Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Györköny – receptek

Krumplis gombócleves
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú burgonya, só, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 nagyobb szál sárgarépa, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt pirospaprika.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A főző lében hagyunk egy kevés burgonyát, felöntjük további másfél liter vízzel, beletesszük a megmosott petrezselymet, a kisebb kockákra vágott sárgarépát, és fedő alatt tovább főzzük. Amikor kész, kevés őrölt fűszerpaprikával ízesítjük.
A puhára főtt krumpli nagyobb részét még forrón áttörjük. A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, és pirosra sütjük.
A tört burgonyára rászitáljuk a lisztet, enyhén megsózzuk, majd a kisült szalonnával és zsírjával leforrázzuk. Összedolgozzuk egy tojással.
A masszából nagyobb gombócokat formálunk, és a levesben kb. 15 perc alatt kifőzzük.
Tálalásnál a levest egy gombóccal fogyasztjuk, a megmaradt gombócokat savanyúsággal, vagy lecsóval második fogásként tehetjük az asztalra.

Hagymamártás
Hozzávalók: 1 kg hagyma, 2 dl étolaj, 2 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 40 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet.
A hagymát kockákra vágjuk, és az étolajon üvegesre pároljuk. Teszünk rá őrölt paprikát, sót, és felengedjük 4-5 dl vízzel. Őrölt borssal ízesítjük, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor már majdnem kész, karikára vágott füstölt kolbászt teszünk bele, de készíthetjük friss kolbásszal is, ebben az esetben nagyobb darabokban tesszük bele a kolbászt.
A lisztet apránként adagolt 2 dl vízzel simára keverjük, és ezzel behabarjuk a mártást. Utólag még ízesíthetjük sóval, és legvégül ecettel. Összekeverjük, és kenyérrel, vagy főtt tojással kínáljuk.

Krumpliscsipetke
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 3 közepes nagyságú burgonya, só, 1 fej vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika.
A lisztet átszitáljuk, a tojásokkal, és kevés vízzel összedolgozzuk. Gyúródeszkán nem túl vékonyra kisodorjuk, a tésztát nagyobb téglalapokra vágjuk. Ezeket egyenként elcsipkedjük, kb. öt forintos nagyságú darabokra.
Közben a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben kifőzzük.
A csipetkének bő vizet forralunk. Sózzuk, és a csipetkét kifőzzük benne. A tésztát hideg vízben átöblítjük, és leszűrjük.
A vöröshagymát kockákra vágjuk, és zsírban megpirítjuk. Teszünk rá kevés őrölt paprikát, és a megfőtt krumplit fakanállal kissé szétnyomkodjuk benne. Megsózzuk, és hozzákeverjük a kifőtt csipetkét. Összesütjük, hogy az alja jó ropogós legyen. Savanyúsággal, vagy uborkasalátával is fogyasztható.

Filcli
Hozzávalók: 2 egész csirkemell, 2 csirke zúza, 2 csirke mája, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál sertészsír, só, késhegynyi őrölt feketebors, 8 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 6 zsemle, 4 dl tej, 8 tojás.
A vöröshagymát kisebb kockákra vágjuk, és zsírban, csipetnyi só hozzáadásával üvegesre pároljuk. A csirkehúsokat apróra szeleteljük. Elsőként a mellet és a zúzát tesszük a hagymára, sózzuk, borsozzuk, és rászelünk 5 gerezd fokhagymát. Kevéske vizet öntünk alá, és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Közben néhányszor pótoljuk a levét, nehogy leégjen. Amikor már majdnem puha, további 3 gerezd fokhagymát vágunk bele.
A petrezselymet apróra szeljük, és a májjal együtt adjuk az ételbe. Összekeverjük, és további néhány percig pároljuk.
A zsemlét 4 dl vízbe, és ugyanannyi tejbe beáztatjuk, kinyomjuk, és a tojásokkal összekeverjük. Ráöntjük a húsra, és addig sütjük együtt, folytonosan kevergetve, míg apró darabkákra széteső lesz az étel.
Savanyúsággal, vagy bármilyen zöldsalátával fogyasztható.

Krumplis pacsa
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, 3 tojás, másfél dl étolaj, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő. A sütéshez 2 dl étolaj. A tálaláshoz porcukor, lekvár.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, evőkanálnyi sóval ízesítjük. Beleütjük a tojásokat, másfél deci olajat, és összekeverjük. Rászórjuk a lisztet, a tetejére élesztőt morzsolunk, és kicsit állni hagyjuk. Amikor a krumpli már langyosra hűlt, alaposan összegyúrjuk, és 5-6 percig pihentetjük.
Gyúrótáblán kb. fél cm vékonyra kisodorjuk, kockákra vágjuk, és előmelegített olajban mindkét oldalán pirosra sütjük.
A zsiradékot hagyjuk lecsepegni róla. Fogyasztható önmagában sósan, de kínálhatjuk porcukorral, és lekvárral is.

Százrétű kalács:
Hozzávalók: (2 tepsi kalácshoz) 1 kg félfogós liszt, 1 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, 6 dl langyos tej, 1 kávéskanál só, 2,5 dl étolaj, 1 tojás. A töltelékhez 50 dkg kristálycukor, 3 vaníliás cukor, 1,5 dl étolaj.
A liszt közepébe beletesszük az élesztőt, felöntjük 2 dl langyos, cukros tejjel, és megvárjuk, míg megkel. A maradék tejben elkeverjük a sót. Ezzel, és 2,5 dl étolajjal bedagasztjuk a tésztát. Lágy anyagot kapunk, amit nem kell keleszteni. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ott is átdolgozzuk, majd két cipót formálunk belőle.
Az első bucit kézzel széthúzzuk a deszkán kör alakúra, akkorára, amekkorára tudjuk. A tetejét átkenjük olajjal, és gazdagon megszórjuk vaníliás kristálycukorral. A szélétől a közepe felé, kb. 10 cm távolságban bevagdossuk a tésztát, de nem a közepéig, csak 15-20 cm mélységben. Ezeket a darabkákat egyenként a közepére felhatjuk, mindegyiket megkenjük olajjal, és megszórjuk cukorral. Az első után a szemben lévő cikkelyt hajtjuk, és így tovább mindaddig, míg az összes elfogy. Az utolsót már nem olajozzuk, és cukrozzuk, csak beborítjuk vele a tésztát. Az így kialakult kis dombocskát tepsi nagyságúra, kézzel széthúzzuk, és kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ott még elegyengetjük, majd a tetejét késsel bekockázzuk, felvert tojással megkenjük, és végül még egyszer megszórjuk cukorral. Sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Melegen szeleteljük, és máris fogyasztható. A másik bucit ugyanígy készíthetjük el.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap