Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Noszvaj – receptek

Birsalmás bableves
Hozzávalók: 4 db nagyobb birsalma, 50 dkg fejtett bab (vagy 25 dkg szárazbab), 2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só. A habaráshoz 1 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál tejföl, fél liter tej.
A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, megmossuk. Három almát beleteszünk egy lábosba, felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, és a gyümölcsöt néhány perc alatt puhára főzzük.
Egy nagyobb fazékban bő vizet forralunk, ennek felével a fejtett babot leforrázzuk. A babot leszűrjük, és beletesszük a fazékba. Babérlevelet, a megmaradt egy birsalmát, sót adunk hozzá, és kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Közben habarást készítünk. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. Beleütjük a tojást, a tojásra csipetnyi sót teszünk, így nem lesz csomós a habarás. Hozzáadjuk a tejfölt. Összekeverjük, és lassan adagolva a többi tejjel felhígítjuk. 5-10 percet állni hagyjuk.
Közben a bab is megpuhul. A külön megfőzött birsalmát villával összetörjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, és a habarást is hozzákeverjük. Folyamatosan kevergetve felforraljuk.

Krumplinyak
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 25 dkg liszt, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tészta ízesítéséhez 20 dkg füstölt kolbász, 2 fakanálnyi sertészsír.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és teljesen kihűtjük. A legjobb, ha ezt előző este elkészítjük, és másnap könnyebben lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, és liszttel összedolgozzuk. Lisztezett táblára borítjuk, és ott is gyúrjuk egy ideig.  Kisebb darabokra vágjuk, hosszú rudakat sodrunk belőle.
A tepsit kizsírozzuk, és belehelyezzük a tészta rudakat. Jól előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor már szép aranyos barnára sültek, kivesszük, és vászonruhába bugyoláljuk. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy átpárolódjon.
Közben a kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és a zsírral összesütjük.
A megpuhult tésztát összevágjuk kb. 2 centis falatokra, egy nagy tálba tesszük, és a kolbászos zsírral összerázogatjuk.

Tárkonyos leves
Hozzávalók: 30 dkg füstölt hús (tarja), 1 nagy csokor tárkony, 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna. A levesbetéthez 4 zsemle. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 2 dl tejföl.
A húst apró kockákra vágjuk, és néhány percre langyos vízbe tesszük, hogy kicsit kiázzon. Leveses fazékban vizet melegítünk, ebbe tesszük bele a leszűrt húsdarabkákat. A tárkonyt meleg vízzel leöblítjük, és a leveshez adjuk. Megsózzuk, és legalább egy órán át főzzük.
Közben a zsemléket felkockázzuk, és sütőben aranyló sárgára pirítjuk. Időközben kicsit megrázogatjuk, nehogy leégjen. A habaráshoz a lisztet apránként elkeverjük a tejjel.
Amikor a hús megpuhult, a tárkonyt kivesszük a levesből, belekeverjük a szódabikarbónát, az ecetet, és a tejes habarást. A tejfölt kevés tejjel fellazítva utolsóként adjuk hozzá. Összeforraljuk, és a pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Mocskos tészta
Hozzávalók: A tésztához 3 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál sertészsír, csipetnyi só. A töltelékhez 20 dkg dió, 20 dkg szikkadt szilvalekvár, 7-8 evőkanál kristálycukor, 1 dl forró víz. A tepsi (vagy sütőforma) kenéséhez zsír.
A három tojást a liszttel és egy evőkanálnyi vízzel összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle. Ezeket egyenként 1-2 mm vékonyra kisodorjuk, és egy kicsit szikkadni félretesszük.
A diót ledaráljuk, a szilvalekvárt a forró vízzel kicsit meglazítjuk, hogy ne legyen darabos a tésztán, és így könnyebb lesz kenni.
A tésztából kétlevélnyit széles metéltre felvágunk, a harmadikat most nem használjuk fel. Lobogó forró vízben kifőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Zsírral és kevés sóval összekeverjük. A felét a kizsírozott sütőforma aljába terítjük, szilvalekvárt halmozunk rá, vastagon megszórjuk dióval, 4 evőkanál kristálycukorral. Rátesszük a maradék tésztát, a dió másik felét, cukorral ízesítjük, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

Csülkös káposzta (kemencés étel)
Hozzávalók: másfél kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 6 szem borókabogyó, 1 kis csokor borsikafű (csombor), egy csokor kapor, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 szál füstölt kolbász, 1,5 kg bőrös csülök.
A káposztát enyhén átmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagyobb cserépedény aljába tesszük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a káposztán elegyengetjük. Megszórjuk apróra vágott kaporral, borókabogyóval. A borsikafű leveleit leszedjük, kicsit összeaprítjuk, ezt is rárakjuk. Ízesítjük fűszerpaprikával, és az egészet a tálban összekeverjük.
A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágva ráhelyezzük, és betakarjuk a sózott csülökkel úgy, hogy a bőrös fele legyen lefele. Vízzel felöntjük, hogy ellepje, lefedjük, és kemencébe toljuk.
Két óra múlva a csülköt megfordítjuk, és újabb másfél-két órára visszatoljuk, hogy szép színt kapjon, és elpárologja a felesleges vizet a káposzta.
Ízlés szerint tejföllel, és kemencében sült kenyérrel kínálhatjuk.

Birssel töltött kacsa (kemencés étel)
Hozzávalók: egy egész, kb. 2-2,3 kilós kacsa, 1 szál rozmaring, só, 3 birsalma.
A körethez 8-10 szem krumpli, 1 csokor petrezselyem, só, étolaj.

A cserépedény aljába beletesszük a rozmaringágat. A kacsát kívül-belül besózzuk, testüregét a megtisztított birsalmával megtöltjük, és a tálba helyezzük. Betoljuk az előfűtött kemencébe. 40 percnyi sütés után kivesszük, kisült zsírját leöntjük, és meglocsoljuk vele a kacsa bőrét. Ezt a műveletet még a sütés közben kétszer megismételjük, úgy 10-15 percenként.
A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, megsózzuk, és vágott petrezselyemmel összekeverjük. Olajjal meglocsoljuk, és a kemencében kisütjük. Sütés közben néhányszor megforgatjuk, nehogy leégjen.

Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény)
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt.
45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl sűrű szilvalekvár. A tetejére porcukor.

Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kemencepadkán kelni hagyjuk.
Közben a többi lisztet átszitáljuk egy tálba. Csipetnyi sóval ízesítjük, elmorzsoljuk benne a sertészsírt. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, kevés lisztet még teszünk hozzá. Addig gyúrjuk körkörös mozdulatokkal, míg az edény falától elválik. Amikor már szép sima a tészta, liszttel megszórjuk a tetejét, és vászonruhával letakarva meleg helyen kelesztjük.
Egy jó fél óra múlva lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk a megkelt tésztát, majd négyfelé vágjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra. A tésztát hosszában félbevágjuk, és téglalapokat alakítunk belőle.
A szélétől 2 cm-re szilvalekvár halmokat helyezünk mindegyikre, feltekerjük, és vékonyan kizsírozott tepsibe helyezzük a buktákat úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. A bukták között hagyjunk egy kis helyet, mert sütés közben megdagadnak.
A tepsiben még negyed óráig kelesztjük, majd előfűtött kemencében 8 perc alatt szép barnára megsütjük.
A tetejét porcukorral megszórjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap