Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Görgeteg – receptek

Becsinált leves
Hozzávalók: egy megtisztított csirke, vagy kakas, 5 szál sárgarépa, 3 petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem és zeller zöldje, 1 csípős zöldpaprika, 1 paprika, 20 szem egész bors, só.
A daragaluskához: 4 tojás, 10 dkg búzadara, csipetnyi só, diónyi zsír.

A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
A bontott csirkét, vagy kakast feldaraboljuk, és egy nagy leveses fazékba, bő, hideg vízbe tesszük. Lassú tűzön forrásig főzzük. Amennyiben szükséges, leszedjük a habját, beletesszük a sárgarépa-és petrezselyem gyökeret, a kétféle zöldpaprikát, a megtisztított hagymákat. Fűszerezzük borssal és sóval. Továbbra is takaréklángon főzzük.
Egy óra múlva hozzáadjuk a zeller-és petrezselyem zöldjét, és ha szükséges, sóval ízesítjük.
Daragaluskát készítünk. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját elkeverjük. Lazán hozzáadjuk a habot, apránként annyi búzadarát, hogy ne legyen túl kemény a galuskánk. Csipetnyi sóval ízesítjük, és kevéske zsírral lazítjuk a masszát. Állni hagyjuk, hogy a búzadara megdagadjon.
A levesből kivesszük a petrezselyem-és zeller zöldeket, paprikákat, és hagymákat. Beleszaggatjuk a galuskákat, átforraljuk, és máris tálalhatjuk.

Borsós káposzta
Hozzávalók: 1 füstölt csülök, egy kg sertés lapocka, fél kg szeletelt oldalas, fél liter beáztatott bab, egy kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, só, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál sertészsír, 1 púpos evőkanál liszt.
Kockákra vágjuk a füstölt csülköt, és a csonttal együtt egy nagy leveses fazékba, hideg vízbe tesszük, majd elkezdjük főzni. Közben a lapockát, és az oldalast is kisebb darabokra vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, és egy másik edényben, evőkanálnyi zsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a szintén kis darabokra szeletelt zöldpaprikát, és a lapockát. Őrölt fűszerpaprikával megszórjuk, beletesszük az oldalast, felöntjük félliternyi vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.
A leveses fazékban puhuló csülökhöz adjuk a beáztatott babot, és amikor már mindkettő puhára főtt, összeöntjük a rotyogó pörkölttel. Beletesszük a savanyú káposztát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és ha szükséges, sóval ízesítjük.
A megmaradt zsírban lepirítjuk a lisztet, fűszerpaprikával megszórjuk, vízzel felengedjük, és berántjuk a borsós káposztánkat. Ekkor már csak egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk.

Krumplis tészta
Hozzávalók: egy kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
A tésztához (2 levél): 45 dkg liszt, 3 tojás, só, a főzővízbe diónyi zsír.

A krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát is felkockázzuk. A sertészsírt felmelegítjük, és csipetnyi sóval üvegesre pároljuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, majd belekeverjük a krumplit. Kevés vízzel puhára pároljuk, közben sóval ízesítjük.
A tésztához a lisztet csipetnyi sóval, a tojásokkal, és kevés vízzel összegyúrjuk. Szép simára kidolgozzuk. A gyúródeszkát meglisztezzük, ráborítjuk a tésztát, ott is átdolgozzuk, majd két cipót alakítunk ki belőle. Mindkettőt kisodorjuk, közben gyakran lisztezzük.
A kinyújtott tésztákat kicsit száradni hagyjuk. A pihentetés után sodrófára tekerjük, éles késsel hosszában kétfelé vágjuk, és felkockázzuk.
Közben bő vizet forralunk, amibe kevés zsírt teszünk. Amikor már lobog, az egyik levél kockatésztát kifőzzük benne. A másik adagot később használhatjuk fel.
A kifőtt tésztát hideg vízzel leöblítjük, hogy ne ragadjon, és a krumplihoz keverjük.
Salátával, uborkával kínáljuk.

Házi kenyér és langali
Hozzávalók: (3 kenyérhez és 2 langalihoz): hat kg liszt, az előző sütésből félretett kovász, 5 dkg élesztő, só. A langalihoz 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, só, négy dl tejföl.
Az előző sütésből félretett kovászt bő, langyos vízbe beáztatjuk. A lisztet dagasztóteknőbe szitáljuk. A megázott kovászt a lisztben kialakított mélyedésbe öntjük, belemorzsolunk egy élesztőt, és kevés liszttel összekeverjük. Fél liter langyos vízzel leöntjük, terítővel letakarjuk, és pihentetjük.
Amikor megkelt a kovász, teljesen betakarjuk liszttel, ennek a tetejére szórjuk a sót, hogy ne érintkezzen az élesztős masszával. Kidagasztjuk a kenyértésztát. Apránként annyi langyos vizet adagolunk a liszthez, hogy rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, mert ha nagyon lágy, akkor nem lesz szép magas a kenyér. Amikor már simára kidolgoztuk, akkor újra letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
Ezután háromfelé szakasztjuk a kenyeret. Mindháromból kerek cipót formálunk, és lisztezett vászonruhával bélelt tálakba helyezzük úgy, hogy az alja legyen felfelé. Meglisztezzük, és betakargatjuk.
A tésztából egy kisebb adagot félreteszünk, ebből készítjük a langalit. A dagasztóedény aljából a maradék anyagot kanállal kikaparjuk, összemorzsoljuk liszttel, és kiszárítjuk, ez lesz a következő kenyerünk kovásza.
Amennyiben kemencében sütjük a kenyeret, akkor azt már dagasztás előtt be kell fűteni. Amikor leégett a tűz, a parazsat kihúzzuk, vizes pemettel áttöröljük a kemence alját, hogy egy kis pára is képződjön, és ne legyen nagyon kormos, ne égjen le a kenyerünk alja.
Elsőként a langalit nyújtjuk ki vékonyra, és ezt tesszük a kemencébe (sütőbe). Amikor szép pirosra sült, fokhagymával átdörzsöljük, zsírral megkenjük, és gazdagon meglocsoljuk tejföllel.
A kenyereket ezután tesszük a kemencébe. A szép ropogósra sült kenyereket még forrón átmosdatjuk vízzel, vászonterítővel letakarjuk, hogy kicsit átpárolódjanak.

Kacsasült párolt káposztával
Hozzávalók: egy szép megtisztított kacsa, só, őrölt bors.
A káposztához: 2 fej vöröskáposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet.
A körethez: egy kg burgonya, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só.

A megtisztított pecsenyekacsát átmossuk, a zsírosabb részeit levágjuk. Ezekből, és a kacsa májából fejedelmi vacsorát készíthetünk úgy, hogy a kisebb kockákra vágott szalonnadarabkák alá kevés vizet öntünk, és átpároljuk, majd kisütjük. Amikor már majdnem kész a töpörtyű, mellétesszük a májat, és együtt elkészítjük. Kevés sóval, és őrölt borssal fűszerezzük, így tesszük az asztalra.
A kacsát kívül-belül jól besózzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal. Nagy sütőtepsibe helyezzük, vizet öntünk alá, a vastagabb részeit kicsit bevágjuk, hogy ott is jól átsüljön, és 2-3 óráig sütjük. Közben saját lecsöpögő zsírjával, vagy sörrel is kenegethetjük, hogy szép piros legyen.
Sertészsírban karikára vágott hagymát párolunk. A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd összekeverjük a párolt hagymával.
A káposztát legyaluljuk, enyhén besózzuk, és állni hagyjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk. A sertészsírban megpároljuk a hagymát, öntünk rá kevés meleg vizet, cukorral és ecettel ízesítjük. A káposzta levét kinyomjuk. A hagymás léhez keverjük a káposztát, és néha megkevergetve, az egészet összepároljuk.
A pirosra sült kacsát tálra helyezzük, egyik oldalára hagymás krumplit, a másikra párolt káposztát halmozunk.

 

Mákos kukoricaprósza
Hozzávalók: fél liter langyos tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 3 egész tojás, 1 teáskanál só, 60 dkg kukoricaliszt, 10 dkg sertészsír, 15 dkg darált mák 15 dkg cukorral összekeverve, 1 citrom reszelt héja, a tetejére porcukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, liszt.
Két dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejet is meglangyosítjuk, beleöntjük a megkelt masszát, elkeverjük benne az egész tojásokat, cukorral, sóval ízesítjük, végül a kukoricaliszttel összeállítjuk a tésztát.
Letakarjuk, és meleg helyre félretesszük pihenni.
Kizsírozzuk, és búzaliszttel megszórunk egy tepsit. A massza harmadát elterítjük az aljában. A cukros mákba belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a felét ráhintjük a tésztára. Újra prószatészta következik, amit befedünk a mák másik felével. A tetejét teljesen betakarjuk a maradék kukoricás masszával. Ismét pihentetjük 10-15 percet.
Előmelegített sütőben megsütjük, ezután kicsit hűlni hagyjuk, és szeleteljük. Ha szeretjük, porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap