Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Hosszúhetény – receptek

Túrós táskaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 liter tej. A táskákhoz: 8 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál túró, 2 teáskanál tejföl.
A vöröshagymát apróra összevágjuk. Kevés sertészsírt teszünk a leveses fazékba, és megpároljuk benne a hagymát. Dobunk rá egy csipetnyi sót is. Amikor már üveges, félrehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt paprikát, és felöntjük 7 dl vízzel. Visszatesszük, és tovább főzzük.
Közben elkészítjük a levesbetétet. A lisztet kisebb tálba tesszük, beleütjük a tojást, kevés sót és csak annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Szögletes alakúra kisodorjuk, széles csíkokra vágjuk. A túrót a tejföllel és csipetnyi sóval kikeverjük. Kisebb kupacokat halmozunk a levestészta szélére, egymástól 1-2 cm távolságra. A széleket és a töltelék közeit vizes ecsettel lekenjük, hogy könnyebben ragadjon. Felhajtjuk a tésztát, és jól megnyomkodjuk a széleken, és a töltelékek között is. Derelyeszaggatóval párnácskákat vágunk belőle.
A levesünket felöntjük egy liter tejjel, és felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, és a túrós táskákat kifőzzük benne.
Amikor megpuhult, forrón tálaljuk a levest.

Hetényi rakottas „tepszishús”
Hozzávalók: 8 szem burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 fakanál sertészsír, 2 csirkemell, 2 csirkecomb, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg házi kolbász, só. A tejfölös öntethez: 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, csipetnyi só, 2 dl tejföl. A csirkehús pácolásához: teáskanálnyi kakukkfű, bazsalikom, só, étolaj.
Finomabb, szaftosabb lesz az étel, ha a húsokat már előző nap kisebb darabokra vágjuk, és friss fűszernövényekkel, sóval, étolajjal bepácoljuk.
A krumplit és a sárgarépát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A sütő tepsit vékonyan kizsírozzuk. Az alját beterítjük a krumpli és sárgarépa felével. Ráhelyezzük a bepácolt húsokat. A hagymát karikákra vágva rászórjuk.
A szalonna felét csíkokra vágjuk, a maradékból pedig „kakastaréjt” készítünk. A kolbászt, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk.
A felaprított hozzávalókat az ételre tesszük, enyhén megsózzuk, majd a burgonya, és sárgarépa másik felével az egészet betakarjuk. Ismét megszórjuk sóval, és a legtetejére helyezzük a kakastaréjt. Alufóliával befedjük, és 1 órán át sütőben teljes lángon sütjük.
Közben a tejfölös öntet hozzávalóit simára kikeverjük, és ezzel meglocsoljuk a puhára párolódott rakottast. Visszatoljuk a sütőbe (ekkor már nem takarjuk be), és 10 perc alatt szép aranyos barnára sütjük.

Húsvéti patkó
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor.
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojást felverjük. A lisztet dagasztótálba tesszük, ráöntjük a tojást, a megolvasztott vajat, adunk hozzá 1 kávéskanál sót, és 2 evőkanál cukrot. A megkelt élesztős tejet is beletesszük, és jól kidolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle, ezt fél órán át pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel szétlapítjuk, és félbehajtjuk – patkó alakot formázunk belőle. Kikent tepsiben még fél órát állni hagyjuk, majd kb. 50 perc alatt megsütjük.
Húsvétkor főtt szálas tormával, sonkával, tojással, és reszelt tormával együtt tegyük az asztalra.

Medvehagyma szósz kelt gombóccal
Hozzávalók: egy nagy csokor medvehagyma, só, 1 diónyi zsír, 2 evőkanál liszt, fél liter húslé.
A gombóchoz: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 tojás.

A medvehagymát megmossuk, és széles metéltre felvágjuk. Lábosba tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, összeturmixoljuk. Egy másik edényben megolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk benne a lisztet. Simára keverjük, majd hozzáöntjük a medvehagymát. Összefőzzük, és húslevessel felengedjük. Ha szükséges, vizes (ízlés szerint tejes, vagy tejfölös) habarással még sűríthetjük.
A gombócokhoz a lisztet dagasztótálba öntjük, ízesítjük egy kis sóval. A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, megvárjuk, míg megkel. Ekkor a liszt közepébe öntjük, és kidagasztjuk a tésztát. Laza, galuska-állagú masszát készítsünk. Amikor már szép simára kidolgoztuk, félretesszük, és meleg helyen pihentetjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán kézzel széthúzzuk, kb. 2 cm vastagra. Nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle.
Kevés sóval bő vizet forralunk, ebben a gombócok mindkét oldalát, fedő alatt átfőzzük. Tepsit kizsírozunk, beleszedjük a lecsepegtetett tésztát, és sütőben is átsütjük.

Cserépedényes bab
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lilahagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl.
A cserépedényt előző este beáztatjuk.
A lilahagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. A füstölt kolbászt karikákra, a sonkát kockákra vágjuk. A babot nem kell beáztatni, szárazon tesszük az ételbe. Felét a cserépedény aljában elterítjük. Rászórjuk az átmosott gyöngyárpát, a sonkát, a kolbászkarikákat, majd betakarjuk a maradék babbal. Enyhén megsózzuk, őrölt paprikát, és lisztet szórunk a tetejére, a tisztított fokhagyma gerezdeket is rápakoljuk, és végül elegyengetjük rajta a párolt hagymát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Teljes lángon, lefedve, egy órán át sütjük a sütőben. Ekkor kivesszük, megnézzük, hogy elpárologta-e a levét. Ezt meleg vízzel pótoljuk, majd teljes tartalékon sütjük még további három órát.

Hetényi lakodalmas piros kalács
Hozzávalók: (1 tepsi, 2 vekni kalácshoz) 1,2 kg liszt, 2 tojás sárgája, ¾ liter tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6 édesítő tabletta, 10 dkg zsír. 3 késhegynyi piros festék, 5 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás.
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
Nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a tojások sárgáját. Két édesítő tablettát langyos vízben feloldva hozzáöntünk. A felfuttatott élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. 5 dkg sertészsírt is beledolgozunk.
Amikor már szép hólyagos, lisztezett táblára öntjük, és 3 felé osztjuk. Az egyik legyen egy kicsit nagyobb – ez marad fehér. A másodikba 3 késhegynyi piros festéket teszünk, amit leöntünk langyos vízben feloldott két édesítő tablettával. Jól összedolgozzuk. A harmadikba kakaóport szórunk, ebbe is teszünk egy kupica feloldott édesítőt, belegyúrjuk, és mindhárom cipót lelisztezve, letakarva, meleg helyen kelesztjük egy fél órát.
Ezután mindegyiket kettéválasztjuk, és a hat kisebb cipót újabb fél órát pihentetjük. Amikor már szép hólyagosra megkelt, egyenként, egyforma nagyságúra kinyújtjuk a cipókat. Legalulra a fehéret rakjuk, erre pirosat teszünk, megszórjuk mazsolával, ráhelyezzük a barna lapot, kicsit megsodorjuk, és az egészet felgöngyöljük. Kikent tepsibe tesszük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük. A kalácsok végeit és közeit olvasztott zsírral átkenjük, nehogy összeragadjanak. Az egész tojást felverjük, és ezzel átkenjük a rudak tetejét. Hosszú, vékony tűvel mindegyiket átböködjük, hogy a rétegek ne váljanak szét. A tepsiben pihentetjük még egy kicsit, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Kihűtve szeleteljük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap