Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Öttömös – receptek

Spárgás sajttekercs
Hozzávalók: (2 tekercshez) 1 fej vöröshagyma, 10-15 dkg krémsajt, 1 kg előfőzött spárga, 1 evőkanál mustár és majonéz, 2 evőkanál tejföl, kis csokor petrezselyem zöldje, 40 dkg trappista sajt, 20 dkg gépsonka, 2 keményre főzött tojás, ízlés szerint só, 1 teáskanál bors.
A vöröshagymát apró darabokra vágjuk. A tisztított spárgát cukros- sós- citromleves vízben 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és kihűtjük.
A töltelékhez a krémsajtot mustárral, majonézzel, tejföllel gazdagítjuk, belekeverjük a spárgát, a hagymadarabokat, a vágott petrezselymet. A sajtból egy kb. 15 dekás szeletet apró kockákra vágunk, vagy lereszeljük. A tojásokat, és a sonka felét is feldaraboljuk, a többit vékony szeletekre vágjuk. A krémet sajt-tojás- és sonkadarabkákkal, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.
A megmaradt sajtot két nagy szeletre vágjuk, és egyenként mikrohullámú sütőben apránként megolvasztjuk. Először 45 másodpercre, majd további 4-5 alkalommal, mindig kevesebb időre visszatesszük, mindaddig, míg nyújtható állagú lesz. Gyúródeszkán először téglalapot formázunk belőle, majd közepes tepsi méretűre kisodorjuk. Befedjük vékony sonka szeletekkel, a töltelék felét ráhalmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és feltekerjük, mint a bejglit. A második rudat hasonlóképpen készítjük el.
Hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük, utána szeletelhetjük.

Spárgás vitaminsaláta
Hozzávalók: 30 dkg spárga, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál citromlé. Egy fej saláta, kis csokor kapor- és petrezselyem zöld, 2 zöldhagyma, 2 hónapos retek. Az öntethez: 1 dl joghurt, 1 púpos evőkanál porcukor, kevés só, 2 evőkanál étolaj, 2 teáskanál citromlé.
A spárgát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Sóval, cukorral, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Még finomabb lesz a saláta íze, ha a spárgát saját főzőlevében hűtjük ki. Amennyiben erre nincs idő, azonnal leszűrhetjük, átöblítjük, és hűlni hagyjuk.
Közben a salátához való többi zöldséget is előkészítjük. A saláta leveleit kisebb darabokra tépjük, a kaprot és petrezselyem zöldjét felaprítjuk, a zöldhagymát kisebb karikákra vágjuk. A retket tökgyalun belereszeljük. Összekeverjük az előfőzött spárgával.
Az öntethez a joghurtba porcukrot, sót, étolajat, citromlevet keverünk. Közvetlen tálalás előtt ezzel locsoljuk meg a spárgás vitaminsalátánkat.

 

 

Spárgaleves szárnyas aprólékkal
Hozzávalók: 2 csirkeaprólék, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, csokornyi petrezselyemzöld, 1 kávéskanál bors, ízlés szerint só, 70 dkg spárga, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt. A zsemlegombóchoz: 1 zsemle, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál zsemlemorzsa.
A csirkeaprólékot felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Közben a hagymát felaprítjuk, és egy nagyobb fazékban, zsíron megpirítjuk. A felforrt vizet a húsról leszűrjük, habját leöblítjük, és az aprólékot a hagymás zsírba öntjük. Csupán egy kevés vizet teszünk alá, nehogy leégjen. Beleaprítjuk a petrezselyem felét, és sóval-borssal ízesítve fél óráig főzzük.
A spárgát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a levesbe öntjük. További tíz percig együtt főzzük, közben elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, és keverőedénybe morzsoljuk. Hozzáütünk egy egész tojást, és egynek a sárgáját. Zsemlemorzsával sűrű galuska állagú masszát keverünk belőle. A tejfölhöz kevés lisztet adunk, néhány kanál vízzel felhígítjuk, és a habarást a levesbe csurgatjuk. Beleszaggatjuk a zsemlés betétet, ízesítjük vágott petrezselyem zölddel, sóval. Amikor a gombócok megfőnek, a levest is tálalhatjuk.

 

Túrós spárgatorta zöld spárgából
Hozzávalók: (2 adaghoz) 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 2 púpos evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál só. 1 kg zöld spárgához 2 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromlé. 30 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt sajt, kis csokornyi petrezselyem zöld, 50 dkg túró, 2 dl főzőtejszín, 4 egész tojás, 4 tojás sárgája, 3 késhegynyi szerecsendió, 1 kávéskanál fehérbors, 1 teáskanál só. A forma előkészítéséhez zsír és liszt. A díszítéshez 2 paradicsom.
A liszthez margarint, tejfölt, 2 tojás sárgáját, kevés sót adunk, és az egészet jó alaposan összedolgozzuk. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg a margarin az összes lisztet felveszi. Két gombócot formálunk belőle, mindegyiket alufóliába tekerjük, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap a zöld spárgát átmossuk, fás végeit levágjuk, a többit centis darabokra aprítjuk. A legszebbeket egészben hagyva félretesszük, ezekkel fogjuk díszíteni a tortát. Az összes spárgát újra átmossuk, és sóval, cukorral, citromlével ízesített vízben 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A trappista sajtot és a füstölt sajt felét felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra szeletelt petrezselymet, a túrót, tejszínt és a tojásokat. Fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval. Jól kikeverjük. A sütőformákat kizsírozzuk, kilisztezzük. A legjobban gyümölcstorta formában mutat a sütemény.
A fóliás gombócokat kicsomagoljuk, és egyenként kinyújtjuk akkorára, hogy a forma oldalát is betakarják. Kibéleljük tésztával a tepsiket, kézzel jól beleigazítjuk, nyomkodjuk, és késsel, vagy villával megszurkáljuk.
A kihűlt spárgát a túrós töltelékbe borítjuk, összekeverjük, és megtöltjük vele a sütőformákat. Fényesebb lesz a torta, ha körben tojásfehérjével átkenjük a szélét. A díszítésnek félretett spárgákat egészben, vagy akár hosszában négyfelé választva is rátehetjük. Paradicsom karikákkal díszítjük, végül a maradék füstölt sajttal beborítjuk a tetejét. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Spárgás pecsenyefalatok
Hozzávalók: 60 dkg spárga, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál citromlé. 8 szelet kenyér, 8 szelet sertéskaraj, 10 dkg vaj, só, bors, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 fakanálnyi sertészsír, kis csokor petrezselyem zöld, vagy zöldhagyma.
A megtisztított, centis darabokra vágott spárgát sós, cukros, citromleves vízben puhára főzzük. Levét leszűrjük, és félretesszük. A spárgát kihűtjük.
A kenyeret pirítóban, vagy sütőlapon megpirítjuk. A karajt kiklopfoljuk. Sütőedény (serpenyő) alján 5 dkg vajat megolvasztunk, ráhelyezzük a karajszeleteket, enyhén sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalán szép pirosra sütjük.
Egy kisebb edényben további 5 dkg vajat megolvasztunk, aranyló barnára pirítunk benne egy kanál lisztet. Három decinyi spárga főzőlével felengedjük, összeforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és enyhén megsózzuk.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, belerakjuk először a pirított kenyereket, mindegyikre egy-egy karaj-pecsenyét helyezünk, gazdagon megrakjuk főtt spárgával, meglocsoljuk tejfölös mártással, petrezselyem- vagy zöldhagyma darabkákkal díszítjük, végül előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Spárgás rétes
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál ecet, csipetnyi só, 20 dkg vaj, 5 dkg liszt. A töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 4 egész tojás, 1 tojás sárgája, kis csokor petrezselyem zöld, kávéskanál bors, csipetnyi só, 10 dkg sajt. 20 dkg spárga, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál citromlé. A tepsi kikenéséhez, és a rétes tetejére zsír.
Az ecetet egy deci vízzel elkeverjük. A lisztbe beletesszük a margarint, a tojás sárgáját, az ecetes vizet, és csipetnyi sóval alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, lehetőleg minél vékonyabbra. 20 dkg vajat 5 deka liszttel simára keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Feltekerjük, mint a bejglit. Öt egyenlő részre elvágjuk, és mindegyikből kis gombócot formálunk. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
Másnap a töltelékhez felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, habzásig hevítjük, és apránként felengedjük tejjel. Sűrű mártást készítünk belőle. A tűzről félrehúzva egyenként hozzádolgozzuk az egész tojásokat, és egynek a sárgáját. Vágott petrezselyem zölddel, borssal, sóval ízesítjük, és lehűtjük.
A spárgát sós- cukros- citromleves vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lehűtjük, és a besamelmártásba keverjük. A tepsit kizsírozzuk.
A tésztagombócokat lisztezett gyúródeszkán egyenként kisodorjuk. A spárgás krémet a felénk közelebb eső széléhez hosszában ráhalmozzuk, széleit felhajtjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék, és teljesen betekerjük a rétestésztába.
Tepsibe emeljük, tetejét olvasztott zsírral, vagy olajjal átkenjük, majd sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Szeletelés előtt kicsit hűtjük, sajtot reszelhetünk rá, úgy még finomabb.

Spárgás finom sütemény
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 evőkanál langyos tej, 1 dkg szalalkáli, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 7 dkg margarin. A tepsi előkészítéséhez margarin, liszt. Másfél kg spárga, 2 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál rum, vagy aroma. 5 evőkanál liszt, fél liter tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 2 vaníliás cukor. A sütemény tetejére porcukor.
A langyos tejben feloldjuk a szalalkálit. A lisztet margarinnal tálba tesszük, beleütjük a tojást, öntünk hozzá porcukrot, és a szalalkális tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán három cipóra szétvágjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú, vékony lapokká sodorjuk. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsi aljába tesszük, széleit megigazítjuk, majd előmelegített sütőben egyenként kisütjük. Nagyon gyorsan, szinte öt perc alatt kisül egy tésztalap.
A töltelékhez először a megtisztított spárgát felkockázzuk, majd sóval, cukorral, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
Egy láboskában kevés lisztet tejjel apránként elkeverünk, és sűrűre főzünk. Kavargatva kihűtjük.
A vajat a porcukorral, 2 vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beleütünk egy tojást. A besamel krémmel alaposan összedolgozzuk.
A kihűlt spárgát turmixgépben kevés rummal ízesítve összeaprítjuk, és a vajas krémhez adjuk. Megtöltjük vele a lapokat. Felét az alsó, a maradékot a második lapon elkenjük. Ráhelyezzük a harmadikat, óvatosan összenyomkodjuk, porcukorral meghintjük a tetejét. Néhány órai pihentetés után szeletelhető, de még jobb, ha csak másnap fogyasztjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap