Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Karcag – receptek

Köles béles
P4134604.JPGHozzávalók: 20 dkg hántolt köles, 25 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, só, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál őrölt feketebors.
Az átmosott köleshez diónyi zsírt, teáskanálnyi sót adunk, felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Idő közben a vizet szükség szerint pótoljuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet a tojással, teáskanálnyi sóval, diónyi zsírral, és a szükséges mennyiségű tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra elnyújtjuk.
10 dekányi sertészsírt 10 dkg liszttel összeolvasztunk, és a kisodort tésztán egyenletesen szétkenünk. Felgöngyöljük, mint a kalácsot, majd háromfelé szétválasztjuk. Ezeket egyenként kisodorjuk, és kb. 6 centis négyzetekre vágjuk.
A megfőtt kölest őrölt feketeborssal és sóval fűszerezzük, kicsit hűtjük, és apró halmokat teszünk a bélesek közepébe. Batyukat formázunk belőle, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt szép aranyló sárgára sütjük.

 

 

 

Fordított köleskása
P4134617.JPGHozzávalók: (10-12 főre) k kg hántolt köles, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg füstölt szalonna, 25 dkg házi sonka, vagy bacon szalonna, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika.
Felhevített bográcsban zsírjára pirítjuk a füstölt szalonna csíkokat. Amikor megüvegesedett, beleborítjuk a sonkát (bacont), és tovább sütjük. Néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát. Amikor az egész egyenletesen összepárolódott, az előzőleg átmosott, kiszárított kölest is belekeverjük. Ezzel további 8-10 percig pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel. Ekkor fűszerezzük 3 evőkanál őrölt feketeborssal, 4 teáskanál sóval, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprikával. Amikor a leve elfő, akkor apránként pótoljuk, és a bográcsot rázogatva készre főzzük. Ekkor már jól összeáll a bográcsban. A köleskását tálcára borítva kínáljuk.

Tepsis krumpli palacsintatésztával
P4134607.JPGHozzávalók: 70 dkg krumpli, só, 4 tojás, 4 merőkanálnyi tej, 20 dkg liszt, fél dl étolaj, 15 dkg sonka, kávéskanálnyi kakukkfű és bazsalikom.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és sós vízben majdnem teljesen puhára megfőzzük.
Közben palacsintatésztát készítünk. A négy tojást sóval, két merőkanál tejjel, és liszttel simára keverünk, majd tejjel tovább hígítjuk. Félretesszük kicsit pihenni.
A sütőedény alját olajjal kikenjük, ráborítjuk a leszűrt krumplit. Ízlés szerint sózzuk, sonka szeletekkel beborítjuk.
A palacsintatésztába kakukkfüvet és bazsalikomot keverünk, és az ételre borítjuk úgy, hogy minden résébe jusson belőle.
Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük
.

Ferdinánd
P4134614.JPGHozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő. Az élesztőhöz 2 evőkanál cukor. A krémhez 20 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor. A formák kikenéséhez vaj, 10 dkg kristálycukor. A locsoláshoz 3 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 3 csomag vaníliás cukor.
A tejet meglangyosítjuk, cukrot szórunk bele, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Félretesszük, hogy megkeljen.
A tojásokat felütjük, csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a tejföllel elkeverjük.
Tűzálló edényeket kivajazunk, és bőségesen megszórjuk kristálycukorral.
A tojásos tejfölbe beleöntjük a megkelt élesztős tejet, és liszttel finom kalács tésztát dagasztunk belőle. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már szép sima, hólyagos a tésztánk, akkor a tálban lisztezéssel cipót formázunk belőle, és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
Közben a krémhez a cukrot a margarinnal habosra keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán három cipóra szétvágjuk, és egyenként elnyújtjuk. Cukros margarinnal átkenjük, majd felgöngyöljük. Kicsi oszlopokat vágunk belőle, és ezeket egymás mellé a kikent, cukrozott sütőformába állítjuk.
Előmelegített sütőbe toljuk, és amikor már jó félig megsült, akkor a cukros tejszínnel alaposan meglocsoljuk. Visszatoljuk, és készre sütjük. A tálból tálcára borítva kínáljuk.

Pálinkás csöröge
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 tojás sárgája, 3 evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál szilvapálinka, a sütéshez étolaj, a tetejére porcukor.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót. Tejföllel és pálinkával jó kemény tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk.
Letakarjuk, és egy órán át pihentetjük.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval téglalap alakúra vágjuk, közepükbe is húzunk egy csíkot, ezeken a csörögéket átfordítjuk.
Bő olajat hevítünk, ebben hirtelen mindkét oldalán pirosra sütjük a tésztát. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Kukorica torta
P4134620.JPGHozzávalók: a forma kikenéséhez 3 dkg vaj, és 2 evőkanál kukoricaliszt. A tésztához 6 tojás, 6 evőkanál cukor, csipetnyi só, 6 evőkanál kukoricaliszt, kávéskanálnyi sütőpor. A tetejére piros színű lekvár. A citrom bevonóhoz: 1 dl citromlé, 15 dkg porcukor.
A tortaformát vajjal kikenjük, és kukoricaliszttel megszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a kristálycukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A kukoricalisztet a sütőporral elkeverjük. A cukros tojás sárgákhoz először egy fakanálnyi habot, majd kevés lisztet keverünk. Óvatosan dolgozzunk, hogy a hab ne törjön szét. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak.
Az egészet tortaformába öntjük, a széleinél kicsit magasabbra húzzuk a masszát, hogy ne púposodjon fel a teteje. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Sütőrácsra borítva kihűtjük, majd lekvárral átkenjük a tetejét. A citromlevet a porcukorral sűrűre keverjük, és a tortára borítjuk. Késsel szétkenjük, és száraz, hűvös helyre téve hagyjuk megszikkadni.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap