Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők –Pánd– receptek

Meggykrém leves
Hozzávalók: 60 dkg magozott meggy a levével, 3 dl habtejszín, 3 kávéskanál őrölt fahéj, 6 db szegfűszeg, 15 dkg cukor.
A meggyhez öntünk egy kis vizet, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, cukrot, és az egészet összefőzzük. Kihűtjük.
Néhány szem meggyet, és a szegfűszegeket kivesszük belőle. A többit turmixgépben, kis fokozaton rövid ideig pürésítjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és nagyobbra kapcsolva, kb. 30 másodperc alatt átforgatjuk. A kiszedett meggyszemeket beledobjuk.
Fagylaltos kelyhekbe, vagy pudingos poharakba tálaljuk, tetejére tehetünk tejszínhabot, őrölt fahéjt, és koronaként egy szem meggyet.

 

 

 

Sült oldalas meggyszósszal
Hozzávalók: 1 kg kimagozott meggy, 1 vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, másfél kg oldalas, fél evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj.
A húshoz először pácot készítünk. Sót, borsot, zúzott fokhagymát keverünk az olajba, és ezzel átkenjük a húsokat. Ebben pihentetjük, lehetőség szerint néhány órát.
A meggyre öntünk egy bögrényi vizet, majd vaníliás cukorral, fahéjjal ízesítve felforraljuk. Közben habarást készítünk. A lisztet a cukorral, és a tejszínnel simára keverjük. Ráöntjük a felforrt meggyre, összekeverjük, és kihűtjük.
Az oldalast tepsibe tesszük, 2 dl vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és sütőben kb. egy órán át pároljuk. Amikor átpuhult, a fóliát levéve pirosra sütjük.
Meggyszósszal, és ízlés szerinti körettel tálaljuk. Leginkább párolt rizs illik hozzá.

Aszalt meggyel töltött csirkemell
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 1 teáskanál őrölt feketebors, 15 dkg vékony szelet sonka, 10 dkg vékony szelet sajt, 10 dkg bacon szalonna, 1 dl étolaj, 20 dkg aszalt meggy.
A csirkemellet szeletekre vágjuk, és nagyon vékonyra kiklopfoljuk. Őrölt borssal fűszerezzük. Egy-egy szelet húsra először sonkát, majd sajtot helyezünk, közepébe néhány szem aszalt meggyet teszünk, és feltekerjük. Az egész köré egy bacon szalonna szeletet teszünk, majd a többi húst hasonlóan elkészítjük.
Sütőtál aljába étolajat öntünk, és szorosan egymás mellé beletesszük a töltött csirkemelleket. A tetejét is meglocsoljuk olajjal, majd alufóliával lefedjük, és sütőben 40-45 perc alatt átpároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük.
Köretként párolt rizst, vagy burgonyapürét adhatunk hozzá.

Pándi meggyes pite
Hozzávalók: (2 tepsi pitéhez) 1 kg liszt, 4 tojás, 5 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 1 liter tej, 8 dkg cukor, csipetnyi só. A tepsik kikenéséhez zsír, a sütemény tetejére 50 dkg magozott meggy, 2 marék cukor.
Egy deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojások sárgáját cukorral, kevés sóval, és puha vajjal habosra keverjük. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, majd a liszttel és a tejjel apránként kidolgozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen háromnegyed óráig kelesztjük.
A tepsiket zsírral kikenjük, elosztjuk bennük a megkelt pitetésztát, és még ezekben is hagyjuk 10-15 percig állni.
A tetejét meggyszemekkel gazdagon megszórjuk, egy-egy marék cukorral ízesítjük, és kemencében, vagy sütőben pirosra sütjük.

Pándi meggyes csülök
Hozzávalók: 1 kicsontozott sertés hátsó csülök, 1-1 evőkanálnyi sertés-és csirkesült fűszerkeverék, 1 dl étolaj. 50 dkg magozott meggy, 2 evőkanál mustár, 1 kávéskanál őrölt feketebors.
A kétféle fűszerkeveréket az étolajban elkeverjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a csülköt.
A magozott meggyet a mustárral, és a feketeborssal összeforgatjuk.
Egy beáztatott agyagedénybe helyezzük a fűszeres csülköt, és körberakjuk mustáros meggyszemekkel.
Befedjük, és kemencében, vagy sütőben kb. egy-másfél óra alatt készre sütjük.
Legjobban a tepsiben sült burgonya illik hozzá, de egyszerűen kenyérrel is nagyon finom.

Pándi meggyes rétes
Hozzávalók: a palacsintatésztához: 30 dkg liszt, 6 dl tej, fél dl étolaj, 1 tojás, csipetnyi cukor és só. A töltelékekhez: 15 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1-2 dl meggylé, 20 dkg túró, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 20 dkg meggy, 15 dkg cukor, 5 evőkanál darált dió. 6 réteslap, 10 dkg olvasztott zsír, 2 evőkanál tejföl.
A palacsintatésztához a lisztet a tojással, étolajjal, sóval, cukorral, és az apránként belecsurgatott tejjel csomómentesre keverjük. Kicsit pihentetjük, és olajozott palacsintasütőben 12 palacsintát készítünk belőle.
A túróba cukrot, tojást, vaníliás cukrot, mazsolát keverünk. A mákot cukorral ízesítjük, és annyi meggylével keverjük el, hogy ne legyen túl száraz. A magozott meggyet kicsit apróbbra vágjuk, cukorral ízesítjük, és darált diót adunk hozzá, hogy felszívja a nedvességet.
A palacsintákon teljesen szétkenjük a tölteléket, majd a végeit gondosan benyomjuk. Mindegyik ízből négyet készítünk.
A réteslapokat konyharuhára terítjük. Olvasztott zsírban elkeverjük a tejfölt, ezekkel alaposan átkenünk minden lapot. Hármat helyezünk egymásra. Közepükbe először két túrós, majd két mákos, végül felülre meggyes palacsintákat teszünk. Ráhajtjuk a réteslapokat, és kikent tepsibe helyezzük. A következő rudat ugyanígy készítjük el. Tetejüket jó vastagon bevonjuk zsíros tejföllel, és sütőben pirosra sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Tetejét porcukorral megszórhatjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap