Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Magyarpolány – receptek

Batka – sváb fokhagyma leves sült levesbetéttel
Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 6 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, fél liter csontlé, só, 1 dl tejföl. A betéthez: 5 zsemle, 1 kisebb vöröshagyma, 4-5 fakanál sertészsír, 1 csokor petrezselyem, 3 tojás, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 csapott evőkanál só.
A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zsemléket beáztatjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, és felkockázzuk. Vajat olvasztunk, és lassú tűzön megpároljuk rajta a fokhagymát. Hozzákeverünk 2 evőkanál lisztet, egészen világos rántást készítünk belőle. Felengedjük 2 dl hideg vízzel, és fél liter csontlével. Összeforraljuk, és ha szükséges, sóval ízesítjük. A tejfölt 1 evőkanál liszttel, majd kevés vízzel összekeverjük, így csurgatjuk a tűzről félrehúzott levesbe. Összeforraljuk, és a leves már el is készült.
A betéthez a felvágott vöröshagymát egy fakanálnyi zsírban megpirítjuk. A petrezselyem zöldjét apróra felvágjuk. A zsemlékből alaposan kinyomjuk a vizet, hozzákeverjük a megsült hagymát, a petrezselymet, 3 tojást. Ízesítjük őrölt fűszerpaprikával, sóval, és alaposan összedolgozzuk 2 fakanál zsírral. Pár percig pihentetjük, közben vastagon kizsírozzuk a tepsit. Diónyi halmokat rakunk rá a töltelékből, amit kemencében, vagy sütőben nagyon lassú tűzön inkább szárítunk, mint sütünk. Kb. 40 perc alatt elkészül, és tálalhatjuk a leveshez. A betétet előző nap is elkészíthetjük. Más levesekhez (pl. becsinált leves) is nagyon finom.

Leveshús zsemlemártással
Hozzávalók: egy tyúkból főzött leves a zöldségekkel, 5 zsemle, 1 fej fokhagyma, fél dl étolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika.
A zsemléket kockákra vágjuk, és sütőben aranyos barnára pirítjuk. A fokhagymát apróra vágjuk. A levesből a húsokat és a zöldségeket kiszedjük. Étolajon lepirítjuk a fokhagymát, félrehúzzuk, hozzákeverjük az őrölt paprikát, és a tálba szedett zsemlekockákkal összekeverjük. Az egészet öt merőkanál forró húslevessel meglocsoljuk, lefedjük, és tíz percig állni hagyjuk. A leveshússal, és a zöldségekkel tesszük az asztalra.

Polányi krumpli saláta
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kis fej vöröshagyma, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 evőkanál étolaj, vagy tökmagolaj. Az öntethez: 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál ecet, csipetnyi só.
A krumplit héjában megfőzzük, és kihűtjük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymával együtt tálba tesszük. Sóval, paprikával ízesítjük, és a hozzávalókból salátalevet készítünk hozzá. Ebből öt evőkanállal locsolunk a krumplira, összekeverjük. Legvégül az étolajat adjuk hozzá.

Bakonyi szalonnás-gombás tócsi
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg gomba, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 tojás, 1 dl tejföl, só, 10 dkg liszt, a sütéshez étolaj.
Először a krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Húsdarálón is ledarálhatjuk a burgonyát, akkor nem veszélyeztetjük a kezünket. A gombát megtisztítjuk, a kalapokat felszeleteljük. A szalonnát apróra felkockázzuk.
A reszelt krumpliba beleborítjuk a gombát, a szalonnát, összekeverjük a tejföllel, adunk hozzá egy tojást, 2 teáskanál sót, és lisztet. Alaposan kidolgozzuk, majd forró, bő étolajban kisütjük.

Sváb derelye
Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só. A töltelékhez: 15 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15 dkg darált sertéshús, 15 dkg spenót, 1 zsemle, só, őrölt feketebors. A kifőtt derelyékre: 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj.
A liszttel, tojással, csipetnyi sóval gyúrt tésztát készítünk. Ha túl kemény lenne, kevés vízzel lágyítjuk, hogy könnyebben tudjuk sodorni. Ruhával, vagy tállal letakarva 30 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, és megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst, pár perc múlva a spenótot. Összesütjük, majd levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A zsemlét vízben kicsit átforgatjuk, majd kinyomjuk belőle a nedvességet, és a tojással együtt a töltelékbe keverjük. Ízesítjük sóval, és őrölt borssal.
A megpihent tésztából nagy téglalapot sodrunk. Félbevágjuk, a két lapot egymásra helyezzük, és ujjunkkal négyzeteket jelölünk bele. Szétszedjük, és az egyik lapot vízzel átkenjük. Kiskanállal diónyi halmokat teszünk a derelyék közepébe. A másik tésztával befedjük, a széleken alaposan lenyomjuk, hogy főzés közben ne nyíljanak szét. Késsel szétvágjuk, és forró, sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. Tálba szedjük.
Közben étolajban nagyobb kockákra vágott vöröshagymát pirítunk, és a derelyékre öntjük. Így kínáljuk.

Töltött zsemle (túrós és káposztás)
Hozzávalók: 8 zsemle, 2 dl tej, fél fej káposzta, fél dl étolaj, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 tojás sárgája. 25 dkg túró, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor.
A zsemlék kalapját levágjuk, belsejüket kivájjuk, és két edénybe szétosztjuk.
A káposztát lereszeljük, étolajon megpároljuk. Cukorral, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
A túrós töltelékhez először a kivájt zsemlebelekre fél deci tejet öntünk, villával összetörjük, és hozzádolgozzuk a túrót. Elkeverünk benne egy tojást, ízesítjük vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, és ízlés szerint cukorral.
A másik adag kivájt zsemlét is tejjel puhítjuk, majd a párolt káposztát hozzáadjuk. Az egészet kikeverjük egy tojás sárgájával.
Az üres zsemlék belsejében kevés tejet megforgatunk, a felesleget gyorsan leöntjük, nehogy elázzanak. A töltelékeket belekanalazzuk. A káposztást befedjük, a túrósakra csak 10-15 percnyi sütés után tesszük fel a kalapokat.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap