feltekerjük, de középen hagyunk egy két centis rést. Kizsírozott tepsibe emeljük, és az üres helyre kókuszhabot halmozunk.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap