Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Nikla – receptek

Paradicsomos répaleves
Hozzávalók: (8 személyre) egy kg füstölt oldalas, egy kg burgundi répa, só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 babérlevél, egy liter paradicsomlé. A rántáshoz 1 fakanálnyi sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
Az oldalast kisebb darabokra vágjuk, átmossuk, és egy nagyobb fazékban, bőséges hideg vízben, fedő alatt főzzük.
A burgundi répát megtisztítjuk, és almareszelőn lereszeljük. Ezt egy másik edényben, sós vízben előfőzzük, és leszűrjük.
A felforrt leves habját leszedjük. A vöröshagymát egészen apróra vágva adjuk hozzá, majd fűszerezzük babérlevéllel, és egy kevés sóval.
Rántást készítünk. A sertészsírban először lepirítjuk a lisztet, utána az apróra vágott vöröshagymát. Belekeverjük az őrölt paprikát, és hideg vízzel felengedjük.
Amikor az oldalas puhára főtt a levesben, hozzátesszük az előfőzött reszelt répát, felöntjük paradicsomlével, és rántással. Összefőzzük, és tálaljuk.

Kuglóf
Hozzávalók: (3 kuglófhoz) másfél kg liszt, egy liter tej, 10 dkg élesztő, 8 púpos evőkanál cukor, 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, két dl aludttej (kefir), egy fél citrom leve, 5 dkg vaj, 30 dkg étcsokoládé, egy dl rum, 20 dkg mazsola, 10 dkg sertészsír, 5 dkg kakaópor.
Egy nagy tálat meleg vízzel átöblítünk, hogy átlangyosodjon. Beleszitáljuk a lisztet. Két dl langyos tejbe 1 evőkanál cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés liszttel megszórjuk, összekeverjük, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
Közben egy pohárba felütünk 2 egész tojást, egy másikba pedig 3 tojás sárgáját teszünk. Mindegyiket villával habosra felverjük.
Az étcsokoládét lereszeljük. A mazsolát a rumban megáztatjuk.
A dagasztótálba szitált liszt egyik felébe egy kis mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfutott élesztőt. A kefirt is langyosan öntjük hozzá. 5 evőkanál porcukrot beleteszünk, és további egy evőkanállal elkeverünk a maradék langyos tejben.
Mindezekkel elkezdjük összeállítani a tésztát. Közben apránként adagoljuk bele a cukros, langyos tejet, a tojások sárgáját, a puha vajat.
A jól kidagasztott kuglóftésztát kétfelé választjuk, és mindegyiket 5 dekányi fagyos zsírral összedolgozzuk. Az egyik bucit egy másik tálban összegyúrjuk a reszelt csokoládéval, és a kakaóporral. Szükség esetén langyos tejjel lazíthatunk az állagán.
Két nagy fazékban vizet melegítünk, ezekre rakjuk a sárga és a barna tésztát. Konyharuhával, paplannal, párnával letakarjuk, hogy jó meleg helye legyen, és 30-40 percet pihentetjük.
Amikor már szépen feljött, akkor a csokis tésztába beledolgozzuk a beáztatott mazsola felét, 1 evőkanál porcukorral összekeverve. Háromfelé választjuk, és mindegyikből kisebb cipót formázunk. Lisztezett terítőre tesszük.
A világos tésztát is ugyanúgy háromfelé választjuk. Ezeket is a barnák mellé helyezzük, letakarjuk, és újabb 10 percet kelesztjük.
Közben három kuglófsütőt jó vastagon megkenünk zsírral.
A megkelt tésztákból először kisodrunk egy világosat, ráterítjük a megmaradt mazsola harmadát kevés porcukorral elmorzsolva, hogy a tésztát ne nedvesítse meg. Ráhelyezünk egy barna cipót, és együtt, egyforma téglalap nagyságúra kinyújtjuk. Hosszában feltekerjük, és úgy helyezzük a sütőformába. A másik két tésztát ugyanígy készítjük el. Még fél órát pihentetjük, tetejüket felvert tojással átkenjük, és csak ezután helyezzük az előfűtött kemencébe, vagy sütőbe.
Amikor elkészült, a tetejét hideg vízzel átmosdatjuk, és szeletelés előtt még megvárjuk, míg langyosra hűl.

Niklai gulyásleves
Hozzávalók: egy kg sertéscomb, néhány karajcsont, só, 50 dkg burgonya. 3 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 csípős paprika, 1 kisebb csokor zellerzöld, 1 gerezd fokhagyma. Fűszerek: kávéskanálnyi őrölt kömény, feketebors, 1 babérlevél, 4 teáskanál őrölt fűszerpaprika.
A kockákra vágott sertéscombot, és a húsos karajcsontot hideg vízben, 2-3 teáskanálnyi sóval feltesszük főni.
Meghámozzuk, és kockákra vágjuk a krumplit. Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, és vékony karikákra vágjuk.
Amikor a leves felforrt, leszedjük a habját. Beletesszük a sárgarépát és petrezselymet, a zeller zöldjét, a zöld-és chili paprikákat. Köménnyel, feketeborssal, babérlevéllel fűszerezzük, és beleaprítjuk a fokhagymát. Lassú tűzön főzzük.
Amikor a hús már majdnem teljesen kész, beleöntjük a burgonyát, és együtt főzzük tovább.
A tetejét őrölt fűszerpaprikával megszórjuk, összeforraljuk, és tálaljuk.

Krumplis pogácsa
Hozzávalók: egy kg krumpli, 2 púpos evőkanál sertészsír, 2 teáskanál só, 5 dkg élesztő, két dl langyos tej, 1 csapott kanál porcukor, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 60 dkg liszt.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és áttörjük. Adunk hozzá 1 evőkanál sertészsírt, és 2 teáskanál sót.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben elmorzsoljuk, majd állni hagyjuk, amíg megkel.
A tepsit kizsírozzuk.
A krumplis masszában eldolgozunk még 1 egész tojást, és 2 evőkanál tejfölt. A megmaradt két tojást is felütjük, és villával habosra verjük, ezzel kenjük majd át a pogácsák tetejét, hogy szép aranysárgák legyenek.
Amikor elkészült az élesztő, a krumplihoz adjuk, és a lisztet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát. Fontos, hogy csak annyi lisztet használjunk fel, amennyit felvesz, hogy ne legyen kemény a pogácsánk.
Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ott összeállítjuk. Kisodorjuk, közben gazdagon megszórjuk liszttel a gyúródeszkát, és a tésztát is, hogy le ne ragadjon.
Pogácsaszaggatóval díszítést nyomkodunk a tetejére, kiszaggatjuk, tetejét a felvert tojással bekenjük.
Tepsibe tesszük, és forró sütőben megsütjük.

Pásztorgulyás
Hozzávalók: (15 főre) 3 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg füstölt (mangalica) szalonna, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika, egy kg füstölt kolbász, három kg burgonya, 2 zöldpaprika, 1 csípős paprika, néhány szem paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, fél liter vörösbor. Fűszerek: 1 teáskanál majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény, 2-3 babérlevél, só. Fél kg sós vízben előfőzött tarhonya.
A pásztorgulyást bográcsban, szabadtűzön lehet legfinomabbra főzni, de természetesen nagyobb lábosban is elkészíthetjük.
A vöröshagymát és a szalonnát kockákra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, és ebben üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a karikákra szelt kolbászt, és összesütjük. Felengedjük fél liter vízzel, és tovább főzzük. Amennyiben úgy látjuk, hogy elfőtte a levét, mindig egy kevés vizet öntünk alá, nehogy leégjen.
Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk a krumplit. Beletesszük a bográcsba, felöntjük vízzel. Fűszerezzük majoránnával, borssal, köménnyel, babérlevéllel, kevés sóval. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikákat, és paradicsomot. A fokhagymát apró kockákra vágva tesszük bele. Amikor már majdnem puhára főtt a krumpli, akkor vörösborral felöntjük, és a tarhonyával összekeverjük. Készre főzzük, és friss kenyérrel kínáljuk.

Mézes tekercs
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 7 dkg sertészsír, 3 tojás, 16 dkg méz, kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 50 dkg liszt, egy dl tejföl, egy liter szikkadt szilvalekvár, 15 dkg vágott dió.
A porcukrot a zsírral, 2 egész tojással, és a mézzel tálba tesszük. Csipetnyi sót, szódaport, és a mézes fűszereket is hozzáadjuk, majd jó habosra kikeverjük. Végül összegyúrjuk a liszttel. Kevés tejföllel lazítjuk, hogy könnyen sodorható legyen.
Lisztezett gyúródeszkán három cipót formázunk belőle. Ezeket téglalap alakúra kisodorjuk. A tepsit vékonyan kikenjük zsírral.
A kisodort tészták közepét gazdagon megrakjuk szilvalekvárral, a töltelék oldalába vágott diót nyomkodunk. Mindkét oldalára felhajtjuk a mézes tésztát, és a tepsibe emeljük.
A rudak tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kezdetben nagylángon sütjük, később mérsékeljük a hőfokot.
A mézes tekercs finom, omlós sütemény, amely sokáig eltartható.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap