Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Gyulafirátót – receptek

Kolbászos tarhonya leves
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 25 dkg füstölt kolbász, 20 dkg tarhonya, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 evőkanál liszt, fél dl étolaj, só.
A krumplit megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, és bő, sós vízben megfőzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és a kolbásszal együtt felkarikázzuk.
A krumpli levét külön edénybe leszűrjük, ezt fogjuk felhasználni a leveshez. Egy nagyobb fazékban felmelegítjük az étolajat, és megpirítjuk rajta a tarhonyát. Megszórjuk liszttel, őrölt paprikával, és felengedjük a burgonya levével. Hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára főzzük. Ezután beletesszük a kolbász karikákat, összerottyantjuk, és 10 perc múlva tálaljuk.
Aki szereti, tejfölt is tehet bele.

 

 

Goblinye – mákos gombóc
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg aszalt szilva, 4 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál cukor, só, 1 tojás, 10 dkg darált mák, 3 evőkanál porcukor.
Két deci langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, míg megkel. A lisztbe szórunk egy teáskanál sót, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és még kb. egy deci langyos tejjel kidagasztjuk a tésztát. Egy csapott fakanálnyi zsírt is beledolgozunk. Amikor kisimult a tészta, lisztet szórunk a tetejére, és konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán fél centi vastagra kisodorjuk, négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe 2 szem aszalt szilvát teszünk. Gombócokat alakítunk, ezek alját olvasztott zsírban megmártjuk, és úgy helyezzük a tepsibe. Ott még kicsit kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben aranyló barnára sütjük.
Deszkára borítjuk, szétszedjük, hogy kicsit hűljön meg. A darált mákot porcukorral elkeverjük. A gombócokat egyenként 2-3 evőkanál langyos, cukros tejjel meglocsoljuk, és mákban meghempergetjük.

Savanyú káposztás metélt tészta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg vágott savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 15 dkg füstölt szalonna, só.
A savanyú káposztát vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, majd kisebb darabokra elszeljük. A szalonnát csíkokra vágjuk, és lassú tűzön zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a káposztát, amit kb. háromnegyed óra alatt puhára párolunk. A hagymát kis kockákra vágva adjuk hozzá.
Közben tésztát gyúrunk. A liszthez csipetnyi sót, tojást, és annyi vizet öntünk, hogy gyúrható, de kemény tésztát kapjunk. Amikor összeállt, lisztezett deszkán simára kidolgozzuk. Tíz percig pihentetjük, majd 3 mm vékonyra kisodorjuk. Meglisztezzük a tetejét, 5-6 centis csíkokat vágunk belőle, ebből négyet egymásra teszünk, és gyufatészta alakúra összevágjuk. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, hideg vízben átöblítjük, és a szalonnás káposztával összekeverve lepirítjuk.

Sült oldalas burgonya gombóccal, párolt káposztával
Hozzávalók: másfél kg oldalas, 1 fej fokhagyma, 2 dkg egész kömény, só, egy dl étolaj, 1,5 kg fejes káposzta, 2 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 3 kávéskanál őrölt paprika, 1 csapott evőkanál ecet, 5 evőkanál liszt.
Az oldalast felszeleteljük, átmossuk, tepsibe tesszük, öntünk alá fél dl étolajat, és egy deci vizet. Sóval, és köménnyel ízlés szerint fűszerezzük, és fóliával letakarva előmelegített sütőbe toljuk kb. másfél órára. Egy óra múlva megnézzük, ha megpuhult, a fóliát levesszük róla, és rádaraboljuk a fokhagymát. Visszatoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán szép pirosra sütjük.
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, háromfelé vágjuk, és legyaluljuk. Megsózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és felszeleteljük.
Egy nagyobb lábos aljába fél deci olajat öntünk, majd üvegesre pároljuk benne a hagymát. A káposzta levét kinyomjuk, és a hagymás zsiradékra szórjuk. Pár perc múlva köménnyel ízesítjük. Puhára sütjük, majd őrölt paprikát szórunk rá. Legvégül adjuk hozzá az ecetet.
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, összetörjük, és kihűtjük. Liszttel, és sóval összegyúrjuk. Gyúródeszkán hengert alakítunk belőle, szeletekre vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. Lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

Pörcös hajtóka
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 40 dkg darált töpörtyű, só, a tepsi kenéséhez sertészsír, a tészta tetejére étolaj.
A tejbe cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, míg megkel.
A főtt burgonyát megtisztítjuk, és belenyomjuk a lisztbe. Összemorzsoljuk, majd egy csapott evőkanál sót is teszünk bele. Az élesztős tejjel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kicsit keményebbre dagasztjuk, mint a kalácsot szokás, mert a krumpli gyengíti a hajtókát. Kevés liszttel megszórjuk, és konyharuha alatt pihentetjük, míg megkel.
Közben a darált tepertőt átmelegítjük, hogy kenhető legyen. Evőkanálnyi sót is keverünk bele. A tepsit vékonyan kizsírozzuk. A gyúródeszkát alaposan meglisztezzük, ráborítjuk a tésztát, és fél centi vastagra kisodorjuk. Rákenjük a langyos tepertőt úgy, hogy középen szabad helyet hagyunk. Két oldalról felhajtjuk, középen késsel rudakká elválasztjuk, és ezeket 6-7 centis darabokra szeleteljük. Beletesszük a tepsibe, ott kicsit pihentetjük, olajjal átkenjük a tetejét, és kb. 45 percig sütjük. Langyosan kínáljuk, akkor a legfinomabb.

Paraszt torta
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2-3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, két evőkanál sertészsír, 1 tojás, 20 dkg darált mák, 7 evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve 6 púpos evőkanál szikkadt szilvalekvár.
A lisztet megszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Pihenni hagyjuk, míg megkel.
A lisztbe kevés sót, egy evőkanál zsírt, egy tojást teszünk, és a felfutott élesztős tejjel bedagasztjuk a tésztát Alaposan kidolgozzuk, lelisztezzük, majd kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk, és akkorára sodorjuk, hogy a zsírral kikent tepsi alját beborítsa. Gazdagon megkenjük szilvalekvárral. A mákot elkeverjük porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és a torta tetejére hintjük. Előmelegített sütőben, lassú tűzön, kb. 30 percig sütjük. Amikor kivettük, egy sütőlap segítségével kifordítjuk a tepsiből, majd talpra állítjuk a süteményt. Középen hosszában kettévágjuk, és tortaszelet alakban felvágjuk.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap