Ízőrzők-Kustánszeg

Ízőrzők – Bálványos – receptek

Zöldségleves füstölt kolbásszal
Hozzávalók: 2 szál petrezselyemgyökér, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg sertészsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg házikolbász.
A kockatésztához: 1 tojás, liszt.

A zöldségeket megtisztítjuk, a petrezselymet és sárgarépát karikákra vágjuk. Egy közepes méretű lábasba beletesszük a zsírt, és fedő alatt megpároljuk benne a zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, hagymát és fokhagymát. A felszeletelt házikolbászt is hozzákeverjük, kicsit összesütjük, majd négy liter meleg vízzel felöntjük, és készre főzzük.

Közben egy tojással, és annyi liszttel, hogy levestészta keménységű, nyújtható tésztánk legyen, levestésztát gyúrunk. Enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, és kockára felvágjuk. A megfőtt levesben kifőzzük, és tálaljuk.

Savanyú tojás
Hozzávalók: 2 dl étolaj, 4 púpos evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ecet, 8 tojás.
Az olajban a liszttel világos rántást készítünk. Apró kockákra beleszeljük a vöröshagymát, fűszerezzük babérlevéllel, és két liter vízzel felengedjük. Simára keverjük, közben ízesítjük sóval, cukorral, és ecettel. Amikor már összefőtt, egyenként, bögréből beleborítjuk az egész tojásokat. Ezután a lábost már csak mozgatni lehet, megkeverni nem szabad, nehogy szétessenek a tojások!
Tálalásnál, aki szereti, paprikás-hagymás zsírral locsolhatja a tetejét.

Túrós béles
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 teáskanál só, 1 tojás sárgája. A töltelékhez: 50 dkg túró, 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor. A tészta és a tepsi kenéséhez olvasztott zsír, a kisült bélesek tetejére porcukor.
A lisztet a zsírral, sóval, és kb. félliternyi langyos vízzel közepes keménységű, sodorható tésztává dagasztjuk. Lisztezett gyúródeszkán is jól átdolgozzuk. Hosszú rudat formálunk belőle, és egy kendővel letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót keverőtálba tesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, és hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Teszünk bele búzadarát, majd az egészet összekeverjük a túróval. Kicsit állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon, közben kisodorjuk a tésztát.
Hosszában, a közepéről indulva kezdjük a sodrást, majd amikor már hosszában kész, szélességében is szétnyújtjuk, kb. levestészta vékonyra. A tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és az egyik oldalára, hosszában felhalmozzuk a túrós tölteléket. A maradék túrót lazán szétszórjuk a tésztán, és a töltelékes felétől indulva óvatosan felhajtjuk a bélest.
Vékonyan kizsírozott tepsibe szeletnyi adagokra vágva tesszük a süteményt. Tetejét tojássárgájával átkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk a tetejét.

Karórépa főzelék
Hozzávalók: (10 főre): 2 kg takarmányrépa, 6 babérlevél, 2 nagy fej vöröshagyma, másfél kg füstölt sonka, 1 füstölt csülök, 5 szem burgonya. A rántáshoz 1 dl étolaj, 3 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt pirospaprika.
A főzés előtti este a füstölt húsokat vízbe tesszük, és hagyjuk, hogy a főzésig abban ázzanak.
A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kis kockákra vágjuk. Alaposan átmossuk.
Teszünk rá babérlevelet, megtisztított, egész fej vöröshagymát, és a vízből kivett füstölt húsokat. Bő, meleg vízbe (bográcsba, vagy nagy fazékba) feltesszük főzni. Kb. két óráig rotyogtatjuk. Amikor már majdnem kész, a krumplikat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és beletesszük a főzelékbe.
Elkészítjük a rántást. Az olajban megpirítjuk a lisztet, belekockázzuk a fokhagymát, és a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát.
A bográcsból kivesszük a puhára főtt húsokat, és belekeverjük a rántást.
A főzeléket a felszeletelt sonkával együtt tesszük az asztalra. Friss kenyérrel fogyasztva fejedelmi étel!

Krumpligánica – pipice
Hozzávalók: másfél kg krumpli, 1 csapott evőkanál só, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 70 dkg liszt. A tálaláshoz 2 dl tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, beletesszük a sót, és puhára főzzük.
Közben megtisztítjuk és kockákra vágjuk a vöröshagymát. Zsírban megsütjük, és összekeverjük fűszerpaprikával.
Amikor a krumpli elkészült, a főzővízben burgonyanyomóval áttörjük. Az átszitált lisztet apránként hozzákeverjük, és továbbra is a tűzön hagyva, fakanállal alaposan kidolgozzuk.
Ezt a masszát tányérba terítve pipiceként kínálhatjuk. Tetejére paprikás-hagymás zsírt locsolva még ízletesebb.
A pipicéből gánicát is készíthetünk. A krumplis tésztát kizsírozott, vagy olajjal kikent tepsibe, zsiradékba mártott kanállal beleszaggatjuk, és sütőben pirosra sütjük. Akkor jó, amikor az alja már ropogósra megsült. A gánicát tálaláskor tejföllel kínálhatjuk.

Tojáspörkölt haluskával
Hozzávalók: (5 főre) 4 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál darált paprikakrém, 2 evőkanál lecsó, 10 tojás, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors.
A haluskához 1 kg liszt, 6 tojás, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanál olaj.

A vöröshagymákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Olajban, vagy zsírban üvegesre megdinszteljük. Közben egy fazékban bő vizet forralunk, amibe 2 evőkanál sót is teszünk. Beletesszük a tojásokat, és keményre főzzük benne.
A párolt hagymába fokhagymát dobunk, majd amikor már elkészült, hozzákeverjük a darált paprikát, a lecsót (lehet konzerv, vagy ha ideje van, akkor paprika és paradicsom), majd felöntjük egy félliternyi hideg vízzel. Fedő alatt megfőzzük. Ízlés szerint sóval, és őrölt borssal ízesítjük.
A keményre főtt tojásokat hideg vízben kicsit lehűtjük, majd megtisztítjuk. Mindegyiket 8 felé vágjuk, és óvatosan a pörköltbe tesszük. Tíz perc alatt összefőzzük. Közben keverni nem szabad, nehogy a tojások szétessenek, csak rázogatjuk a lábost.
A haluskához a lisztet a tojásokkal, teáskanálnyi sóval, és hideg vízzel kikeverjük. Kicsit puhább állagú legyen, mint a nokedli tészta. Egy adag haluska-masszát tányérba teszünk, és ebből kanállal szaggatjuk a lobogó forró vízbe. Amikor kifőtt, hideg vízben átöblítjük, csöppnyi étolajjal összekeverjük, és a tojáspörkölt mellé kínáljuk.

Tejfölös-sós perec
Hozzávalók (3 tepsi perechez): A tésztához 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi porcukor, két teáskanálnyi só. A perecek tetejére 1 egész tojás, 1 teáskanál só. A tepsik kenéséhez sertészsír. A tejfölös mártókához 1 liter tejföl, 2 teáskanál só, 2 dl étolaj.
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és csipetnyi porcukorral, és langyos vízzel elkeverve a liszt közepébe öntjük. Apránként adagolva, kb. másfél liter langyos vízzel, és 2 teáskanálnyi sóval megdagasztjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, hogy a tál oldalától elváló, foszlós kenyértésztánk legyen. Amikor már szép simára kihúztuk, akkor a tál alját enyhén belisztezzük, elegyengetjük rajta a tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, és kendővel letakarva, meleg helyre félretesszük kelni.
Kb. háromnegyed óra múlva lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegömbölyítjük, kétfelé szakítjuk, és egyenként átdolgozzuk. Zsemlényi gombócokat veszünk belőle, mindegyiket először rúd alakra formázzuk úgy, hogy két oldalát ellenkező irányba sodorjuk. A végét kör alakba összehúzzuk, összenyomjuk, és kizsírozott tepsibe tesszük.
Egy tojást felverünk, adunk hozzá teáskanálnyi sót, és ezzel kenjük át a pereceket.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Közben elkészítjük a tejfölös öntetet. A tejfölbe sót, és étolajat keverünk. A forró pereceket megmártjuk benne, tálba tesszük, és ruhával letakarva pihentetjük, hogy a gőzben gyengüljön át.

Diós pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl (vagy tej), 1 csomag vaníliás cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a pogácsák tetejére fél diószemek, és porcukor.
A lisztbe beletesszük a zsírt, a sütőport, a porcukrot, a diót, a tojás sárgáját, és az egészet összemorzsoljuk. Amennyiben szükséges, tejföllel, vagy tejjel lágyíthatjuk a tésztát, hogy gyúrható legyen. Lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, cipót alakítunk belőle, amit ujjnyi vastagra kisodrunk. Szaggatóval bevagdossuk a tetejét, majd kizsírozott tepsibe tesszük a pogácsákat. Mindegyik tetejére fél szem diót nyomunk, és sütőben megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

 

 

Nyomtatható, letölthető változat:

 

Kapcsolat

Kezdőlap