Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők –Dunaegyháza– receptek

Csipetka leves
Hozzávalók: 2 kg marharostélyos (vagy lábszár), 1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje, 4 gerezd fokhagyma, 2 petrezselyem gyökere, 1 paprika, 1 paradicsom, 4 sárgarépa, 3 db burgonya, 2 új vöröshagyma szárával együtt, 1 nagyobb vöröshagyma, fiatal fokhagyma szára, 1 tv-paprika, 2 cseresznyepaprika, ízlés szerint só, 2 evőkanál őrölt paprika, kis diónyi sertészsír, 1 teáskanál őrölt feketebors. A csipetkához: 2 tojás, 3-4 marék liszt, csipetnyi só.
A rostélyost kisebb kockákra vágjuk, és a csontos részekkel együtt alaposan átmossuk. Egy nagyobb lábosba feltesszük főni. Közben megtisztítjuk a zöldségeket. A sárgarépa és petrezselyem gyökerét hasábokra vágjuk, a fiatal vöröshagymákat egyben hagyjuk, a másikat kis kockákra szeljük. Amikor a leves felforrt, leszedjük a habját, majd beletesszük a zöldségeket. A zöldeket vékony cérnával összekötve tegyük bele, hogy utána könnyebben kiemelhessük. Enyhén megsózzuk, a zöldpaprikát négyfelé vágva tesszük bele, és az apróra vágott vöröshagymát is beleborítjuk.
Miközben fő a leves, elkészítjük a csipetkát. A tojást felütjük, enyhén sózzuk, és liszttel összeállítjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, csöppnyi vízzel segítünk a gyúrásban. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, félbevágjuk, és nem túl vékonyra kisodorjuk. Sodrófára tekerve elvágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk, végül kis téglalapokat készítünk belőle, amit apróra elcsipkedünk.
Közben a már majdnem kész levesbe beletesszük a csípős paprikát, rászórjuk az őrölt paprikát, kis diónyi zsírt adunk hozzá, és összeforraljuk. Őrölt borssal fűszerezzük, és beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Amikor már a krumpli is megfőtt, utolsóként következik a csipetka. Kevergetve megfőzzük, és tálaljuk.

 

Paprikás kalács
Hozzávalók: 7,5 dl langyos tej, 7,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 90 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír.
Két deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, beleütjük a tojást, és a megkelt élesztőt. Ezekkel, és az apránként adagolt tejjel bedagasztjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már a táltól elválik, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen háromnegyed órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a rántást. A zsírt felolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a lisztet. A tűzről félrehúzva kicsit állni hagyjuk, majd belekeverjük a paprikát. Teljesen kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettévágjuk, és egyenként kinyújtjuk. A kisodort tészták tetejét paprikás rántással átkenjük, ízlés szerint megszórjuk sóval. Feltekerjük, a végeit kicsit lenyomjuk, nehogy kifolyjon a töltelék, és zsírozott tepsibe tesszük. A tetejét átkenjük tejjel, majd szép pirosra megsütjük.
Amikor elkészült újra átkenjük tejjel, és leterítjük, hogy átgyengüljön. Kicsit hűtjük, majd szeletekre vágjuk.

Gombóc leves
Hozzávalók: (3 adag tésztához) 3 kg krumpli, só, 6 marék liszt. A leveshez: 2 vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1-1 csokor petrezselyem-és zeller zöldje, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 kávéskanál őrölt paprika, só. A rántáshoz: 2 fakanál sertészsír, 5 fakanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, só.
Annyi tésztát készítünk, hogy a levesbe való gombóc, a nudli és a krumpli fánk is elkészülhet belőle. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és kihűtjük.
Közben a hagymát kockákra vágjuk, és zsírban megsütjük. A tűzről félrehúzva keverünk bele őrölt paprikát.
A burgonya főzőlevébe apróra vágott petrezselyem zöldet, csokornyi zellert, negyedekbe vágott paradicsomot, és felszeletelt zöldpaprikát teszünk. Hozzáöntjük a paprikás sült hagymát, ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, amíg a gombóc elkészül.
Először zsírból és lisztből világos rántást készítünk, kicsit hűtjük, és belekeverjük az őrölt paprikát.
A meghűlt krumplit megsózzuk, és liszttel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán háromfelé választjuk. Az egyiket kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Átkenjük paprikás rántással, megszórjuk sóval, feltekerjük, és tenyérrel gombócnyi darabokat szakítunk belőle. Összedolgozzuk a végeit, nehogy kifolyjon a töltelék, és a forró levesben kifőzzük.

Krumplis nudli
Hozzávalók: egy adag tészta (a gombóc leves tésztájából), liszt. Fakanálnyi sertészsír, 2 kanál liszt, ízlés szerint cukor, vagy só és őrölt fűszerpaprika.
A félretett krumplis tésztát kevés liszttel átgyúrjuk, mert a nudlihoz keményebb tészta szükséges, mint a gombóchoz. Gyúródeszkán elnyújtjuk, először hosszú rudakat, majd kisebb darabokat vágunk belőle. Ezeket az apró nudlikat egyenként megsodorjuk.
Forró vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.
Rántást készítünk. A zsírban a lisztet megpirítjuk. Ezt ízlés szerint édesen, vagy sósan ízesíthetjük. Meg is felezhetjük. Az egyiket a kifőtt nudlihoz keverjük, és kristálycukorral megszórva tálaljuk. A másikat csipetnyi sóval és paprikával elkeverve tesszük a nudlira, és úgy kínáljuk.

Krumpli fánk
Hozzávalók: egy adag tészta (a gombóc leves tésztájából), liszt, a sütéshez étolaj, porcukor, őrölt fahéj.
A gombóc levesnél elkészített krumplis tészta harmadik cipóját használjuk fel a fánk elkészítéséhez.
Ezt lisztezett deszkán átgyúrjuk, de ne lisztezzük túl, mert akkor megég a tészta a zsiradékban. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, és téglalapokra vágjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk, és ebben mindkét oldalukon aranyló barnára sütjük a fánkokat.
A zsírból kiszedve lecsepegtetjük, majd ízlés szerint megszórjuk cukorral, vagy fahéjas cukorral.

Szőlős-túrós barátfüle
Hozzávalók: 3 marék liszt, só, 2 kanál sertészsír, egy nagyobb fürt édes szőlő, 50 dkg túró, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejföl.
A szőlőt megmossuk, és leszemezzük.
A túrót összetörjük, cukorral édesítjük, és kevés tejfölt adunk hozzá.
A lisztet enyhén sós vízzel begyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, hogy teljesen sima legyen. Lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk, kicsit pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Szép kerek formát alakítunk belőle, amit félbehajtunk, és kicsit a felénél lenyomkodjuk. Újra szétterítjük, és az egyik felére egymástól pár centi távolságra felrakjuk a szőlőszemeket. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és óvatosan, lisztezett kézzel lenyomkodjuk a tésztát a töltelékek között. Derelyevágóval kis négyzetekre vágjuk, és forró vízben kifőzzük. Leszűrjük, és elkeverjük a zsírral. Tálba tesszük, majd apránként rátesszük a túrót, közben finoman rázogatjuk, hogy mindenhova kerüljön túró, de a derelyék ne essenek szét.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap