Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Őrség – receptek

Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és leszűrjük.
Leveses fazékba kétliternyi vízhez hozzáöntjük a hajdinát, beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.

Dödölle
Hozzávalók: egy kg krumpli, só, 80 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sertészsír.
A krumplit megtisztítjuk, felszeleteljük. Kb. másfél ujjnyival több vizet öntsünk rá, mint amennyi ellepi. Megsózzuk, és puhára főzzük. A főzőlében összetörjük, és a lisztet apránként adagolva fakanállal kidolgozzuk.
A vöröshagymát 10 dkg sertészsírban üvegesre pirítjuk. Evőkanállal kiszaggatjuk a dödölléket, közben a kanalat megmártogatjuk a zsírban.
A maradék zsírt serpenyőben felhevítjük, és ebben szép pirosra sütjük a dödölléket.
Önmagában, tejföllel, gombapörkölttel, vagy húsok mellé köretként tálalhatjuk.

Keletlen hajdinapogácsa
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.
A kétféle lisztet a szódabikarbónával, sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral összemorzsoljuk. Hozzágyúrjuk a tojást, a tejfölt, és a mákot is.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük a tetejét. Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és újra kinyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat szaggatunk belőle, és kisütjük.

 

Tökös-mákos rétes
Hozzávalók: A rétestésztához: 1 kg búzaliszt, 15 dkg rétesliszt, 1 evőkanál só, langyos víz.
Az abrosz szórásához liszt, a rétestésztára olvasztott zsír, vagy étolaj, fél liter tejföl, másfél dl tej.
A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, egy kg reszelt tök, só.

A liszteket sóval és langyos vízzel alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és azon is átforgatjuk. Kétfelé vágjuk, cipókat alakítunk ki belőlük, és félretesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket.  A tököt lereszeljük, enyhén besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét. A mákot a cukorral összekeverjük.
Nagy asztallapra abroszt terítünk, liszttel megszórjuk. A tésztákat egyenként sodrófával kicsit megnyújtjuk, majd egyenként széthúzzuk akkorára, hogy a szélei az asztalról lelógjanak. Olvasztott zsírral, vagy olajjal meglocsoljuk.
A tejfölt a tejjel kikeverjük, és gazdagon meglocsoljuk vele a tésztát.
A rétestésztát először cukros mákkal, majd tökkel megszórjuk. Az asztalról lelógó részeket legombolyítjuk, és a rétest két oldalról feltekerjük.
Kizsírozott tepsibe tesszük. Tetejét gazdagon átkenjük tejföllel, olvasztott zsírral meglocsoljuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Gyümölcsös hajdinamálé
Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, vagy tetszés szerinti idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. hat dl aludttej, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor, kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, egy dl tejföl, a tetejére porcukor.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat (magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a kristálycukorral.
Az aludttejbe beletesszük a szódabikarbónát, sót, cukrot, a búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan kikeverjük. Piskóta sűrűségű tésztamasszát kapunk, amit kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét megszórjuk gyümölcsökkel, meglocsoljuk tejföllel, és olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Tetejét meghinthetjük porcukorral.

 

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap