Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Lajoskomárom – receptek

 

Tyúkhúsleves cérnametélttel
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2 petrezselyem gyökere, 3 sárgarépa, 2 csípős zöldpaprika, 2 paradicsom, fél zellergumó, csokornyi zeller-és petrezselyem zöldje, 6 szem kelbimbó, ízlés szerint 2 cseresznyepaprika, 10 szem egész feketebors, 1 teáskanál egész kömény, 1 evőkanál só, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb szerecsendió. A cérnametélthez: 2 marék liszt, 2 tojás, a kifőzéshez só, 2 evőkanál étolaj.
A gondosan megtisztított tyúkot félbevágjuk, ha nagyon zsíros, akkor abból leszedünk. A belsőségekkel együtt nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Leszedjük a habját, és hozzáadjuk a megtisztított, és kisebb darabokra vágott zöldségeket: a petrezselyem gyökeret, sárgarépát, csípős paprikát, a meghámozott paradicsomokat, a zellergumót, a kelbimbót, cseresznyepaprikát. Fűszerezzük borssal, köménnyel, sóval, és fedő nélkül, lassú tűzön hosszú ideig főzögetjük. Félidőben átfordítjuk a húsokat, és beletesszük a zöldeket, a vöröshagymát és fokhagymát, valamint a szerecsendiót.
Közben elkészítjük a cérnametéltet. A lisztet a tojásokkal alaposan összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, hogy könnyebb legyen sodorni. Olyan vékonyra nyújtjuk, hogy átlátszó legyen a tészta. Sodrófára tekerjük, hosszában kettévágjuk, és éles késsel vékonyra felszeljük. Gyúródeszkára szétszórjuk, és kicsit szárítjuk. Amikor a leves megfőtt, akkor külön edényben, sós, olajos vízben kifőzzük.
A tyúkhúslevest a cérnametélttel, és a levesből kiszedett zöldségekkel együtt tesszük az asztalra.

Sült tyúkhús rebarbaramártással
Hozzávalók: A tyúkhúslevesben megfőtt hús, diónyi zsír, 2 dl fehérbor, 2 teáskanál őrölt feketebors, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 teáskanál majoránna. A mártáshoz: 20 dkg szeletelt rebarbara, diónyi vaj (margarin), csipetnyi só, 2 evőkanál kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, fél dl tej, 2 evőkanál méz.
A húslevesből kiszedett két fél tyúkot kizsírozott tepsibe tesszük, száraz fehérbort öntünk alá. Fűszerezzük sóval, borssal. A fokhagymát apróra szeljük, belekeverjük a tejfölbe, adunk hozzá majoránnát, és megkenjük vele a húsokat. Sütőben 25-30 perc alatt pirospozsgásra sütjük.
A rebarbarát a vajon megpároljuk. Közben enyhén sózzuk, cukrot keverünk hozzá, és fedő alatt pároljuk, míg szétfő. A lisztet a tejjel és a tejföllel csomómentesre keverjük, belecsurgatjuk a mézet, és behabarjuk a rebarbarát. Kiforraljuk, és a sült tyúkhoz tálaljuk.

Székelykáposzta
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 4 fej vöröshagyma, másfél kg sertés lapocka, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, só, 1 kg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és üvegesre sütjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a szalonna zsírjában megdinszteljük. A lapockát kockákra szeleteljük, leöblítjük. A megpuhult hagymát megszórjuk őrölt paprikával, és beleforgatjuk a húst. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt borssal, őrölt köménnyel, és egy kevés sót teszünk rá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, egy órán át pároljuk. Ezután a káposztát kicsit leöblítjük, kinyomjuk, és rátesszük a húsra. Vágunk bele fokhagymát, és további egy órát főzzük.
Amikor már majdnem kész, rántást készítünk. A zsírba beleszelünk egy gerezd fokhagymát, megszórjuk liszttel, összepirítjuk, és a káposztába keverjük. Tejföllel összeforraljuk, és máris lehet tálalni.

Aranygaluska
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dl langyos tej, 2 tojás, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin (vaj), 5 dkg sertészsír, 2 dl aludttej, citromhéj, csipetnyi só, 5 dkg élesztő. A krémhez: 1 liter tej, 1 vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 4 tojás, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor. A forma kikenéséhez sertészsír, 1 evőkanál liszt. A galuskák tetejére olvasztott margarin.
A langyos tejbe szórunk 2 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen kelesztjük. Nagyobb tálba öntjük a lisztet, csipetnyi sóval, 5 dkg cukorral ízesítjük, belemorzsoljuk a margarint és a zsírt. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfutott élesztős tejet, és a langyos aludttejet. Összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, langyos tejet, vagy zsírt adhatunk még hozzá, mert az gyengíti a tésztát. Addig dagasztjuk, míg jó puha, hólyagos masszát kapunk. Letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
A krémhez 9 dl tejet felforralunk. Közben a vanília pudingot elkeverjük 20 dkg cukorral, a tojások sárgájával, a liszttel, és 1 dl tejjel. A forró tejbe apránként belecsurgatjuk, és megfőzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben 10 dkg cukrot is beleteszünk, majd a forró krémbe keverjük. Vaníliás cukorral ízesítjük.
A tortasütőt (vagy tepsit) kizsírozzuk, liszttel meghintjük. A darált diót 5 dkg cukorral elkeverjük, és citromhéjat reszelünk hozzá.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, megsodorjuk, és pogácsaszaggatóval kerek formákat szúrunk belőle. Ezzel megtöltjük a sütőforma alját, közben a pogácsák közepébe ujjunkkal kis mélyedéseket nyomunk. Amikor egy sorral elkészültünk, a tetejét olvasztott margarinnal átkenjük, és gazdagon megszórjuk cukros dióval. Újabb sort helyezünk rá, azt is átkenjük zsiradékkal, és megszórjuk diós cukorral. Előmelegített sütőben aranyos barnára sütjük. A galuskákat vaníliakrémmel locsolva kínáljuk.

Töltött dagadó rántott krumplival
Hozzávalók: két sertés dagadó, só, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 fakanál sertészsír, 30 dkg sertésmáj, 5 dkg gomba, 3 nyers és 4 keményre főzött tojás, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 szikkadt zsemle, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna. A rántott krumplihoz: 2 kg krumpli, a panírhoz 4 tojás, csipetnyi só, liszt, zsemlemorzsa. A sütéshez étolaj (zsír).
A dagadót éles késsel óvatosan felszúrjuk. Kívül-belül enyhén átsózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük, egy fakanálnyi zsírban megdinszteljük. A sertésmájat ledaráljuk, a gombát felszeleteljük, a keményre főzött, lehűtött tojásokat felkockázzuk. A megpuhult hagymára rátesszük a májat, és addig sütjük, míg kivilágosodik. Hozzáadjuk a gombát. A petrezselyem zöldjét apróra vágva tesszük bele. Kicsit összekeverjük, és már le is vesszük a tűzről.
A zsemléket vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, és a májas töltelékhez adjuk. Belekeverjük a kockákra vágott főtt tojást, ízlés szerint sózzuk, 1 fakanálnyi zsírral és a nyers tojásokkal is összedolgozzuk. Fűszerezzük őrölt borssal, majoránnával. A dagadókat úgy töltsük meg, hogy a végébe is kerüljön májas töltelék. A végeit hústűvel lezárjuk, tetejüket zsírral átkenjük, és kikent tepsibe helyezzük. Kicsit megszurkáljuk, 1 dl vizet öntünk alá, és fóliával letakarva, takaréklángon, legalább egy órán át sütjük. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük, és annyi időre toljuk vissza, míg szép színes lesz a teteje. Kicsit hűtsük, utána szebben lehet szeletelni.
A rántott krumplihoz a nagyobb szemű burgonyákat megtisztítjuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk, enyhén átsózzuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró zsiradékban mindkét oldalán kisütjük.

Felhő szelet
Hozzávalók: 10 dkg sertészsír, 15 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 5 tojás. A krémhez: 5 púpos evőkanál liszt, 5 tojás, fél liter tej, 4 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin (vaj), 5 dl habtejszín, 4 evőkanál porcukor, 4 csomag habfixáló. A tepsi kenéséhez zsír, és liszt. A sütemény tetejére porcukor.
2,5 dl vizet felforralunk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, csipetnyi sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük. Amikor már teljesen kihűlt, egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat.
A krémhez a tojások sárgáját cukorral, majd liszttel habosra keverjük, apránként felhígítjuk tejjel, és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a margarint. Legvégül még vaníliás cukorral is ízesítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, porcukorral édesítjük, és habfixálóval jó kemény masszát készítünk belőle.
A tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és megszórjuk liszttel. Vékonyan elegyengetjük rajta a tésztamassza felét. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, de közben tilos a sütőt kinyitni! A hullámosra sült első lapot deszkára csúsztatjuk, majd újra lekenjük a tepsit, és a második lapot is kisütjük.
A kihűlt lapot süteményes tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta először a vaníliakrémet, majd a tejszínhabot, és befedjük a második lappal. Porcukorral megszórjuk a tetejét. Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, hogy jól összegyengüljön a tészta.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap