Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Boldog – receptek

Gölődin leves
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 25 dkg liszt. A leveshez 1 fakanálnyi sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Amikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a zsírt, a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, ujjnyi vékonyra kinyújtjuk, majd kisebb négyzetekre vágjuk. Sarkait összecsípjük, és gombócokat formázunk belőlük.
Lobogó forró vízben kifőzzük. Amikor a gölődinek feljöttek a víz tetejére, még további öt percig hagyjuk a vízben, hogy a közepük se maradjon nyers. Ekkor leszűrjük.
Egy kisebb leveses fazékban megolvasztjuk a zsírt, rákockázzuk a vöröshagymát, és pirosra pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, majd azonnal felöntjük a gombócok főzőlevével. Tálalásnál a levest és a gölődineket külön edényben tesszük asztalra.

 

Nagyrózsa
Hozzávalók: kb. 1 kg liszt, 10 db tojás, 1 liter tej, 1 evőkanál porcukor, a sütéshez 1 liter étolaj, és egy púpos evőkanál sertészsír. A tetejére porcukor.
A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

Kisrózsa
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor.
A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk.
Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.
A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk. A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát, és lisztes kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje összeragasztja a tésztákat. Forró zsiradékban kisütjük. Késre felszúrunk egy parafa dugót, és azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen. Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe, és gazdagon megszórjuk porcukorral.

Tepsis krumpli
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, teáskanálnyi só, 2 evőkanál sertészsír, 1 kg kolbász és hurka, 15 dkg füstölt szalonna.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, alaposan átmossuk.
Egy tepsit vastagon kikenünk zsírral. Az alját beterítjük a leszűrt krumpli karikákkal, sóval ízesítjük, majd ráhelyezzük a kolbász és hurkadarabokat.
A szalonnából hosszú csíkokat szeletelünk, kakastaréj szerűen bevagdossuk, és azt is a többi közé tesszük.
Sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük.
Savanyúsággal kínáljuk.

Boldogi fehér káposzta
Hozzávalók: másfél kg hús: sertés dagadó, és csülök. 10-15 dkg rizs, 1 kg vágott savanyú káposzta, 1 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt.
A húsokat besózzuk, és ebben 3-4 napig, hideg helyen állni hagyjuk.
Főzés előtt kis kockákra felszeleteljük, majd alaposan átmossuk. Amennyiben a káposzta túl savanyú, azt is átöblítjük.
Egy nagyobb fazék alját beterítjük a káposzta felével, rászedjük a lecsepegtetett húst, és befedjük a maradék káposztával. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és feltesszük főzni.
Egy óra múlva beleborítjuk az átmosott rizst. A káposzta főzőlevéből kiszedünk két merőkanálnyit, felolvasztunk benne egy kanál zsírt, és csomómentesre keverjük a liszttel. Amikor a rizs is puhára főtt, ezzel a habarékkal sűrítjük be a káposztát. Összeforraljuk, és máris tálalható.

Mancsos tészta
Hozzávalók: 50 dkg nagykocka tészta, 1 liter tej, 1 csapott evőkanál só, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a tetejére porcukor.
A tésztának vizet forralunk. Sót szórunk bele, és kifőzzük benne a nagykockát. Amikor már puha, akkor átöblítjük, és leszűrjük.
A tojásokat felütjük, elkeverjük a cukorral. A tejet feltesszük a tűzre. Amikor már langyos, egy merőkanálnyit a cukros tojáshoz teszünk, és elhabarjuk benne a lisztet. Csomómentesre keverjük. A forró tejet ezzel sűrítjük be. Az összefőtt mancsot levesszük a tűzről, és lehűtjük.
Tálalásnál külön edénybe tesszük a kifőtt tésztát és a mancsot (krémet). Mindenki ízlés szerint szedhet a tányérjába, és tovább édesítheti porcukorral.

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap