Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Deszk – receptek

 

Brzi gibanica (Gyors gibanica)
Hozzávalók: (1 darabhoz) 2 réteslap, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg juhtúró, 5 dkg trappista sajt, a sütéshez étolaj.
A réteslapokat kiterítjük, egy adaghoz kettőt egymásra helyezünk. Meglocsoljuk olívaolajjal (étolajjal, vagy olvasztott zsírral). Egyik végére hosszában felhalmozzuk a juhtúrót, majd nagylyukú reszelőn sajtot reszelünk rá. Feltekerjük, csigába összehajtjuk, kicsit megnyomjuk a tenyerünkkel a tetejét. Olajat hevítünk, és mindkét oldalán aranyos barnára sütjük.
Gyors, finom vendégváró étel.

Mutykalica
Hozzávalók: (10-12 főre) 4 nagy fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 3 dl olívaolaj, 30 dkg zöldhagyma, 1 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyem gyökér, 1 nagy szál póréhagyma, só, őrölt feketebors, 20 dkg zöldbab, 8 db paprika, 1 csípős zöldpaprika, 5 db cukkini, 3 db padlizsán, 1 kg paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöldje.
A nyársakhoz: 50 dkg marhahús, 50 dkg sertéshús, 1 szelet szalonna, só, őrölt feketebors.

Tűzrakóhelyen parazsat készítünk.
A zöldségeket felaprítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra, a fokhagymát kisebb darabokra, a zöldhagymát és pórét karikákra vágjuk.
Egy nagyobb, tűzálló cserépedény aljában megforgatunk egy kevés olívaolajat, és beletesszük a hagymákat.
A megtisztított sárgarépát, petrezselymet, cukkinit és padlizsánt uborkagyalun lereszeljük.
A hagymákra halmozzuk a vékonyra vágott sárgarépát és petrezselymet, majd az egészet 2 teáskanál sóval, és borssal megszórjuk. Rárakjuk a zöldbabot, és újra meglocsoljuk néhány kanálnyi olívaolajjal.
Lefedjük az edényt, és parázságyra helyezzük. Főzés közben körberakjuk fával, amit állandóan pótolunk.
Közben a paprikákat karikákra vágjuk, és hozzákeverjük. A paradicsomot cikkekre vágva tesszük bele.
Főzés közben egy kevés vízzel felengedjük. Utoljára adjuk hozzá a cukkinit és padlizsánt.
Egy órányi főzés után kellemes, lecsó-szerű ételt kapunk, amibe legutoljára még beleszórjuk az apróra szelt petrezselyem zöldjét, sózzuk (kb. 2 teáskanál só kell még hozzá), átkeverjük, és készre főzzük.
Miközben a zöldségeink párolódnak, elkészítjük hozzá a húst. Nagyobb, egyforma kockákra vágjuk, és váltogatva nyársakra húzzuk mindkét húsunkat. Grillrácson, faszénparázson, többször forgatva átsütjük. Sütés előtt a rácsokat jól átkenjük szalonnával, hogy ne ragadjon rá a hús. Amikor már félig megsült, megszórjuk sóval, és borssal.
A megfőtt zöldségeinket ezzel a hússal együtt kínáljuk.

Pljeszkavica
Hozzávalók: 30-30 dkg birka-sertés- és marhahús, 1 kg vöröshagyma, só, őrölt feketebors.
A pitához 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, langyos víz, 2 teáskanál cukor, 3 teáskanál só, 1 dl étolaj, vagy sertészsír.

A húsokat, és 40 dkg hagymát megdarálunk. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan átgyúrjuk. Gombócokat, majd hússzeleteket formázunk belőle. Legjobb a sütés előtti napon elkészíteni, akkor másnapra jól összeáll. Faszénparázson mindkét oldalukon alaposan átsütjük.
Pitát készítünk hozzá. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd összedagasztjuk az átszitált liszttel. Közben hozzádolgozzuk a zsiradékot, és a szükséges mennyiségű langyos vizet. Megkelesztjük, majd 10 részre elosztva gombócokat formázunk belőle. Újra kelesztjük, és 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Kikent tepsiben sütés közben átforgatva, mindkét oldalán átsütjük.
Ezt is elkészíthetjük egy nappal korábban, de akkor nylon zacskóban tároljuk, nehogy kiszáradjanak.
Az elősütött pitákat a hússzeletekre helyezve átmelegítjük, majd félbehajtjuk (esetleg hosszában kettévágjuk), és a közepükbe 1-1 szelet húst teszünk. A maradék vöröshagymát csíkokra vágjuk, és egy jó adagot ebből is halmozunk a pljeszkavicára.

Kakashere pörkölt tarajával
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg kakastaraj, 2 kg kakashere, 60 dkg vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 csípős zöldpaprika, 1 nagy piros pritaminpaprika, 8 gerezd fokhagyma, 2 dl étolaj, 2 evőkanál csemege- 2 evőkanál csípős paprikakrém, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 2 evőkanál só, 10 dkg őrölt fűszerpaprika.
A tarhonyához: 50 dkg apró szemű tarhonya, 1 dl étolaj, 1 teáskanál só.

A vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikákat felkockázzuk.
Egy nagyobb lábos aljába étolajat öntünk, beleszórjuk a vöröshagymát, a paprikákat, és 2 dl vizet hozzáöntve fedő alatt, egy órán át pároljuk.
Közben a tarajokat megtisztítjuk, és kettévágjuk.
A megpuhult zöldségeket bográcsba borítjuk, rátesszük a tarajt, fokhagymát, csípős-és csemege paprikakrémet. Megszórjuk őrölt borssal, köménnyel, és sózzuk. Felöntjük kevés vízzel, és 3 órán át főzzük. Közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Beleborítjuk a kakasherét. A fűszerpaprikát a pörköltből kivett szafttal elkeverjük, és besűrítjük vele az ételt. Folyamatosan kevergetve még 15-20 percet főzzük.
A tarhonyát az étolajban barnára pirítjuk, felengedjük egy liter vízzel, sózzuk, és puhára pároljuk. Ezzel a körettel kínáljuk a pörköltet.

Deszki báránysült zöldsalátával
Hozzávalók: a bárány oldalas- gerinc- és nyakas része (10 szelet), 30 dkg fokhagyma, 2 liter tej, 1 evőkanál flekken-keverék, őrölt feketebors, őrölt fűszerkömény, só, 20 dkg füstölt szalonna, 10 szelet paradicsom. A tepsibe étolaj, vagy zsír.
A zöldsalátához: paradicsom, uborka, póréhagyma, feta sajt, só.

A húsokat felszeleteljük, a faggyút leszedjük róla, beirdaljuk, és fokhagymás tejben legalább 15 órát pácoljuk. Lecsepegtetjük, és fűszerezzük. A bevágásokba bőségesen nyomkodunk fokhagyma darabkákat, majd fűszerezzük flekken-keverékkel, őrölt borssal, és őrölt köménnyel. Gyengén átsózzuk, majd kizsírozott, vagy étolajjal átkent tepsibe tesszük, szépen egymás mellé a szelet húsokat. A szalonnát feldaraboljuk, és rárakjuk. Minden szeletre teszünk egy karika paradicsomot is. Fóliával letakarjuk, és sütőben kb. másfél órát sütjük.
A fóliát levesszük róla, és megpirítjuk a tetejét.
Közben a zöldsalátához valókat felkockázzuk, és enyhén megsózva egy tálban összekeverjük. Ezt adjuk a deszki báránysült mellé.

Szezámmagos kifli
Hozzávalók: (64 db kiflihez) 1 kg liszt, 4 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 4,5 dl tejföl, 6 teáskanál só, 25 dkg margarin (vaj), 2 tojás sárgája, a tetejére szezámmag.
A tejet meglangyosítjuk, kiveszünk belőle egy decinyit, adunk hozzá egy kevés cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, és megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel. Félretesszük, és hagyjuk megkelni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, négy teáskanálnyi sót. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és langyos tejjel megdagasztjuk. Jól kidolgozzuk, megemelgetjük, hogy hólyagos legyen a tésztánk. Amikor már az edénytől is elválik, és szép sima, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, rudat formázunk belőle, majd nyolc cipóra osztjuk. Mindegyiket zsemle formájúra alakítjuk, és lisztezett konyharuhán, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Utána a megkelt bucikat kerekre kinyújtjuk. A margarint 2 teáskanál sóval kikeverjük, és megkenjük vele a tészták tetejét. A lapokat nyolc cikkre vágjuk (mint a tortát), és kifli alakban (a szélesebb végétől indulva) feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, és újra pihentetjük. Amikor megkelt, tetejüket tojás sárgájával lekenjük, és szezámmaggal megszórjuk. Negyed órát még állni hagyjuk, és előmelegített sütőben szép aranyos barnára sütjük.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap