Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők –Óbánya– receptek

Grízgaluska Hutzel kompóttal
Hozzávalók: 1 bögre búzadara, 2 pohár víz, 3 evőkanál étolaj, 1 kiskanálnyi só, 10 dkg kenyérmorzsa, 15 dkg aszalt gyümölcs, ízlés szerint cukor, szegfűszeg és fahéj.
A búzadarát lábosba öntjük kevés étolajjal, csipetnyi sóval. Felöntjük forró vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
A kenyérmorzsát 2 evőkanálnyi olajon megpirítjuk. A kifőtt grízes masszából evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele, mindegyiket megforgatjuk a morzsában. Pár percig sütjük, hogy megpiruljon az alja.
Az aszalt gyümölcsöt a cukorral és a fűszerekkel, kevés vízzel felfőzzük, és a galuska mellé kínáljuk.

 

 

Sült gőzgombóc
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 evőkanál cukor, só, 20 dkg sertészsír, 1 tojás.
Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba öntjük, kávéskanálnyi sót szórunk bele, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, 2 evőkanálnyi olvasztott zsírral, és további 2 dl langyos tejjel megdagasztjuk. Simára kidolgozzuk. Letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Egy mélyebb lábost kizsírozunk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán rúd alakúra formázzuk, háromfelé vágjuk, és mindegyiket kicsit kinyújtjuk. Tetejüket olvasztott zsírral átkenjük, feltekerjük, csomóba kötjük, és a lábosba egymás mellé helyezzük. Közöttük, és a tetejüket is átkenjük zsírral, és legalább negyed órát pihentetjük.
Ezután kevés sós vizet öntünk alá, és fedő alatt 10 percig főzzük. Felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (kb. 45 perc). A lábosból kiborítva hűlni hagyjuk, és főzelék mellé kínáljuk. A gőzgombócot tálaláskor nem vágjuk, inkább kézzel széthúzzuk kisebb darabokra.

Csirkepaprikás tésztával
Hozzávalók: 2 kg csirkehús (láb, comb, hát, nyak), 4 fej vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, só, 3 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál paprika-és paradicsomkrém, 1 tv-paprika, 1-2 szelet csípős paprika, 1 hámozott paradicsom, 5 szem burgonya, 2 zellerlevél.
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 fakanálnyi sertészsír, 1-2 kávéskanál só.

A húst megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk. Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, közben kávéskanálnyi sóval is megszórjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, belehelyezzük a csirkét, összekeverjük, és felöntjük 3-4 dl vízzel. Visszatesszük főni, és tovább ízesítjük borssal, paradicsom-és paprikakrémmel, sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és legalább egy órán át főzzük.
Közben elkészítjük a tésztát. A liszt közepébe beleütjük a tojást, és annyi hideg vizet öntünk alá, hogy keményebb, sodorható tésztát gyúrhassunk belőle. Kisodorjuk, és széles metéltre felvágjuk. Lobogó forró vízben kifőzzük, leszűrjük, és leöblítjük. Egy serpenyőben sertészsíron megpirítjuk a morzsát, ízlés szerint sózzuk, és belekeverjük a tésztát.
A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és a paprikásba tesszük. Adunk hozzá még zellerlevelet, az elfőtt levet vízzel pótoljuk, és addig főzzük, míg a krumpli is megpuhul.
Tálaláskor a tányér aljába tésztát teszünk, és erre merítünk a szaftos csirkepaprikásból.

Sokfűszeres marhalábszár burgonyalángossal
Hozzávalók: A pácléhez: 2 dl vörösbor, 1 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanálnyi koriander, borókabogyó, mustármag, szegfűbors, 5 db babérlevél. 1 kg marhalábszár, 1 dl étolaj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 5 db sárgarépa, 2 dl vörösbor, só. A lángoshoz: fél dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, só, a sütéshez étolaj.
A készítés előtt 24 órával bepácoljuk a marhalábszár szeleteket. A hagymákat felvágjuk, a fűszereket durvára összetörjük, és a boros-olajos folyadékba tesszük, a lábszárral együtt.
Másnap a húst kiszedjük a pácból, és egy serpenyőben étolajon mindkét oldalukon hirtelen átsütjük, hogy a rostok lezáródjanak. A visszamaradt zsiradékon a kis kockákra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, beleborítjuk a páclevet, és az egészet összefőzzük. Belehelyezzük a hússzeleteket, felöntjük 3-4 dl vízzel, és fél óráig, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Ekkor meghintjük őrölt paprikával, és belekeverjük a hasábokra vágott sárgarépát. Újabb egy órát főzzük, ezután kerül bele a vörösbor, és csak ekkor sózzuk az ételt. Újabb félórányi rotyogtatás után tálalhatjuk.
Főzés közben elkészítjük a burgonyalángost. A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, puhára főzzük, és áttörjük. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amikor megkelt, a liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleborítjuk, kevés lisztet szórunk rá. Letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. Ezután összedolgozzuk az áttört krumplival, sóval, és langyos vízzel. Közepes lágyságúra gyúrjuk, és kétszeres mennyiségűre kelesztjük (ehhez kb. fél óra szükséges). Lisztezett deszkán kisodorjuk, kiszaggatjuk, kézzel kicsit széthúzkodjuk, és bő olajban mindkét oldalukon kisütjük.

Fokhagymás szaftos hús
Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 1 kg sertésnyak (tarja), só, 2 fakanál sertészsír, 2 evőkanál őrölt paprika, 10 dkg liszt. A körethez: 1 kg burgonya, só, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 fakanál sertészsír.
A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A tarját felszeleteljük, kicsit beirdaljuk, az inakat elvágjuk, és besózzuk. Pár percig állni hagyjuk.
Ezután lisztben megforgatjuk a húsokat, és forró zsírban mindkét oldalukon hirtelen szép pirosra sütjük.
Egy lábos aljába teszünk a fokhagymából egy kiskanálnyit, megszórjuk paprikával. Erre tesszük a kisült tarjaszeleteket, majd a tetejükre is szórunk hagymát és paprikát. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg az összes hús kisül.
A zsírból egy keveset leöntünk, a többiben átsütjük a megmaradt fokhagymát, enyhén sózzuk, és egy evőkanál liszttel átpirítjuk. Felengedjük 2 dl vízzel, összeforraljuk, és belehelyezzük a fokhagymás-paprikás húsokat. Fedő alatt addig pároljuk, míg teljesen megpuhul.
A körethez a krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és lereszeljük. Serpenyőben zsírt olvasztunk, kevés paprikát szórunk rá, és beleforgatjuk a burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, és a szaftos sertésnyakhoz kínáljuk.


Rongyos rétes
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, só, 1 tojás, 5-10 dkg liszt, 15 dkg búzadara, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, fél dl étolaj, 10 dkg darált dió.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és áttörjük. Hagyjuk hűlni, majd ütünk bele egy tojást, megszórjuk kb. 5 deka liszttel, és összegyúrjuk. Lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk.
A búzadarát megpirítjuk, cukorral, és citromhéjjal ízesítjük, és a kinyújtott tésztát gazdagon megszórjuk vele. Feltekerjük egy vastag rúdba, és tiszta, vékony ruhába szorosan betekerjük. A két végét megkötjük. Egy nagyobb lábosban kevés étolajjal vizet forralunk, ebbe helyezzük a rétest úgy, hogy a ruha két vége kilógjon a fedő fölé. Fél óráig főzzük, kivesszük, és tálcán lecsepegtetjük. Amikor kicsit hűlt kitekerjük a ruhából, és további 10 percig állni hagyjuk. Ezután rézsútosan felszeleteljük, és cukros dióval gazdagon megszórjuk a tetejét.

 

 

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap