Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Hegykő – receptek

Fertő-parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók: 2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél dl étolaj, 15 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 10 dkg rizs, fél kg darált sertéscomb, 1 csokor kapor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyem zöldje.
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk, hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk.
A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat formázunk, és összefőzzük. A lisztet apránként simára keverjük a tejszínnel, és besűrítjük vele a levesünket. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével.

 

 

Töltött pisztráng zöldségekkel
Hozzávalók: 1 megtisztított pisztráng, só, bors, fél fej vöröshagyma, négy karika zöldpaprika és paradicsom, 1 kicsi csípős paprika, 4 szelet bacon szalonna, 1 dl étolaj. A sült zöldségekhez: 1 piros paprika, 1 cukkíni, 1 zöldpaprika, 1 póréhagyma, 10 dkg vaj, só. A díszítéshez citrom, petrezselyem zöldje.
A pisztrángot sóval, borssal kívül-belül bedörzsöljük. Belsejébe helyezzük a karikára vágott zöldségeket, és az egészet bacon szalonna szeletekkel körbetekerjük. Egy nagyobb, kb. 70 cm hosszú alufólia darabot levágunk, félbehajtjuk. Alaposan megkenjük étolajjal, és ráhelyezzük a halat. Gondosan becsomagoljuk, majd egy nagyobb serpenyőben, fél deci étolajon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A paprikákból nagyobb darabokat, a cukkíniből vékony, hosszú szeleteket vágunk. A póréhagymát felkarikázzuk. Serpenyőben, vajon, enyhén sózva gyors tűzön az egészet átforgatjuk.
Az átsült pisztrángot a fóliából óvatosan kicsomagoljuk, és a roppanósra sült zöldségekkel tálaljuk. Citrommal, petrezselyem zölddel díszítve tesszük az asztalra.
Ezzel a módszerrel harcsából, süllőből, csukából, vagy akár pontyból és készíthetünk ízletes ételt. Süthetjük parázson, vagy sütőben is.

Parasztoldalas rakott burgonyával
Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, só, őrölt bors, őrölt kömény, fél dl étolaj, teáskanálnyi egész kömény, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma. A rakott krumplihoz: 1 kg burgonya, 3 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, 2 tojás, kávéskanálnyi szerecsendió, 3 dl tejföl. A sült zöldbabhoz: 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg zöldbab, csipetnyi só.
Az oldalast alaposan bedörzsöljük fűszerekkel. Egy tűzálló edény aljába kevés olajat öntünk, ebbe helyezzük a húst, megszórjuk egész köménnyel, rátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, és a felaprított fokhagymát. Tetejét is kicsit meglocsoljuk olajjal, majd öntünk alá 1 dl vizet. Lefedjük, és sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Közben elkészítjük a köreteket. A burgonyát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Egy újabb hőálló edényt készítünk elő, kevés étolajat öntünk bele, és ráhalmozzuk a krumplit. Sóval megszórjuk. A tojásokat felverjük, csipetnyi sóval és szerecsendióval ízesítjük, elkeverjük tejföllel, és az egészet a burgonyára öntjük. Fóliával lefedve, 30 perc alatt megsütjük.
A szalonnát felkockázzuk, kevés olajon lepirítjuk, rátesszük a zöldbabot, és hirtelen összepároljuk. Ízlés szerint sózhatjuk.
Az oldalasról 40 perc után levesszük a fedőt, és szép pirosra sütjük. Felszeleteljük. A megsült burgonyával, és a babbal együtt tálaljuk.

Párolt marhaszelet tormás zsemlemártással
Hozzávalók: 5 sárgarépa, 4 petrezselyem gyökere, 1 zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 60 dkg marha fehérpecsenye, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, őrölt bors. A mártáshoz: 6 zsemle, 1 kisebb torma.
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a hússal együtt nagyobb edényben, vízzel felöntve feltesszük főni. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és erős tűzön addig főzzük, amíg a fehérpecsenye megpuhul (kb. 2 óra).
A zsemléket nagy kockákra vágjuk, és zsiradék nélkül, serpenyőben lepirítjuk, megszárítjuk.
A megfőtt húst a levesből kiszedjük, felszeleteljük.
A tormát apró lyukú reszelőn lereszeljük, és a zsemléhez adjuk. Azonnal felengedjük annyi levessel, hogy főzelék sűrűségű mártást kapjunk.
A párolt marhahúst a tormás zsemlemártással, és a levesből kiszedett zöldségekkel együtt tálaljuk.

Fertőhomoki tökös béles
Hozzávalók: 6 dl tej, 20 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 1 kg liszt, 1 kg spárgatök, 1 kg túró, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 2 vaníliás cukor, csipetnyi só, 8 dkg sertészsír. A tepsihez kevés zsír, és liszt. A béles tetejére porcukor.
A tököt előző nap legyaluljuk, és konyharuhába téve, teljesen kipréseljük belőle a nedvességet.
A tejet meglangyosítjuk, két decibe teszünk egy evőkanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy megkeljen. A lisztbe teszünk egy csipetnyi sót, a közepébe beleöntjük az élesztős tejet, kevés lisztet keverünk hozzá, majd ezt a kovászt még tíz percig pihentetjük. Rászórunk 8 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és annyi langyos tejjel dolgozzuk ki, hogy jól dagasztható kalácstésztánk legyen. Közben a zsírt is hozzáadjuk. Amikor a tészta már elválik az edény falától, akkor liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen fél óráig pihentetjük.
A túrót a gyalult tökkel, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, és két tojás sárgájával összekeverjük.
A sütő tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kétfelé vágjuk. Az első bucit tepsi nagyságúra kisodorjuk, és a sütőforma alját kibéleljük vele. A másikat is kinyújtjuk. A tökös-túrós tölteléket egyenletesen elkenjük az alsó lapon, majd a másikkal beborítjuk. Felvert tojással átkenjük a tetejét, villával sűrűn megszurkáljuk, és 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Porcukorral megszórjuk, és amikor kihűlt, felszeleteljük.

Hegykői répatorta
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 3 tojás, csipetnyi só, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg őrölt dió, 10 dkg finomliszt, 1 sütőpor. A krémhez: 20 dkg natúr krémsajt, 4 evőkanál kristálycukor, fél liter habtejszín, 1 csomag habfixáló. A tortaforma kikenéséhez vaj. A díszítéshez pisztácia, főtt sárgarépa, citromfű.
A sárgarépát apróra lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékhez 3 evőkanál vizet, csipetnyi sót teszünk, és kemény habbá verjük. Közben apránként a cukrot is hozzákeverjük. Ezután belecsurgatjuk a tojások sárgáját.
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, és a dióval összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát is, és alaposan átforgatjuk. Az egészet a tojásos masszába tesszük.
A sütőt előmelegítjük, a tortaformát vajjal kikenjük. Beleöntjük a jól átkevert masszát, és megsütjük.
A krémhez a sajtot a cukorral gyorsan elkeverjük. A tejszínt a habfixálóval keményre felverjük, és a két anyagot óvatosan összedolgozzuk. Ezt a szép, és nagyon finom krémet annyi részre osztjuk, ahány rétegre vágjuk a torta alapot. Ezen kívül hagyjunk még a külsejére is.
A kihűlt tortát több részre felvágjuk, mindegyik emeletet egyenletesen átkenünk krémmel, ezután kívülről is beborítjuk, majd pisztáciával, kis sárgarépákkal, és ciromfűvel kicicomázzuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap