Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Harta – receptek

 

Kakaskirály rétestésztában
Hozzávalók: egy megtisztított, feldarabolt kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 1 púpos evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 10 dkg liszt. A réteshez: 40 dkg félfogós liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír a tésztába, további 2-3 evőkanálnyi a locsoláshoz, és a kenéshez.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, sertészsíron üvegesre pároljuk. Először csak kevés vizet öntünk rá, hogy sűrűbb legyen a szaftja. Hozzákeverjük a kakas húst, felöntjük kb. egy liternyi vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg felforr. Ekkor fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, sóval, fokhagymával. Lassú tűzön másfél-két órán át puhítjuk.
Közben elkészítjük a rétest. A lisztet a tojással, négy deci langyos vízben feloldott sóval kidolgozzuk. Hozzádagasztunk kevés zsírt is. Amikor már teljesen sima a tészta, lisztezett gyúródeszkán is alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 20 percig pihentetjük.
A megfőtt kakaspörköltből a húst kiszedjük, kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Egy merőkanálnyi szafttal elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz a töltelék. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megpihent tésztát sodrófával kicsit megnyújtjuk, és újabb tíz percig pihentetjük.
A pörköltszaftot a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
A rétest lisztezett terítőn széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk. Sertészsírt melegítünk, azzal locsoljuk a tésztát, felhajtjuk a széleit, töltelékkel kiadósan megszórjuk, és feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét is átkenjük olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben megsütjük. Rézsútosan szeleteljük. Szafttal, és ízlés szerint tejföllel locsolva kínáljuk.

Rétes leves
Hozzávalók: 1 fakanálnyi sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só, a rétes legombolyított széle.
Sertészsírban világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, és azonnal felengedjük egy liternyi vízzel. Köménnyel, sóval ízesítjük, és felforraljuk.
A rétestésztát átdolgozzuk, kicsit megnyújtjuk, és pár percig pihentetjük. Lisztezett abroszon széthúzzuk, olvasztott zsírral meglocsoljuk a tetejét, feltekerjük, zsírozott tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük. Kicsit hűtjük, feltördeljük, beletesszük a köményes levesbe, és azonnal fogyasztjuk.

Hartai zsiványpecsenye
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 40 dkg rizs, 2,5 dl étolaj, só, 10 dkg liszt, 3 teáskanál őrölt feketebors, 6 gerezd fokhagyma, fél liter, lehetőleg házi lecsó (frissen is elkészíthetjük), 20 dkg üveges, vagy előpárolt zöldbab, 40 dkg csípős kolbász.
Lábosban fél dl étolajon megpirítjuk a rizst. Felöntjük hét dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, maximum kétszer átkeverjük, lefedjük, és betesszük a sütőbe. Mire a hús elkészül, a rizs is megpuhul.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, és lisztben átforgatjuk. Serpenyőben két decinyi étolajon mindkét oldalán átsütjük. Másik edénybe áttesszük, három deci vizet öntünk alá, őrölt borssal, sóval, és apróra vágott fokhagymával fűszerezve, fedő alatt puhára pároljuk.
A harmadik serpenyőbe beleöntjük a lecsót és a zöldbabot. A kolbászt vékony karikákra vágjuk, hozzákeverjük, és összesütjük.
Tálalásnál a rizs mellé helyezünk két szelet húst, és az egészet gazdagon beborítjuk kolbászos lecsóval.

Főtt bundás kenyér
Hozzávalók: fél kg szikkadt kenyér, 15 dkg liszt, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 teáskanál őrölt pirospaprika.
A kenyeret felszeleteljük, a haját levágjuk. 3-4 szelet belét összemorzsoljuk. A lisztet csipetnyi sóval, és annyi vízzel csomómentesre kikeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Közben nagyobb lábosban, kevés sóval vizet forralunk. Egy serpenyőben zsíron megpirítjuk a kenyérmorzsát. A petrezselymet apróra vágjuk, és rászórjuk. Sózzuk, és levesszük a tűzről. A kenyérszeleteket a lisztes habarásban megforgatjuk, és a lobogó vízben hirtelen kifőzzük.
A morzsára őrölt paprikát szórunk, és rászedjük a bundás kenyereket. Megforgatjuk benne, és már fogyasztható is.

Pandúr gulyás
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl étolaj, 70 dkg gomba, 60 dkg sertésvelő, 2 csokor petrezselyem, őrölt feketebors, őrölt kömény, 3 babérlevél, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 csapott evőkanál csípős paprika, só, 6 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 kg burgonya, 4 dl tejföl, 1 evőkanál mustár.
A marhahúst kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük. Kiveszünk belőle 30 dekát, és sertészsíron üvegesre pirítjuk. A maradék hagymát elfelezzük, és két külön serpenyőben, 1-1 dl étolajon pirítjuk. Közben a gombát szeletekre vágjuk, és az egyik edénybe, a hagymához keverjük. A zsíron megdinsztelődött hagymához hozzákeverjük a marhahúst, az utolsó serpenyőbe pedig az előre átmosott velő kerül. A petrezselymet apróra vágjuk, és a párolódó gombához keverjük. Mindkét serpenyőbe szórunk őrölt borsot, sót, ezzel a gomba és a velő el is készült. A lábszár alá 1-2 deci vizet öntünk, beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és legalább egy-másfél óráig pároljuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret és krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A majdnem puha lábszárpörköltet fűszerezzük 1 teáskanálnyi őrölt borssal, köménnyel, babérlevéllel, csemege-és csípős paprikával, felöntjük fél liter vízzel, és amikor felforrt, a darabokra vágott zöldségeket is beletesszük. Amikor ezek is megpuhultak, akkor hozzákeverjük a gombát és a velőt. Legvégül még a tejfölt és mustárt adunk hozzá.

Kútkifli
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 3 tojás, 4 dl tejföl, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 citrom héja. A töltelékhez cukorral, kevés tejjel, citromhéjjal összefőzött darált dió, sűrű szilva-vagy baracklekvár, a sütik tetejére kristálycukor.
A langyos tejbe szórunk kevés cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a zsírt, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet. Összegyúrjuk három tojás sárgájával, tejföllel, és a citrom reszelt héjával. Liszttel leszórjuk a tetejét, lefedjük a tálat, és hűtőszekrényben legalább egy órán át kelesztjük.
A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Derelyevágóval négyzetekre vágjuk, és a közepükbe diós-és lekváros tölteléket halmozunk. Feltekerjük, a tetejüket tojásfehérjével átkenjük, és kristálycukorba mártjuk. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ott még 10-15 percet pihentetjük, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt kisütjük. Készíthetjük mákos töltelékkel is.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap