Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Létavértes – receptek

 

Kukóleves
Hozzávalók: 12 db tojás héja (kukója), 1 malac (vagy borjú) tüdeje, nyelve és szíve, 20 dkg rizs, 1 fakanál sertészsír, só, 3 teáskanál őrölt feketebors és őrölt szegfűbors, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 citrom leve, 4 db tojás, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 karalábé. A habaráshoz: 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 tojás sárgája.
A belsőségeket sóval, babérlevéllel, 1 teáskanál borssal és szegfűborssal fűszerezett vízben megfőzzük, majd ledaráljuk. A főzőlevet nem öntjük ki, majd felhasználjuk a leveshez. A tojások tompább végeit kiskanál segítségével kilyukasztjuk, és kiöntjük a belsejüket. A héjakat először meleg, majd hideg vízzel kiöblítjük. A rizst majdnem teljesen puhára főzzük. Az egészet összekeverjük zsírral, 4 tojással, apróra vágott petrezselyem zölddel, ízlés szerint sóval, 1 teáskanálnyi borssal, és szegfűborssal. Összegyúrjuk, és kicsit állni hagyjuk. Ezzel a masszával töltjük meg a kukókat, majd forró vízben 10 perc alatt készre főzzük.
Közben zöldséglevest készítünk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, és karalábét kis kockákra vágjuk, fazékba tesszük. Fűszerezzük sóval 1 teáskanál borssal és szegfűborssal, majd felöntjük vízzel, és a belsőségek főzőlevével. Puhára főzzük.
A tejfelt a tojás sárgájával, liszttel, és apránként adagolt tejjel simára keverjük, kevés zöldség lével felmelegítjük, és úgy habarjuk be vele a levesünket. Legvégül citromlével ízesítjük.
A megfőtt kukókat kiszedjük, lehűtjük, és levesszük a tojások héját. Külön tálban tesszük az asztalra a levest, és a kukókat.

Krumplis dübbencs
Hozzávalók: (dupla adag) 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 3 dl enyhén cukros tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 közepes nagyságú krumpli, 1 kg túró, 4 evőkanál tejföl, só, 2 csokor kapor. A dagasztáshoz langyos tej. A kenéshez 1 tojás, 1 evőkanál tejföl.
Az élesztőt elmorzsoljuk, ráöntjük a langyos, cukros tejet, és 5-10 dkg liszttel elkeverjük. Megvárjuk, míg megkel. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt. Sózzuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, kevés zsírt, a tojásokat, és annyi langyos tejjel dagasztjuk össze, hogy laza tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, a vége felé egyre jobban felfele húzva, hogy több levegő kerüljön bele. Tetejét liszttel megszórjuk, ruhával letakarjuk, és kelni hagyjuk.
A tészta harmadrészéből pogácsákat készítünk. Kiszakítunk belőle egy darabot, kétfelé választjuk, rúd alakúra formázzuk, kisebb darabokra vágjuk, és zsíros kézzel a széleket mindig alulra húzva pogácsákat formázunk belőle. Zsírozott tepsibe tesszük.
A következő adag tésztát kinyújtjuk, olvasztott zsírral bőven átkenjük a tetejét, hogy foszlós legyen, téglalapokra vágjuk, és egyenként feltekerve tesszük a kikent tepsibe.
A harmadik változathoz a túrót a tejföllel, sóval, és az apróra vágott kaporral összekeverjük. A tésztát kisodorjuk, téglalapokra vágjuk, és a töltelékből mindegyiken elegyengetünk egy keveset. Feltekerjük, és úgy helyezzük a zsírozott tepsibe, hogy a hajtások alulra kerüljenek.
A tojást felverjük, kevés tejfölt keverünk hozzá, és ezzel átkenjük a dübbencsek tetejét. Sütőben, közepes tűznél fél óra alatt megsütjük.

Öreg lebbencs
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 3 tojás. A leveshez: 30 dkg krumpli, 20 dkg vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 30 dkg szalonna, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt bors, só, 1 csokor petrezselyem- és zeller zöldje, 40 dkg lebbencs tészta.
A tésztához a lisztet a felhabolt tojásokkal elkeverjük, és összegyúrjuk. Gyúródeszkán is kidolgozzuk, cipóalakot készítünk belőle. Fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és ezt legalább kétszer megismételjük. Utána lisztezzük, és kerekre nyújtjuk. Nem kell túl vékonyra sodorni. Nyújtófára tekerjük a tésztát, abroszra terítjük, és ott legalább egy napig száradni hagyjuk. Ekkor nagyobb darabokra törjük, és vászonzsákban tároljuk felhasználásig.
A leveshez a krumplit megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, üvegesre pároljuk, beletesszük a lebbencstésztát, és pirosra pirítjuk. Rátesszük a kockákra vágott hagymát, összesütjük, majd a feldarabolt paprikát és paradicsomot is hozzáöntjük. Fűszerezzük őrölt paprikával, azonnal felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a krumplit.
Ízlés szerint sózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és beletesszük a petrezselyem-és zeller zöldjét. Amikor a krumpli megpuhult, az öreg lebbencsünk is elkészült. 

Édes kukoricamálé
Hozzávalók: (2 tepsi máléhoz) 1 kg kukoricadara, 6 vaníliás cukor, 2 sütőpor, 20 dkg cukor, 30 dkg rumos meggy, 20 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 3 dl tej, a sütőforma kenéséhez vaj.
A kukoricadarát annyi forró vízzel leöntjük, hogy teljesen ellepje, és egy éjszakát ebben állni hagyjuk. A víz helyett tejet is használhatunk, akkor még finomabb lesz.
Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, és a mazsolával együtt beáztatjuk.
A megázott darába belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, sütőport, és a gyümölcsöket. Összekeverjük tejjel, és kivajazott tepsikbe tesszük. Sütőben, lassú tűzön egy – másfél óráig sütjük, hogy a dara átpuhuljon.

Kovászolt töltött káposzta pulykahússal
Hozzávalók: 1,5 kg pulykacomb filé, 20 dkg rizs, só, 2 evőkanál őrölt bors, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej káposzta, 2 szelet pirított kenyér, 2 csokor kapor, 1 evőkanál ecet, 70 dkg hasaalja szalonna. A rántáshoz 3 fakanál liszt és 2 fakanál sertészsír.
A káposztát leveleire szedjük, és forró, sós, ecetes vízzel leöntjük. Ebben állni hagyjuk, míg kihűl, majd öt literes üvegbe tesszük. Enyhén sós vízzel felöntjük, kaprot teszünk bele, pirított kenyeret nyomkodunk a tetejére, lefedjük egy kistányérral, és napon 2-3 napig érleljük.
A pulykahúst, hasaalja szalonnát, füstölt szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. Egy nagyobb tálba öntjük a rizzsel együtt. Fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, és alaposan összegyúrjuk. Az előre bekovászolt káposzta leveleit lecikkezzük, és kis darabokra tépjük. Megtöltjük pulykahúsos masszával. Tölcséralakban felcsavarjuk, és a végeit benyomkodjuk. A sertészsíron liszttel világos rántást készítünk, ezzel kikenjük a cserépedényünk (vagy fazekunk) alját, és oldalát. Egy csokor kaprot teszünk az aljába, majd szorosan egymás mellé belehelyezzük az apró töltött káposztákat. Enyhén megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem teljesen ellepje. Ne öntsük tele, mert akkor a főzés során könnyen kifut! Lefedjük, és sütőben (vagy kemencében) másfél órán át főzzük. Egy kosarat abrosszal kibélelünk, ebbe belehelyezzük a káposztás edényünket, betakarjuk, és kb. két órát állni hagyjuk, hogy lassan hűljön ki.

Darunyak
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg teavaj, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg sertészsír. A töltelékhez 15 dkg darált dió (vagy mák), 10 dkg porcukor, 2 tojás fehérje.
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, csipetnyi sót, tejfölt, és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk. Gyenge, könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit azonnal lehet sodorni.
Abroszt liszttel megszórunk, két cipóra osztjuk rajta a tésztát, amit egyenként levestészta vékonyságúra nyújtunk. Olvasztott zsírral átkenjük jó alaposan, majd liszttel megszórjuk. Az abrosz segítségével feltekerjük. hat részre daraboljuk, ezeket egyenként tepsi hosszúságúra sodorjuk.
A tojások fehérjét habbá verjük, beletesszük a porcukrot, tovább verjük, hozzákeverjük a darált diót. Ezzel a sűrű masszával töltjük meg a tésztát. A töltelékből hosszában halmozunk a tészta egyik szélére, majd az abrosszal feltekerjük. A tepsit nem kell kikenni, csak beletenni a darunyakat. Hasonló módon elkészítjük a többi rudat is, és előmelegített sütőben kisütjük. Porcukorral megszórjuk a tetejét, felszeleteljük, és kínáljuk. Mákos töltelékkel is készíthetjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap