Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Mátraderecske – receptek

Magalevi
Hozzávalók: 25 dkg vékonyra metélt tészta (csíktészta), 1 fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál étolaj, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt bors.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, fakanálnyi sertészsíron megpároljuk.
Bő, enyhén sós vizet forralunk. Étolajat teszünk hozzá, és ebben kifőzzük a tésztát. Amikor elkészült, egy fazékba szűrjük a levét.
A megpirult hagymát először fűszerezzük őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval, majd felengedjük a tészta főzőlevével. Összeforraljuk, és metélt tésztával tálaljuk.

 

 

 

Mátrai betyárcsalogató gancával
Hozzávalók: A gancához: 6 közepes nagyságú krumpli, só, 2 fakanál sertészsír, kb. 25 dkg liszt. A raguhoz: 30 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 20 dkg gombafej, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál só, 20 dkg csirkemáj, 5 teáskanál majoránna, 20 dkg velő. Egy kg sertéskaraj, só, őrölt bors, a sütéshez étolaj.
A krumplit megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk. Annyi vízben, hogy bőven ellepje, 4 teáskanál sóval feltesszük főni. Amikor megpuhult, a levét egy másik edénybe leszűrjük, a krumplit simára törjük, és apránként visszamerítjük rá a főzőlé nagy részét. Elkeverjük egy fakanálnyi zsírral, visszatesszük a tűzhelyre, és annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Közben állandóan kevergetjük, nehogy leégjen. Amikor kicsit a liszttel is átfőtt, levesszük, és félretesszük, hogy hűljön.
Közben elkészítjük a ragut. A sertésvelőt és a csirkemájat megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, majd beleforgatjuk a felvágott vöröshagymát. A gombafejeket átmossuk, nagyobb kockákra szeljük, és hozzákeverjük. Őrölt paprikával, borssal, sóval fűszerezzük, és kb. másfél dl vízzel felöntjük. Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Majoránnát szórunk rá, további egy decinyi vízzel pótoljuk az elfőtt levét, és belekeverjük a velőt. Amikor jól besűrűsödött, akkor a ragu is elkészült.
A kihűlt gancát bőségesen kizsírozott tepsibe szaggatjuk. Fakanálra nagyobb mennyiségű krumplis masszát veszünk, és evőkanállal veszünk belőle tetszőleges nagyságú darabokat. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép piros lesz.
A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindkét oldalán kisütjük.
Tálalásnál a hús tetejére ragut merítünk, és gancát teszünk mellé.

Betyár zöldbableves
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 3 paprika, 2 paradicsom, 30 dkg füstölt tarja, 40 dkg tarhonya, 50 dkg zöldbab, 5 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt.
A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, majd bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük. A pirosra sült szalonna pörcöket kiszedjük, és félretesszük. A bográcsba teszünk még egy fakanál zsírt, és megpároljuk benne a hagymát.
A többi zöldséget, és a tarját is kockákra vágjuk.
A megsült hagymára rászórjuk a tarhonyát, és együtt aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, zöldbabot, majd fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, és dobunk bele 3 babérlevelet is. Felöntjük 2-3 liter vízzel, és összefőzzük. Kb. fél óra múlva hozzáadjuk a tarját.
A tejfölben simára keverjük a lisztet, majd a levesből veszünk ki keveset, és átmelegítjük vele. Ezzel a habarással sűrítjük a zöldbablevest. Tálalásnál a tányérokba kevés szalonnapörcöt is szórunk.

Kolbászhússal töltött krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 fakanál sertészsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg trappista sajt.
A krumplit meghámozzuk, átmossuk, félbevágjuk. Az aljából egy kis darabot levágunk, ez lesz a talpa, hogy meg tudjon állni a sütőben. Kiskanállal kivájjuk a közepét.
A megtisztított fokhagymát a darált húsra zúzzuk, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával, sóval ízesítjük, és alaposan összekeverjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a krumplik üregeit, majd zsírral kikent tepsibe helyezzük, és mindegyiket beborítjuk egy vékony szelet füstölt szalonnával. Alufóliával letakarjuk, és kb. háromnegyed óráig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és átpirítjuk.
A trappista sajtot lereszeljük, és még forrón, minden töltött krumpli tetejére kis halmokat rakunk belőle.
Friss salátával, vagy bármilyen idényjellegű savanyúsággal nagyon finom.

Szajla-völgyi csirkeragu mackóval
Hozzávalók: 5 közepes nagyságú burgonya, 2 tojás, 3 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, kb. 15 dkg liszt, 20 dkg bacon szalonna, 1 vöröshagyma, 80 dkg csirkemell, 2 paradicsom, 1 paprika, egy kevés csípős paprika, 2 evőkanál sertészsír, só, 1 teáskanál őrölt bors, 2 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt paprika.
A krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük. Két egész tojást, sót, borsot, és aprított fokhagymát adunk hozzá, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy galuska-állagú mackótésztát kapjunk. Félretesszük pihenni, közben elkészítjük a ragut.
A hozzávalókat: szalonnát, vöröshagymát, csirkemellet, paradicsomot, paprikákat csíkokra vágjuk. A szalonnát egy evőkanál zsírban kisütjük. Átpirítjuk benne a vöröshagymát, beleforgatjuk a húst. Fűszerezzük sóval, borssal, és addig kevergetjük, amíg a csirke kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a paprika csíkokat, pár perc alatt összesütjük, és a paradicsomot is belekeverjük. Átforgatjuk, és a ragunk már el is készült.
A mackótésztából egy merőkanálnyi adagot kizsírozott palacsintasütőben elterítünk, és mindkét oldalán aranyló barnára sütünk.
Tálalásnál egy mackót teszünk a tányérra, erre halmozzuk a ragut. Tetejére ízesítésnek tejfölt teszünk, és megszórjuk kevés őrölt paprikával.

Derecskei rakott kifli
Hozzávalók: 6 kifli, 4 tojás, 50 dkg túró, vaníliás cukor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola.
A kifliket karikákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákhoz 4 evőkanál porcukrot teszünk, és addig keverjük, míg kivilágosodik. A fehérjéket is kemény habbá verjük, majd ehhez is adunk 3 evőkanál porcukrot. A tojássárgás krémhez hozzákeverjük a túrót, ízesítjük citromlével, vaníliás cukorral, és további 3 evőkanál porcukorral. Beleszórjuk a mazsolát is.
Egy sütőedényt vajjal kikenünk, és megszórunk zsemlemorzsával.
A felszeletelt kiflik felét az aljába halmozzuk, langyos tejjel finoman átlocsoljuk, és beterítjük túrótöltelékkel. Újabb réteg kiflivel megrakjuk, és ezt is tejjel megöntözzük. Az egészet befedjük fehérje-habbal, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Tálalás előtt kicsit hűtjük, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap