Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők –Egerszalók– receptek

Palóc leves
Hozzávalók: 1 kg marhacomb, 60 dkg főtt burgonya, 60 dkg üveges, vagy előfőzött zöld-és sárgahüvelyű bab a levével együtt, 60 dkg vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 1 dl étolaj, 1 teáskanál egész kömény,2 teáskanál só, 2 evőkanál fűszerpaprika, 2 babérlevél, 15 szem egész bors, 2 dl tejföl.
A marhacombot egyforma, közepes nagyságú kockákra vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és felkockázzuk. Az egészet olajban aranysárgára pirítjuk, majd a köménymaggal együtt kicsit még sütjük. Belekeverjük a húst. Az egészet addig forgatjuk, amíg a hús egy kis kérget kap. Ekkor sózzuk, paprikázzuk, és hogy ne égjen le, fél dl vizet öntünk alá. Amikor elfővi a levét, mindig csak egy kevéssel pótoljuk, így lesz finom a pörköltünk.
A megpuhult húst babérlevéllel, gézbe kötözött egész borssal fűszerezzük, hozzáöntjük a kétféle babot a levével együtt, egy liternyi vízzel még hígítjuk, és felforraljuk.
A tejfölt forró levessel apránként átmelegítjük, és a levesbe keverjük. Legutoljára kerül bele a főtt burgonya. Ekkor már csak egyet rottyantunk rajta, és a palóc leves elkészült.

 

 

 

Kemencés babos csülök
Hozzávalók: 1,3 kg füstölt csülök, 25 dkg beáztatott bab, 1,3 kg savanyú káposzta, 20 dkg bacon szalonna. Egy kávéskanálnyi őrölt feketebors, darált kömény, szerecsendió, őrölt babérlevél. Egy teáskanál aprított kakukkfű, fél evőkanálnyi őrölt paprika, 1 csokor csombor (borsikafű).
A csülköt átmossuk, kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és háromnegyed óra alatt félkészre főzzük. A léből kivéve lehűtjük, majd kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.
Az előző este beáztatott babot leszűrjük, a káposztát enyhén átmossuk, és külön edényben, mindkettőt a csülök főzőlevével felöntve háromnegyed óráig főzzük.
Egy vas lábos alját kibéleljük bacon szalonnával, ráterítjük a káposzta felét, beborítjuk csülök darabokkal. A babot egyenletesen elosztjuk rajta, majd a maradék káposzta következik. A főzésből megmaradt káposztalevet ráöntjük, és az egészet befedjük bacon szalonnával. Fűszerezzük őrölt borssal, köménnyel, szerecsendióval, őrölt babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt paprikával, és hogy könnyebben emészthető legyen, egy csokornyi csombort teszünk a tetejére. Lefedjük. Kemencében egy óra alatt megsül, de készíthetjük agyagedényben, sütőben is. Ekkor másfél-két óra alatt készül el.

Laskóvölgyi halászlé
Hozzávalók: Az alaplébe: süllő, harcsa, ponty, kárász gerince, farka, feje, nyakrésze, 1,2 kg vöröshagyma, egy púpos fakanál sertészsír. A halszeletekhez süllő, harcsa, ponty húsos része, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 7 teáskanál őrölt paprika, a halak ikrája és teje.
A halakat megtisztítjuk, és alaposan átmossuk. A zsírba belekockázzuk a hagymát, rátesszük az alaplébe valókat, felöntjük vízzel, és 3-4 órán át főzzük. Közben a nemesebb halakat egyforma vastag szeletekre vágjuk, és egy tálban rétegesen egymásra rakjuk, közben soronként besózzuk. Hűtőszekrényben tároljuk.
Az alaplében átfőtt haldarabok nagyobb csontjait, szálkáit kiszedjük, a többit a lébe visszatesszük (nem passzírozzuk, nem mixeljük). Bográcsba öntjük, őrölt borssal és paprikával fűszerezzük, felforraljuk, és hozzáadjuk a sózott halszeleteket. 7-8 percnyi rotyogtatás után megkóstoljuk, ha szükséges, utánsózzuk, és legvégül a halikrát és tejet is hozzáadjuk. Ezután már csak 3-4 perc főzés szükséges, és már tálalhatjuk is.

Barna sörben párolt kakas
Hozzávalók: 1 nagyobb kakas, só, 1 fej fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 10 dkg vaj, fél dl olívaolaj, 1 dl étolaj, 2 szál sárgarépa, fél fej kelkáposzta, 2 vöröshagyma, 2 üveg barna sör, kis csokornyi kakukkfű, pár szem egész bors, 4 babérlevél, 1 szárított paradicsom, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín.
A kakast megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és a húsdarabokat megtűzdeljük vele. Ízesítjük még egy kis sóval, őrölt borssal. Egy nagyobb tepsiben elhelyezzük a kakast, aládobjuk a vajat, rálocsoljuk a kétféle olajat, és sütőben 15-20 percig pirítjuk.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Egy cseréptál alját kibéleljük a felével. Erre tesszük a kakas egy részét, újabb sor zöldség, és a megmaradt hús következik. Az egészet meglocsoljuk a pecsenye szaftjával, és beleborítjuk a barna sört. Fűszerezzük kakukkfűvel, egész borssal, babérlevéllel, és szárított paradicsommal. Lefedjük, és sütőben kb. 4 órán át sütjük.
A megpuhult husikát kiszedjük, a levét leszűrjük, a zöldségeket belepasszírozzuk. Felforraljuk. A lisztet hideg vízzel elkeverjük, a forró, fűszeres lével átmelegítjük, és a lábosba csurgatjuk. A tejszínhez is adunk egy kis mártást, az egészet összefőzzük, és meglocsoljuk vele a kakast.
Sós vízben főtt burgonyával, vagy kenyérrel fogyaszthatjuk.

Fűszeres házinyúl pecsenye
Hozzávalók: (két nagyobb sütő tepsihez) két egész nyúl, 15 dkg füstölt tokaszalonna, só, 20-30 szem egész bors, 6 babérlevél, kis csokor kakukkfű, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökere, 2 dl vörösbor, 1 vöröshagyma, 2 kg burgonya, 30 dkg sertészsír.
A nyulakat nagyobb darabokra vágjuk, tepsibe helyezzük, és sóval bedörzsöljük. A szalonnát felcsíkozzuk, mellédobjuk, és az egészet forró zsírral leöntjük. Fűszerezzük babérlevéllel, kakukkfűvel, borssal. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, ezeket is szétszórjuk a tepsiben. Meglocsoljuk vörösborral, kevés vízzel, majd befedjük, és kemencében, vagy sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük. Közben néhányszor az elfőtt levet pótoljuk.
A burgonyát megtisztítjuk, besózzuk, tepsibe tesszük, ezt is leöntjük forró zsírral, és fólia alatt, a hús mellett megsütjük. Tálalásnál szafttal meglocsoljuk, és a pecsenye mellé kínáljuk.

Szalóki nagykalács
Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 9 dl tej, 4 evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, 54 szem édesítő tabletta, 2 kávéskanál só, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál kakaó, 1,5 dl étolaj, 10 dkg mazsola, 1 tojás. A lábas kikenéséhez vaj.
7,5 dl tejet meglangyosítunk a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk megkelni. Közben az édesítő tablettákat kanállal megtörjük, és 42 szemet másfél dl tejjel elkeverünk.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a vaníliás cukrot, és a citromhéjat. A megmaradt édesítőt a kakaóval, és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. Egy nagyobb lábost vajjal kikenünk.
A megkelt élesztős tejet a lisztbe öntjük, hozzáadjuk a 42 szem édesítővel elkevert tejet, és az egészet alaposan kidagasztjuk. Közben kevés étolajat is hozzádolgozunk. A tészta kétharmad részét lisztezett gyúrótáblára borítjuk, a maradékba pedig beledagasztjuk a 12 szem édesítővel elkevert kakaót. Ehhez is adunk egy kevés olajat.
A nagyobb tésztát elnyújtjuk, rátesszük a kakaósat, és azt is elsodorjuk rajta. Megszórjuk mazsolával. Az egész kalácsot feltekerjük, és belehelyezzük a kivajazott lábosba. Meleg helyen legalább 1 óráig kelesztjük. Felvert tojással átkenjük. Előmelegített sütőben 10 percig nagy lángon, majd 45 percig takarékon sütjük. Amikor kivesszük, hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap