Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Orfű – receptek

 

Medvehagymával töltött paradicsom
Hozzávalók: 4 db nagyobb paradicsom, 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 10 dkg medvehagyma, ízlés szerint só.
A paradicsomok tetejét éles késsel csillag alakban bevágjuk, a kalapokat félretesszük, közepüket kiskanállal kiszedjük.
A túrót a tejföllel összekeverjük, sózzuk, és hozzáadjuk az összevágott medvehagyma levelet. Kanállal megtöltjük a paradicsomok üregét, és kicsit félrecsapva visszatesszük mindegyikre a kalapokat.

Medvehagyma krémleves
Hozzávalók: 25 dkg medvehagyma levél, 10 dkg szalonna zsírja, 1 dl étolaj, 3 fakanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 2 dl tej, só. A díszítéshez 1 dl tejföl, 1 főtt tojás.
A szalonnát zsírjára sütjük. A medvehagymát megpároljuk, a zsírral együtt leturmixoljuk. Az így nyert alaplevet akár le is fagyaszthatjuk, és bármikor készíthetünk belőle friss, üde levest.
Ezt a leves alapot felmelegítjük, beleaprítjuk a fokhagymát, hogy erősebb íze legyen. Az étolajban világos barnára pirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Ha szükséges, tejfölös habarással még segíthetünk rajta. Hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, ízlés szerint megsózzuk, és összeforraljuk.
Tálalásnál a leves tetejére kanállal tejfölből mosolygós szájat, karikákra vágott főtt tojásból pedig két szemet teszünk.

Medvehagymás túróval töltött sertéskaraj
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 15 dkg medvehagyma levél, só, 20 dkg túró, 1 dl tejföl, 3 tojás, 5 dkg liszt, 8 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez étolaj. A körethez: 60 dkg burgonya, só, 8 dkg vaj.
A karajszeleteket egyforma nagyságúra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk. A túrót a tejföllel, csipetnyi sóval és az apróra vágott medvehagymával összekeverjük. Egy hússzeleten elterítünk a medvehagymás töltelékből 2 evőkanálnyit, befedjük a másik szelettel. Lisztbe, felvert tojásba és szemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük mindkét oldalát.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Serpenyőben vajat olvasztunk, és átforgatjuk rajta a krumplit.
Tálalásnál középen kettévágjuk a kisült húsokat, hogy láthatóvá váljon a töltelék, és vajas burgonyával kínáljuk.

Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs vitaminsalátával
Hozzávalók: 80 dkg sertéskaraj, 15 dkg medvehagyma levél, 5 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 8 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, a sütéshez étolaj.
A salátához: fél fej saláta, 15 dkg reszelt káposzta, 20 dkg csíkokra vágott uborka és sárgarépa, 10 dkg pritaminpaprika, 2 paradicsom, só, cukor, 1 evőkanál ecet, 3 dl tejföl.

A zsírt a serpenyőben felhevítjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és átpirítjuk benne.
Közben 5 tojást felütünk, felverünk, belekeverjük a felaprított medvehagymát. Az egészet ráöntjük a kisült szalonnára, összesütjük, és félretesszük, hogy kihűljön.
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, és mindegyik szelet végére hosszában tojásos tölteléket halmozunk. Szorosan feltekerjük, majd lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába mártjuk. Felmelegített olajban, lassúbb tűzön sütjük, hogy a közepe is átsüljön. Tálalásnál a hús rudakat középen kettévágjuk, úgy helyezzük a tányérra.
A vitaminsalátához a salátát keverőtálba tépkedjük, hozzáöntjük a káposztát, uborkát, sárgarépát, csíkokra vágott paprikát. Ízlés szerint sózzuk, és ecetes-cukros salátalével leöntjük. Alaposan összekeverjük, és a karikákra vágott paradicsomszeletekkel együtt a hús mellé kínáljuk. Tejföllel is meglocsolhatjuk a saláta tetejét.

Medvehagymás bélszíncsíkok burgonya copfocskákkal
Hozzávalók: 1 kg bélszín, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 2 evőkanál mustár, 4 db babérlevél, 50 dkg vágott medvehagyma levél, só, őrölt feketebors, 4 dl étolaj.
A burgonya copfokhoz: 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 20 dkg főtt, áttört, lehűtött krumpli, 1 tojás, 3 evőkanál tejföl, fél evőkanál só, 1-2 dl tej a dagasztáshoz, a sütéshez étolaj.

Főzés előtti napon a bélszínt csíkokra vágjuk, borssal, mustárral, babérlevéllel fűszerezzük, felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje, és másnapig ebben a pácban érleljük.
Másnap először a burgonya copfocskákat készítjük el. A tejet cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk megkelni.
Egy dagasztótálba öntjük a krumplit, a lisztet, beleütjük a tojást, tejfölt, sót. A megkelt élesztőt is hozzáadjuk, és annyi tejjel dagasztjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett táblán is átdolgozzuk, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk. Húsz perc után kis darabokat vágunk belőle, ezekből kevés liszttel rudakat sodrunk, copfocskákat alakítunk belőlük, és forró olajban aranyos barnára sütjük.
A bepácolt bélszínről az olajat leöntjük. A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, kevés zsírban kisütjük, beletesszük a medvehagyma felét, a bélszín csíkokat, és ízlés szerint félig, vagy teljesen átsütjük. A végén még összemelegítjük a maradék medvehagymával, és a copfocskákkal együtt tálaljuk.

Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 tojás, 3 evőkanál tejföl, 20 dkg vaj, fél evőkanál só, 1-2 dl tej, 2 fakanál olvasztott zsír, 10 dkg medvehagyma levél. A tepsi kikenéséhez zsír, a pogácsák tetejére 1 tojás sárgája.
A cukros, langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni. Dagasztótálba öntjük a lisztet, beleütjük a tojást, hozzáborítjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a vajat, a sót, és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy pogácsa állagú tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd lisztezett gyúrótáblán is átforgatjuk. Tetejét liszttel megszórjuk, és letakarjuk. 20 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét olvasztott zsírral átkenjük, megszórjuk aprított medvehagymával, négy oldalról a közepe felé felhajtjuk, majd újabb 20 percig kelesztjük.
Ezt még kétszer megismételhetjük, akkor levelesebb lesz, de akár húsz perc múlva ki is sodorhatjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent tepsibe helyezzük, tetejüket tojás sárgájával átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap