Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Penyige – receptek

Aszalt szilvás étel (szilvaleves)
Hozzávalók: 50 dkg aszalt szilva, 30 dkg kristálycukor, csipetnyi só, fél citrom, 10 szem egész fahéj, 12 szem szegfűszeg, 1 liter tej, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpos evőkanál szilvalekvár.
Az aszalt szilvát langyos vízzel felöntjük, és kicsit áztatjuk.
Leveses fazékban vizet forralunk, ebbe beleöntjük a megduzzadt szilvaszemeket, és pár percig főzzük. Közben fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral, sóval, és a citromot is hozzáadjuk.
Főzés közben habarást készítünk. A lisztet a tojással, és kevés tejjel simára keverjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet, hogy híg legyen. A forró leveshez öntjük, és a szilvalekvárt is belekanalazzuk. A megmaradt tejjel összefőzzük, hűtve tálaljuk.

Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók (10 főre): 2 kg liszt, 20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg élesztő. A töltéshez 6 púpos evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál cukor, a tetejére porcukor, a sütéshez zsír, vagy étolaj.
A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a fél kg cukrot, a csipetnyi sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk a tésztát, közben langyos vízzel pótoljuk a folyadékot. Laza, jól kidolgozott tésztát készítünk. Addig verjük a fánkmasszát, amíg elválik a tál oldalától, és hólyagok lesznek a tetején. Ekkor liszttel megszórjuk, kendővel letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg megkel.
Közben a szilvalekvárt a cukorral, és 1-2 dl vízzel elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel széthúzzuk. A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk. 10-15 centi hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon belőle a sütés során. Két végét összefogjuk, megfonjuk, és amíg zsírt, vagy olajat hevítünk, kelni hagyjuk.
Forró zsiradékban mindkét oldalát aranyló barnára sütjük, tálban kicsit hűlni hagyjuk, végül porcukorral megszórjuk.

Tengeri kásás töltött káposzta
Hozzávalók (20 főre): 2,5 kg tengeri (kukorica) kása, 1,5 kg darált sertéshús (comb, vagy lapocka), 60 dkg füstölt sonka, 60 dkg füstölt szalonna, 4 fej savanyú káposzta, 1 kg vágott savanyú káposzta, 5 nagyobb fej vöröshagyma, 2 púpos fakanál sertészsír, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom. A fűszerezéshez 8-10 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 dl darált pirospaprika, 2,5 liter paradicsomlé, ízlés szerint őrölt feketebors, só.
A kását (darát) felöntjük vízzel, és átmossuk. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a víz színe már teljesen tiszta lesz.
A füstölt sonkát és szalonnát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát, zöldpaprikát és paradicsomot is felkockázzuk. Serpenyőben zsírt olvasztunk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd a paprikával-paradicsommal együtt tovább dinszteljük. A tűzről félrehúzzuk, és 4 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprikával összekeverjük.
Lecsós alapunkat az átmosott tengeri kására öntjük. Hozzáadjuk a fűszereket: ízlés szerint őrölt pirospaprikát (4-6 teáskanálnyit), darált pirospaprikát, őrölt borsot, sót. Összekeverjük másfél liter paradicsomlével, beleöntjük a darált húst, sonkát és szalonnát. Jól átgyúrjuk a húsos masszát, megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, vagy ízlés szerint borsozzuk, paprikázzuk.
A savanyú káposztákat hideg vízben átmossuk, leveleire szedjük, és a vastagabb ereket kivágjuk. Amennyiben túl nagyok lennének a levelek, akkor kisebbekre szedjük, és megtöltjük a húsos-fűszeres kásával. Tölcsér alakú formákat készítünk, a végein a káposztát gondosan behajtjuk, benyomkodjuk, nehogy kifolyjon a belseje.
Egy nagy lábos alját befedjük aprókáposztával, majd több körben, szorosan megrakjuk töltött káposztákkal. A tetejére újra aprókáposztát teszünk. Egy liter paradicsomlevet, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje- és kb. egy órán keresztül főzzük.

Kötött tésztaleves
Hozzávalók (8 személyre): A tésztához 5 tojás, 50 dkg liszt, a kenéséhez 1 fakanál fagyos zsír. A tésztába 3 fej vöröshagyma, két púpos fakanál sertészsír, 4 kávéskanál őrölt pirospaprika, só, őrölt feketebors. A levesbe 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, só.
Két púpos fakanál sertészsírra ráreszelünk 3 fej vöröshagymát, és együtt üvegesre pároljuk. Amikor megpuhult, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Az egészet hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojásokkal, és kevés (kb. 1 dl) vízzel összegyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán simára kidolgozzuk. Három cipót készítünk belőle. Ezeket egyenként is átgyúrjuk, majd megkenjük a tetejüket kevés fagyos zsírral, nehogy kiszáradjanak. Sorban mindegyiket szép vékonyra kisodorjuk. A meghűlt hagymás-paprikás zsírral egyenletesen átkenjük úgy, hogy mindenhova jusson. Megszórjuk sóval, őrölt feketeborssal, majd kettőt hajtunk a tésztán, hogy egy vékony csíkot kapjunk. Ezt hosszában végigvágjuk, és kis csomót kötünk az egyik végére, amit késsel levágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a tésztacsíkunk tart. Ezután újra felhajtunk egy újabbat, és az összes tésztát feldolgozzuk. A lecsós töltelékkel úgy gazdálkodjunk, hogy egy kevés maradjon a levesbe is.
Egy nagy fazékban bő vizet forralunk (8 főre kb. 6 liter). Teszünk bele zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, petrezselyem zöldjét, ízlés szerint sót, és felforraljuk. Kicsit főzzük, majd a kötött tésztákat kifőzzük benne. Amikor elkészül, a paprikát, paradicsomot, petrezselymet és hagymát kivesszük belőle, és a maradék hagymás-paprikás zsírt elkeverjük a levesben.

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipetnyi só, 4 evőkanál aludttej, 1 teáskanál szódabikarbóna (pezsgő). A tészta kenéséhez és a sütéshez sertészsír.
A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és legalább fél órára félretesszük pihenni.
Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk fél centiméter vastagra. Zsírral átkenjük a tetejét. Hosszában gondosan feltekerjük, majd öt centiméteres darabokat vágunk belőle. Ezeket a kisebb csigatésztákat talpára állítjuk, és palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. Kézfejünkön is meghúzkodhatjuk, így tovább alakíthatunk rajta. Palacsintasütőben, forró zsírban mindkét oldalán egyenként kisütjük a lapótyákat.

Keletlen rétes
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
A töltelékhez: fél kg túró, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 3 teáskanál vaníliás cukor.
A tészták kenéséhez és sütéséhez zsír.

A lisztet a zsírral, tojással, sóval és cukorral összekeverjük. 2 dl langyos vízbe beletesszük az ecetet és a szódabikarbónát, és ezzel egy lágy tésztát készítünk. Ha szükséges, a langyos vizet még pótolhatjuk, és az egészet jól kidolgozzuk, úgy, mint a kelt tésztát. Kicsit pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
A túrót a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral gondosan kikeverjük.
A gyúródeszkát meglisztezzük, kis gombócokat formázunk a tésztából, ezeket palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. A tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, majd megszórjuk az ízesített túróval. Feltekerjük, mint a palacsintát, és csigaformára alakítjuk úgy, hogy a két végét gondosan eldugjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. Kisebb, vastag palacsintákat sodrunk belőle, és serpenyőben, forró zsírban, lassú tűzön átsütjük mindkét oldalát.
Ízlés szerint bármilyen töltelékkel, sós és édes változatban is készíthető.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap