Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Békésszentandrás – receptek

Orjaleves csigatésztával
Hozzávalók: (10 főre) 5 kg húsos orja csont, másfél kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem gyökér, 3 vöröshagyma, 1 zellergumó, 1 csokor petrezselyem-és zeller zöld, 1 fej fokhagyma, 1 paprika, só, egész feketebors. A tésztához: 2 tojás, 20-30 dkg liszt, csipetnyi só, kevés víz.
A húsos csontot kiáztatjuk, majd egy nagy leveses fazékban, hideg vízben, lassú tűzön felforraljuk. A habját leszedjük, és beletesszük a megtisztított zöldségeket. Sóval, borssal ízesítve másfél-két órán át főzzük.
A csigatésztához a hozzávalókból puha tésztát gyúrunk. Két cipót formázunk belőle, letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután egyenként vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és csigatészta pedrővel elkészítjük a tésztát.
Megszárítva, de frissen is kifőzhetjük a levesbe.
Az orjalevesből a húsos csontot és a zöldségeket kiszedjük. Egy kevés lében kifőzzük a betétet, és ezzel együtt tesszük az asztalra.

 

 

Fokhagymás zsírban sült orja
Hozzávalók: (10 főre) a levesben főtt húsos orja, 2 evőkanál sertészsír, 10 gerezd fokhagyma, 1 púpos teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só. A krumplihoz: 3 kg burgonya, 2 evőkanál sertészsír, 3 vöröshagyma, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A párolt káposztához: 2 kg savanyú káposzta, 1 evőkanál sertészsír.
A levesben megfőtt húsos orját kiszedjük, kicsontozzuk. A zsírt felhevítjük, apróra vágott fokhagymával átsütjük, beleborítjuk a húst, és sóval, borssal fűszerezve ropogós pirosra sütjük.
A krumplit megtisztítjuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A vöröshagymát karikákra vágjuk, és zsírban megpároljuk. Sót, őrölt borsot szórunk rá, és a leszűrt burgonyát beleforgatjuk. Színesre pirítjuk.
Közben egy másik edényben kevés zsíron kicsit megfonnyasztjuk a savanyú káposztát.
Egy nagyobb tálon együtt tálaljuk a sült orját a hagymás krumplival, és a párolt káposztával.

Lakodalmi perec
Hozzávalók: (nagy adag) 2 dl tejföl, 50 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl langyos, cukros tej, 2 tojás sárgája, 2 egész tojás, 1 vaníliás cukor, 1 szalagáré, 20 dkg vaj, 20 dkg sertészsír, másfél kg liszt. A kenéséhez 1 tojás, cukros víz.
Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és kelni hagyjuk. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, vaníliás cukorral, cukorral, szalagáréval. Teszünk rá két merőkanálnyi lisztet, majd ráborítjuk az élesztős tejet. Összekeverjük, majd apránként a többi lisztet, és a zsiradékot is beledolgozzuk. Jól alakítható tésztát készítünk, amit alaposan kidagasztunk, és kb. fél óráig, letakarva pihentetünk.
A megkelt tésztából kisebb darabokat kiszakítunk, rúd alakra formázzuk, és gombócokat vágunk belőle. Mindegyiket vékonyra kisodorjuk, két végét összefogva megpödörjük, a fonatok végeit összeillesztjük, és kör alakokat formázunk belőlük. Zsírozott tepsibe helyezzük, ott felvert tojással megkenjük a tetejét, és felfűtött kemencébe, vagy sütőbe tesszük. Amikor szép aranyló pirosra sült, még a tepsiben átkenjük cukros vízzel.

Szentandrási öregtarhonya
Hozzávalók: (15főre) 1 kg tarhonya, 20 dkg sertészsír, 2 vöröshagyma, 5 teáskanál őrölt paprika, 4 paradicsom, 3 fehér paprika, 50 dkg burgonya, 40 dkg füstölt kolbász, 6 teáskanál só. A tarhonyához: 10 tojás, 2 kg liszt, 2 evőkanál só, 2-2,5 dl víz.
A tarhonyához a tojásokat tálba ütjük, sót, és vizet adunk hozzá, és villával felverjük. Fateknőbe lisztet borítunk, apránként rácsurgatjuk a tojást, és folyamatos dörzsöléssel beledolgozzuk. Hosszasan gyúrjuk, hogy kiadja a színét a tojás. Amikor már jó, morzsás állagú a tésztánk, akkor pár percig pihentetjük, majd rostán átdörzsöljük egy tiszta terítőre. Ott szétterítjük, és árnyékos, meleg helyen 2 napig szárítjuk. Ez a tarhonya vászonzacskóban hosszú ideig eltartható.
A bográcsos ételhez a hozzávalókat előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a krumplit megtisztítjuk, és a paradicsomhoz, paprikához hasonlóan vékony karikákra szeljük.
A bográcsban zsírt olvasztunk, ebben aranyló barnára pirítjuk a tarhonyát, majd rátesszük a paradicsomot és paprikát is. Megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, majd felengedjük 2-3 liter vízzel. Állandó keverés mellett 10-15 percig főzzük. Ekkor beletesszük a krumplit, és együtt rotyogtatjuk tovább. Főzés közben az elpárolgott levet apránként pótoljuk, és kb. fél óra alatt az egészet puhára főzzük. Közben sóval ízesítjük. Amikor már majdnem teljesen kész, beletesszük a karikákra vágott füstölt kolbászt is. Egyet forralunk rajta, és friss kenyérrel kínáljuk.

Töltött paprika
Hozzávalók: (8 főre) 8 szép nagy paprika, másfél liter paradicsomlé, fél liter víz, 2 vöröshagyma, 1 szál zeller zöld, másfél kg darált sertéshús (dagadó), só, 2 teáskanál őrölt bors, 10-15 dkg rizs, 2 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor.
A paradicsomlevet és a vizet lábosba öntjük, beleteszünk 1 megtisztított vöröshagymát, a zeller zöldjét, és feltesszük főni. A paprikák magházát eltávolítjuk. A darált dagadóhoz egy teáskanál sót, 2 teáskanál őrölt feketeborsot, rizst teszünk, és ráreszelünk egy kisebb fej vöröshagymát. Alaposan összekeverjük, majd szorosan megtöltjük vele a paprikákat, és a forrásban lévő paradicsomos mártásba tesszük. Ebben 30-40 percig főzzük.
Közben rántást készítünk. A zsírt felhevítjük, a lisztet aranybarnára pirítjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, és lehűtjük. Ezután hideg vízzel, apránként, habverővel csomómentesre keverjük.
Az átfőtt paprikákat tálra szedjük, a zellert és vöröshagymát is eltávolítjuk belőle. A paradicsommártást visszatesszük a tűzre, cukorral, fél evőkanálnyi sóval ízesítjük, és lassan belecsurgatjuk a kikevert rántást. Amikor felforrt, a töltött paprikára öntjük a sűrű paradicsomszószt, és együtt tálaljuk.

Rostélyos kalács
Hozzávalók: (12 kalácshoz) másfél kg liszt, 6 dl cukros tej, 6 dkg élesztő, 20 dkg margarin, 20 dkg vaj, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 6 dl tejföl, 50 dkg cukor, 1 kávéskanál só. A kenéséhez 2 tojás, cukros víz.
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk. A tejfölt tálba öntjük, vaníliás cukorral, sóval, tojásokkal, és cukorral kikeverjük. Lisztet szórunk rá, és beleborítjuk az élesztős tejet. Apránként elkeverjük a többi liszttel, a puha margarinnal és vajjal. Alaposan kidolgozzuk. Először fakanállal, majd kézzel dagasztjuk tovább. Amikor már jó minőségű, hólyagos a tésztánk, letakarjuk egy konyharuhával, és kb. két órán át kelesztjük.
A megkelt tésztából egy darabot kiszakítunk, ebből hat kis pogácsányi darabot vágunk. Mindegyiket vékony rúd formájúra kisodorjuk. Négy egyforma hosszúságút, és két hosszabbat készítünk. Kizsírozott tepsire két rudat egymástól 5 centi távolságra párhuzamosan elhelyezünk, a másik kettőt keresztben ráhelyezzük. A rudakat rostélyos kalács formájúra összehurkoljuk. A két hosszabb tésztát összefonjuk, és a kalács szélét körben lezárjuk vele. Felvert tojással átkenjük, és felfűtött kemencében, vagy sütőben pirosra sütjük. Még frissen cukros vízzel átkenjük, és hűlni hagyjuk.

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap