Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Nagybörzsöny – receptek

Savanyú nyelvleves
Hozzávalók: 1 kg sertésnyelv, 4 babérlevél, kb. 20 szem egész bors, 10 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál só, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, fél dl étolaj, 1 evőkanál őrölt paprika.
A nyelveket megtisztítjuk, átmossuk, felöntjük 3 liter vízzel. Az egész borsot és az összetört babérlevelet fűszertartóba tesszük, úgy dobjuk a levesbe. Négy gerezd fokhagymát megtisztítunk, és azt is hozzáadjuk. Sóval ízesítjük, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Amikor a nyelvek már átpuhultak, kiszedjük egy tálcára.
A tejfölt egy deci vízzel hígítjuk, és a liszttel simára keverjük. A megmaradt fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Kevés őrölt paprikát szórunk rá, és azonnal félrehúzzuk, nehogy megégjen.
A fűszertartót és az egész fokhagymákat kiszedjük a levesből. A habarást néhány merőkanálnyi forró lével átmelegítjük, majd a fazékba öntjük. Felforraljuk, és a fokhagymás paprikával tovább ízesítjük.
Tálaláskor a nyelveket szeletekre vágjuk, erre merítünk a levesből. Pirítóssal kínáljuk. Teáskanálnyi tejfölt, ízlés szerint ecetet adhatunk még hozzá.

 

 

Crierti peun – Kevert bab
Hozzávalók: 1 kg száraz bab (vajbab és gyöngybab), 1 kis fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál só, 4 evőkanál liszt.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap a szalonnát apró kockákra vágjuk, és pirosra sütjük. A hagymát felkockázzuk, és üvegesre pirítjuk rajta.
A babot sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára főzzük. A lisztet egy-két deci vízzel simára keverjük. Ezzel sűrítjük be a babot. Közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen.
Amikor már jól összeállt, tálalható. Külön tesszük az asztalra a babot és a hagymás szalonnát. Mindenki ízlése szerint szedhet belőle.

Vlájkn – Lepény
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 3 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg füstölt szalonna, 2 lila hagyma.
Két deci langyos vízbe kevés cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
A lisztet tálba szitáljuk, egy púpos evőkanál sót adunk hozzá, és beleöntjük az élesztős tejet. Összedagasztjuk annyi langyos vízzel, hogy kenyértészta sűrűségű, jól kidolgozott anyagot kapjunk. A tetejére kevés lisztet szórunk, letakarjuk, és langyos helyen 40 percig kelesztjük.
Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, a lila hagymákat felcsíkozzuk. A tojásokat a tejfölbe ütjük, és csak lazán, kicsit keverjük össze, hogy határozottan megmaradjon a tojások sárgája és fehérje is.
A megkelt tésztát 40 dekás cipókra szétválasztjuk, majd lisztezett deszkán kerekre kinyújtjuk. Egy merőkanálnyi tejfölös tojást kenünk a tetejére, maroknyi szalonnával megszórjuk, a hagymából is teszünk rá ízlés szerint. Lisztezett sütőlapátra tesszük, és felfűtött kemencébe toljuk. Sütőben is elkészíthető.

Hiedn – Velő kolbásztöltelékkel
Hozzávalók: 2 fakanál sertészsír, 30 dkg kolbásztöltelék (vagy fűszerezett darált sertéshús), 50 dkg velő, 40 dkg sertésmáj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál majoránna, 2 evőkanál paradicsomlé.
Egy fakanálnyi sertészsírt serpenyőben felmelegítünk. Rátesszük a kolbásztölteléket, és átsütjük. Készíthetjük darált sertéscombból is. Ebben az esetben ízlés szerint sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával, és zúzott fokhagymával összekeverjük, és úgy pirítjuk meg.
Hozzáborítjuk az átmosott, hártyáitól megtisztított velőt, és az egészet készre sütjük.
A sertésmájat csíkokra vágjuk. Egy újabb serpenyőben felolvasztjuk a megmaradt zsírt, üvegesre pároljuk benne a csíkokra vágott vöröshagymát. Megszórjuk őrölt paprikával, és azonnal hozzákeverjük a májat. Amikor már teljesen átsült, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és kevés paradicsomlével hígítjuk.
Tálaláskor burgonyával, vagy kenyérrel és savanyúsággal tegyük az asztalra. A velős kolbász összekeverhető a májjal, de külön is fogyasztható.

Sörkifli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dkg élesztő, 2 dl étolaj, 1 evőkanál só, kávéskanálnyi őrölt bors és őrölt kömény, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30 dkg sajt, 40 dkg füstölt kolbász, 1 tojás, a tepsi kikenéséhez zsír, vagy olaj.
A lisztet tálba szitáljuk, adunk hozzá egy evőkanál sót, kevés őrölt borsot és köményt, valamint 2 dl étolajat.
A tejbe teszünk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meglangyosítjuk, és pihentetjük, míg megkel.
A felfutott élesztős tejet az összekevert lisztbe öntjük, és az egészet összegyúrjuk. Könnyű kidolgozni, gyorsan összeáll a tészta. Félretesszük, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Közben 20 deka sajtból kis hasábokat készítünk, a maradékot lereszeljük. A kolbászt először négy centis darabokra, majd mindegyiket négyfelé vágjuk. A tojást csipetnyi sóval felverjük. A tepsit zsiradékkal alaposan kikenjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán négyfelé választjuk. Ezeket egyenként kicipózzuk, és kerekre sodorjuk. Ebből a formából 16 cikket vágunk (mintha tortát szeletelnénk). Szélesebbik végükre sajt, vagy kolbászdarabkát helyezünk, és feltekerjük kifli formára. Sütőlapra helyezzük, tetejüket felvert tojással átkenjük, majd csipetnyi reszelt sajtot teszünk a tetejére. Alaposan előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Mahigi Vasájn – Mákos fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, csipetnyi só, 5 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg darált mák, 10 dkg darált dió, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 4 dl tej, 10 evőkanál porcukor, 2 vaníliás cukor, a sütéshez étolaj.
Egy deci langyos tejbe kevés cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre tesszük, hogy megkeljen.
A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral olvadásig keverjük. Beleborítjuk az élesztőt, a lisztet, csipetnyi sót adunk hozzá, és a maradék tejből annyit, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk, kicsit hűtjük, és még langyosan a tésztába dolgozzuk. Hólyagosra dagasztjuk.
Liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen legalább fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált mákhoz négy evőkanál tejet, 3 evőkanál porcukrot teszünk, és kicsit összefőzzük. Vaníliás cukorral ízesítjük.
A dióhoz is cukrot, és annyi tejet adunk, hogy pépes legyen az állaga. Ehhez is teszünk egy vaníliát.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kézzel széthúzzuk, és a széleitől elindulva kis halmokban tölteléket teszünk rá. Ráhajtjuk a tésztát, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezt addig folytatjuk, míg az összes fánkot megtöltöttük. Kicsit még pihentetjük.  Közben felmelegítjük az olajat. Ebbe tesszük a fánkokat. Először fedő alatt, majd nélküle sütjük, míg szép pirosak lesznek.
A végén vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap