Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Oszkó – receptek

Vasi pecsenye
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 10 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 3 tojás, 5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, kávéskanál őrölt feketebors, 5 dl étolaj, só, 8 közepes nagyságú újburgonya.
A fokhagymát megtörjük, és beletesszük a tejbe, amit enyhén megsózunk. A húsokat kiklopfoljuk, megsózzuk, széleit bevagdossuk, és beáztatjuk a tejbe. Ebben legalább fél órát állni hagyjuk.
Közben az újburgonyát sós vízben, héjában megfőzzük.
A lisztet az őrölt paprikával és borssal összekeverjük. A tojásokat villával felverjük. Olajat hevítünk. A húsokat lecsepegtetjük, és először paprikás lisztbe, majd tojásba, és újra lisztbe forgatjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük.
A megfőtt burgonyákat négyfelé vágva tálaljuk a vasi pecsenye mellé.

Pincepörkölt
Hozzávalók: (20 főre) 4 kg sertéslapocka, 50 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 5 kg burgonya, 5 dkg őrölt fűszerpaprika, 20 dkg tv-paprika, 20 dkg paradicsom, 1 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál kakukkfű, 5 gerezd fokhagyma, só, 2 dl vörösbor.
A húst nagyobb kockákra vágjuk, és átmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, zsírban üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az őrölt paprikát, és felengedjük egy liter vízzel. Ebbe tesszük bele a feldarabolt húst, dobunk rá egy babérlevelet, és másfél órán át főzzük.
Közben a paprikát, paradicsomot és krumplit felkockázzuk, és a félkész pörkölthöz adjuk. Fűszerezzük borssal, köménnyel, szerecsendióval, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk, és amikor már megfőtt (kb. fél óra múlva) 2 dl vörösbort öntünk bele.

Gombás szelet tarhonyával
Hozzávalók: 40 dkg sertéskaraj, 1,5 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, só, őrölt fűszerpaprika, őrölt feketebors, majoránna, 30 dkg gomba, 1 evőkanál sertészsír, 50 dkg tarhonya, 2 dl csontlé, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.
A húst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, bevágjuk a széleit, hogy ne ugorjon össze sütés közben, és enyhén megsózzuk. Fél dl étolajon elősütjük. Kevés sóval, fűszerpaprikával, és őrölt borssal megszórjuk, felöntjük csontlével, és fedő alatt pároljuk tovább.
Közben a tarhonyát sóval meghintjük, és fél dl étolajon szép aranyló barnára pirítjuk. Forró vízzel óvatosan felengedjük, és lassú tűzön puhára főzzük.
A gombás raguhoz a vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a maradék étolajban üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a felszeletelt gombát, átpirítjuk, majd sóval, borssal, őrölt paprikával fűszerezzük.
A paprikát és paradicsomot felszeljük, és a raguhoz keverjük. Majoránnával ízesítve összesütjük. A lisztet a tejföllel, és kevés meleg vízzel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a gombát.
Tálaláskor két szelet húst teszünk a tányérra, mellé nagy kanál párolt tarhonyát pakolunk, és a húsok tetejére gombás ragut halmozunk.

Vadpörkölt dödöllével
Hozzávalók: (20 főre) 5 kg vaddisznó comb, 60 dkg vöröshagyma, 50 dkg sertészsír, 5 dkg őrölt fűszerpaprika, 1 babérlevél, 30 dkg paradicsom, 30 dkg tv-paprika, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál őrölt szerecsendió, 2 evőkanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, 8 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor.
A dödölléhez: 2 kg burgonya, só, 1 kg liszt, 30 dkg sertészsír, 20 dkg vöröshagyma.

A vadhúst felkockázzuk, vízzel felöntjük, és 45 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és hideg vízzel többször átöblítjük.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és zsírban megpároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk őrölt paprikával, belekeverjük a húst, felöntjük másfél liter vízzel, dobunk rá egy babérlevelet, és másfél óráig főzzük.
Közben a paprikát, paradicsomot felszeleteljük, és a félkész pörkölthöz adjuk. Fűszerezzük kakukkfűvel, szerecsendióval, majoránnával, köménnyel. Ízlés szerint sózzuk, belenyomjuk a megtisztított fokhagymát. Amikor már puhára főtt, ízesítjük 3 dl vörösborral. Egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk.
A dödölléhez a megtisztított, kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük. Közben egy nagyobb lábosban a lisztet egy evőkanál sóval előmelegítjük. Merőkanállal rámerjük a burgonyát, és fakanállal állandóan kevergetve, lassú tűzön összetörjük. Annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyit felvesz a liszt.
A sertészsírban a kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk.
A kidolgozott dödöllét tányérban kilapítjuk, hagymás zsírt öntünk a tetejére. Kizsírozott tepsibe evőkanállal beleszaggatjuk a masszát. Sütőben addig sütjük, míg az alja szép ropogósra sül.

Tökös-túrós sodort rétes
Hozzávalók: (3 tepsi, 15 rúd réteshez) a tésztához: 60 dkg liszt, 4 dl tejföl, 2 tojás, csipetnyi só. A rántáshoz: 5 dkg sertészsír, 8 dkg liszt. A töltelékhez: 2 kg túró, 1 kg cukor, 3 tojás, 3 vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 50 dkg gyalult tök, teáskanál só, 5 zsemle, 5 dkg zsemlemorzsa. A tepsihez és a tésztára olvasztott sertészsír.
A rántáshoz a zsírt megolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, és világos rántást készítünk belőle. Félretesszük, és kihűtjük.
A rétestészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkára borítjuk, és ott is alaposan összedolgozzuk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.
A legyalult tököt enyhén sózzuk, ebben kicsit állni hagyjuk, majd jó alaposan kinyomjuk a levét. A zsemléket vízben megáztatjuk, a vizet kicsavarjuk belőle, és az áttört túróba tesszük. Vaníliás cukorral, kristálycukorral, mazsolával, és a tojások sárgájával összekeverjük, majd hozzáadjuk a kicsavart tököt is. A tojások fehérjét habbá verjük, és úgy keverjük a töltelékhez.
A megpihent tésztát vékonyra kisodorjuk, rákenjük a kihűlt rántást, felcsavarjuk, jó szorosan, mint a bejglit, és egy órára hideg helyre tesszük.
A tepsit olvasztott zsírral megkenjük.
A tésztából 2 ujjnyi széles csíkokat vágunk, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk. Egyik felét zsírral megkenjük, közepére csíkban zsemlemorzsát szórunk, és jó gazdagon túrós tölteléket halmozunk rá. Először a rétes száraz oldalát hajtjuk fel a töltelékre, majd a zsírral megkent felét. Tepsibe helyezzük, a rudak tetejét zsírral átkenjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórjuk, és rézsútosan szeleteljük.

Kanonok lepény
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 tojás, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tésztára 6 púpos evőkanál baracklekvár, 5 evőkanál kristálycukor, 2 vaníliás cukor, 15 dkg darált dió.
A lisztet összemorzsoljuk a zsírral. A tojások sárgájával, sóval, és citromhéjjal rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett gyúródeszkán is alaposan átdolgozunk. Két cipót készítünk belőle. Tepsi nagyságúra kisodorjuk mindegyiket. Az elsőt sodrófára tekerve a kikent tepsi aljába terítjük, gazdagon megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukros dió felével, majd a második lappal befedjük. Nem gond, ha törik a tészta, nyugodtan igazítsuk el kézzel, a darált dió úgyis eltakarja majd a repedéseket.
A tojások fehérjét kicsit felhabosítjuk, és bekenjük vele a tészta tetejét, végül a maradék cukros dióval meghintjük. Villával kicsit megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap