Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Kalaznó – receptek

Tejfölös céklaleves
Hozzávalók: 1 céklarépa, 1 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény, 2 kávéskanál őrölt babérlevél, 2 dl tejföl. A rántáshoz 1 főzőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 fakanál őrölt pirospaprika.
A zöldségeket megtisztítjuk. A céklát csíkokra, majd két centis kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet felkarikázzuk, a vöröshagymát apróra szeljük. Mindezt másfél liternyi vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, köménnyel, babérlevéllel, és fedő alatt egy órán át főzzük. Ezután rántást készítünk. A zsírt megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a paprikát, vízzel felengedjük, és a levesbe öntjük. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve tejföllel ízesítjük.

Fehér egér
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 40 dkg sertészsír, 10 dkg porcukor, 3 vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 tojás, 15 dkg szilvalekvár. A sütemények díszítéséhez további 15 dkg porcukor.
A lisztet, zsírt, tejfölt egy tálban összemorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, teáskanálnyi cukrot szórunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk megkelni.
A tésztához hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, egy vaníliás cukrot, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk az egészet. Amikor már összeállt a tészta, lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és ott is átforgatjuk. Kis, zsemlényi gombócokat vágunk belőle. Ezeket egyenként kerek lappá nyújtjuk, és nyolcfelé vágjuk, mint a tortát. A háromszögek végére kiskanálnyi lekvárt halmozunk, és a csúcsa felé feltekerjük a tésztát. A tepsit kizsírozzuk, és erre helyezzük a kis kifliket. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A maradék két csomag vaníliás cukrot belekeverjük a porcukorba, és ebben még forrón átforgatjuk az egérkéket.

Rakott puliszka
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 20 dkg kukoricaliszt, 4 szál zöldhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél dl étolaj, 25 dkg túró.
Másfél liter vizet és ízlés szerinti sót felforralunk. Közben étolajban megpirítjuk a fél centis karikákra vágott zöldhagymát. Erre is teszünk csipetnyi sót, hogy puha legyen.
A forró vízbe beleöntjük a kukoricadarát, és keverés nélkül 20 percig főzzük. Ekkor csomómentesre kidolgozzuk, majd apránként hozzáborítjuk a kukoricalisztet. Ezzel is alaposan elkeverjük, és takaréklángon szuszogtatjuk tovább, még 15 percet. Akkor lesz jó, ha a massza elválik az edény oldalától. Ekkor tálra borítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Ha szükséges, vizezett kézzel, vagy kanállal igazíthatunk a formáján.
Madzaggal, vagy cérnával vékony szeleteket vágunk belőle. Az elsőt egy tálra fektetjük, megszórjuk túróval és sült hagymával, majd 3-4 soron át folytatjuk a rétegezést. A tetejére egy nagyobb szelet puliszkát borítunk. Legalább öt percre lefedjük egy tányérral, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Bálmos
Hozzávalók: 3 evőkanál búzaliszt, 3 evőkanál búzadara, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. A tepsi kikenéséhez és a kanalak mártogatásához sertészsír. A tálaláshoz gyümölcs, vagy lekvár.
A kétféle lisztet 3 dl forró vízbe feltesszük főzni. Folytonosan kevergetjük, kevés sóval és cukorral ízesítjük. Sűrűre főzzük, közben simára kidolgozzuk. Puliszka keménységűre főzzük.
Olvasztott zsírral kikenünk egy tepsit, és ebbe szaggatjuk a bálmost. Két evőkanalat használunk, az egyiket minden gombóc kialakítása előtt olvasztott zsírba mártjuk, és ezek segítségével alakítjuk ki a tésztát. A tetejét fahéjas kristálycukorral megszórjuk, és forró sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Friss gyümölcsöt, befőttet, vagy lekvárt kínálunk mellé.

Tejfölös csirke puliszkával
Hozzávalók: egy egész friss, megtisztított, kisebb darabokra vágott csirke, 3 közepes fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, egy evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb zöldpaprika, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, só, 5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej. Köretnek puliszka (receptje a rakott puliszkánál).
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és étolajban megpirítjuk. Őrölt paprikát szórunk rá, és beleforgatjuk a csirkehúst. Átpároljuk, közben belevágjuk a fokhagymát, a zöldpaprikát, a sárgarépát, és hozzáadjuk a borsót is. Felöntjük kb. fél liter vízzel. Sóval ízesítve, fedő alatt egy órán át főzzük.
A tejfölt a liszttel, és a tejjel elhabarjuk, és nyakon öntjük vele a paprikást. Tálalásnál szeletekre vágott puliszkát kínálunk mellé.

Gerinces mézes
Hozzávalók: (3 gerincsütőhöz) 6 tojás, 12 dkg cukor, 25 dkg vegyes virágméz, 25 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, 3 cl rum. Az ízesítéshez 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg zselés cukor, 10 dkg dió, ezekhez még egy evőkanál liszt. A gerincsütők előkészítéséhez vaj és liszt.
A sütőformákat kivajazzuk, és liszttel megszórjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ebből kiveszünk két evőkanállal, és a sárgákhoz keverjük. Beleöntjük a mézet, és az egészet apránként a felvert tojáshabhoz forgatjuk. A liszthez szódabikarbónát, fahéjt és szegfűszeget adunk, és ezt is a masszához keverjük. Rummal ízesítjük.
Az aszalt gyümölcsöt, csokoládét, diót és cukrot kisebb darabokra vágjuk, és kevés liszttel megszórjuk. Beleöntjük a tésztába, majd óvatosan összeforgatjuk.
Sütőformákba szétosztjuk a mézest, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap