Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Felsőnyék – receptek

Töpörtyűkrém
Hozzávalók: 50 dkg töpörtyű, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt feketebors.
A töpörtyűt és a négyfelé vágott vöröshagymát húsdarálón krémes állagúra daráljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és mustárral ízesítjük. Alaposan összekeverjük.
Kenyérre, vagy pirítós kenyérre kenve nagyon finom vacsora. Idénynek megfelelő zöldségfélékkel – paprika, paradicsom, retek, uborka - fogyaszthatjuk.

 

 

 

Kolbászos burgonyaleves
Hozzávalók: diónyi sertészsír, 1 vöröshagyma, 4 közepes burgonya, 4 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 csokor zeller és petrezselyem zöldje, 1 paradicsom, 30 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors. A csipetkéhez: 1 tojás, 10-15 dkg liszt, csipetnyi só. A tálaláshoz tejföl.
A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát-petrezselymet karikákra, a burgonyát és vöröshagymát kockákra vágjuk. A hagymát zsírban üvegesre pároljuk. Meghintjük őrölt paprikával, azonnal rátesszük a feldarabolt zöldségeket, majd felengedjük 2,5 liter vízzel. Beleszeljük a füstölt kolbászt, és a paradicsomot is. Sóval, borssal ízesítve fedő alatt megfőzzük.
Közben a tojásból és a lisztből csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, amit elcsipkedünk.
Amikor a zöldségek megpuhultak, beleöntjük a csipetkét, összefőzzük, és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Rozmaringos báránysült vörös káposztával
Hozzávalók: 1,5 kg bárány felsőcomb, 50 dkg házi füstölt szalonna, 1 citrom, kis csokor rozmaring, 1 fej fokhagyma, 3 teáskanál őrölt bors, 2 dl étolaj, fél liter száraz fehérbor, só, 1 kg burgonya. A káposztához: 1 vöröshagyma, fél fej vörös káposzta, 3 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál só, 1 dl fehérbor.
A báránycombot a faggyútól megtisztítjuk. Éles késsel lyukakat szúrunk bele, minden oldalára, minél sűrűbben. Ezekbe a résekbe először megtisztított, félbevágott fokhagyma gerezdeket nyomkodunk. Ezután ujjunkat őrölt borsba mártjuk, és alaposan bedörzsöljük vele a nyílásokat. A szalonnából 15 dekányit felkockázunk, a többit szeletekre vágjuk. A szalonna darabkákból is nyomkodunk a báránycombba, apróra vágott rozmaringgal megtűzdeljük, majd sóval bedörzsöljük az egészet. Egy megfelelő méretű serpenyőben 3 evőkanál olajat felhevítünk, és a hús mindkét oldalát megkapatjuk rajta.
Egy nagyobb tepsi aljába először a szalonna csíkokat helyezzük, majd rátesszük a combot. Enyhén újra átsózzuk, pár csepp citromlevet csurgatunk rá, majd a tetejére tesszük a megmaradt szalonna darabokat. A megtisztított burgonyát négyfelé vágjuk, meglocsoljuk néhány evőkanál olajjal, őrölt borssal, és sóval átforgatva a hús mellé halmozzuk. 2 dl fehérbort öntünk alá, befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben kb. másfél óráig sütjük. Idő közben az elpárolgott bort folyamatosan pótoljuk, nehogy lesüljön a pecsenye. Amikor teljesen átpuhult, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.
A vöröskáposztát és a hagymát csíkokra vágjuk. 3 evőkanál étolajon először üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzákeverjük a káposztát is. Sóval ízesítjük, fehérbort öntünk alá, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
A rozmaringos báránysültet szeletekre vágjuk, a mellette megsült burgonyával, és párolt káposztával kínáljuk.

Piros fönnálló
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál sertészsír, 5 dkg fűszerpaprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej.
A langyos tejbe cukrot, és élesztőt teszünk. Félretesszük kelni.
A lisztbe sót szórunk, és elmorzsolunk benne egy púpos evőkanál zsírt. Hozzáütjük a tojásokat, és a felfutott élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy kalács-tészta állagú legyen.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formázunk belőle. Konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Egy púpos evőkanálnyi zsírt teáskanálnyi sóval, és az őrölt paprikával alaposan elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, és paprikás zsírral megkenjük úgy, hogy mindenhova jusson a fűszeres töltelékből. Feltekerjük, mint a kalácsot, és 4-5 centis darabokra szétvágjuk. Mindegyik tekercs végét kb. 2-3 centire visszafejtjük, és a tészta aljára húzzuk, innét kapta a „fönnálló” nevet. Erre a talpra állítjuk fel a zsírral kikent tepsiben. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, kicsit hűlni hagyjuk, utána fogyasztható.

 


Sonkaszalonnába göngyölt csirkemáj és gombafejek
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 50 dkg gomba, 3 teáskanál majoránna, 15 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 60 dkg sonkaszalonna. A tepsi kikenéséhez 3 evőkanál étolaj. A rizshez: 2 fakanál sertészsír, 2 dl (1 bögre) rizs, 1 fej vöröshagyma, 8 babérlevél, só.
A gombát megtisztítjuk, szárát levágjuk. A lisztet kevés sóval, és bőséges mennyiségű majoránnával összekeverjük. A csirkemájat darabonként megforgatjuk benne, és sonkaszalonnába tekerjük. Kiolajozott tepsibe helyezzük. A gombának nem kell ízesítés, csak beleforgatjuk a szalonnába, és a májak mellé tesszük. A szalonnát mindig úgy tekerjük fel, hogy az illesztés alulra kerüljön, akkor biztosan nem nyílik szét. Előmelegített sütőben fél óra alatt pirosra sül.
A körethez a felmelegített zsírban átsütjük az előzőleg megmosott, lecsepegtetett rizst. Kockára vágjuk a vöröshagymát, és belekeverjük. Ízlés szerint sóval ízesítjük, babérleveleket teszünk hozzá, majd felengedjük 4 dl meleg vízzel. Összekeverjük, lefedjük, sütőbe helyezzük. 20 perc alatt teljesen átpuhul, és már tálalhatjuk is a máj és a gomba mellé.

Savanyú gulyás bográcsban
Hozzávalók: 5 közepes fej vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, só, 8 szál petrezselyem, 8 sárgarépa, 1 füstölt csülök, másfél kg sertésköröm, másfél kg sertés lapocka, 1 sertésfül, 1 szál füstölt kolbász, fél kg nagy szemű fehérbab, fél kg sertészsír. 5 evőkanál őrölt paprika, 3 teáskanál őrölt bors, 6 babérlevél, 3 teáskanál őrölt kömény, 1 nagyobb paprika, 1 csípős paprika, 1 kg savanyú káposzta, 3 paradicsom, 1 csokor petrezselyem.
A babot a főzés előtti estén beáztatjuk, majd másnap leöntjük róla a vizet.
A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Bográcsba tesszük, teáskanálnyi sót szórunk rá, feltesszük a tűzre, és vízzel felengedve puhára pároljuk.
Közben előkészítjük a hozzávalókat. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra vágjuk, a petrezselyem zöldjét is félretesszük. A csülköt, lapockát és sertésfület kockákra vágjuk, a körmöt kisebb darabokra szétszedjük. A kolbászt felkarikázzuk.
A megpárolódott hagymában elolvasztjuk a zsírt, adunk hozzá 3 evőkanál őrölt paprikát, majd belekeverjük a lapockát, csülköt, fület, körmöt, és a babot is. Fűszerezzük őrölt borssal, babérlevéllel, őrölt köménnyel, 5-6 darabba szétvágott paprikát teszünk bele, és a csípőset is, de azt nem vágjuk szét, nehogy túl erős legyen a gulyás. Felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje. Átkeverjük, és lassú tűzön 1,5-2 óráig főzzük.
Amikor a húsok megpuhultak, hozzáadhatjuk a levétől lecsepegtetett savanyú káposztát, a cikkekre vágott paradicsomot, a csokor petrezselymet, a zöldségeket, és a kolbászt. Utólag sóval, és paprikával ízlés szerint fűszerezhetjük még, ha szükséges. Félórányi főzés után tálalhatjuk. Kenyeret, tejfölt kínáljunk hozzá.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap