Aktuális

Műsoraink

Ide kattintva megtekinthetik, hogy a következő két hétben a televíziós csatornákon milyen műsoraink láthatók.


Az „Ízőrzők - Hazai tájak-hazai ízek” könyvek kiadása sajnos a könyvkiadó nehéz anyagi helyzete miatt a tizedik kötetnél elakadt. Az első tíz kötet továbbra is megvásárolható a Duna Könyvkiadónál:

Bővebb információ:

www.dunakiado.hu

AZ ÍZŐRZŐK ÚJ, RÉSZLETESEBB HONLAPJA AZ ALÁBBI LINKEN TALÁLHATÓ:

www.izorzok.hu


 

 

 

 

A Balatoni Futár 2011 novemberi számából:

Balaton-díjas a Róka Ildikó –
Móczár István alkotópáros
Róka Ildikó és Móczár István neve ismerősen cseng csaknem minden, az ismeretterjesztő filmeket kedvelő honfitársunk számára. Alkotásaik bejárták az országos tévécsatornákat, vetítették helyi televíziók, de a videotékák és a családi gyűjtemények polcain is megtalálhatók kisfilmjeik.
Róka Ildikó születése óta a Balatonhoz kötődik: Siójut, Siófok és a magyar tenger elválaszthatatlan része életének, míg a művészet iránti vonzódást genetikai úton örökölte.
A táj, a környezet az Ungvárról származó, Balatonszabadiban gyökeret eresztő Móczár Istvánt is csakhamar megfertőzte - a közös szenvedély pedig meghatározta további életútjukat.
Móczár István az Országos Független Film Szövetség tagjaként profi operatőrök és rendezők mellett leste el, tanulta meg a szakma fortélyait, majd megalapította a siófoki filmklubot.
Először az ország első kereskedelmi televíziójában híradós anyagok, riportok, magazin műsorok készítőjeként olvashattuk a rendező-operatőr és a szerkesztő-riporter nevét a stáblistán, ám hamarosan az állami televíziót is meghódították. S mivel a Sió Tv időközben átalakult, a páros életében a napi műsorgyártást felváltotta a gasztronómiai-, a játék-, az animációs- és dokumentumfilm gyártás.
Saját vállalkozásban készített balatoni témájú alkotásokkal, néprajzi- és portréfilmekkel tűntek fel a Duna TV képernyőjén - már a csatorna kísérleti adásaiban - is, később „Magyarország kincsei” címmel tudományos ismeretterjesztő kisfilmekben mutatták be természeti és kulturális örökségünket. A hazai templomokat, várakat, kastélyokat, arborétumokat, tanösvényeket végigjáró műveiket újra és újra műsorra tűzik a televíziók.
Napjainkban is számos képzőművészről, népművészről, alkotó emberről készítenek portréfilmeket. Ízőrzők címmel varázslatos, elbűvölő magyarországi tájakra kalauzolják el az érdeklődőket, bemutatva a régióra jellemző ételek készítési fortélyait.
A páros csaknem negyed évszázada folyamatosan szerepel alkotásaival a hazai és nemzetközi filmfesztiválokon - eddig hatvankét díjat vehettek át, s nincs kétségünk afelől sem, hogy az elismerések száma tovább gyarapodik.
A közös munka mellett Móczár István más, rokon műfajokban is kipróbálta már magát. Lelkesen, örömmel fotózik: fényképeit több országos és nemzetközi kiállításon is megismerhették a tárlatlátogatók, csakúgy, mint egyedi technikával készült modern festményeit.
A kamera és ecset mellett gyakran ragad tollat, hogy abszurd humorával, szójátékaival megnevettesse olvasóit. Először csak cetlikre, diktafonra, füzetekbe gyűjtötte ötleteit, melyekből három könyv is született. Egyik „tudománytalan”, ám rendkívül szórakoztató alkotását éppen a magyar tenger ihlette.
A Balaton-díj jelentős erkölcsi elismerése Róka Ildikó és Móczár István munkásságának. A balatoni közösség díja, mellyel azt kívánják jelezni, hogy az alkotóknak érdemes szűkebb és szélesebb pátriánk sokszínű művészeti, történelmi, néprajzi, kulturális és természeti értékeivel foglalkozni, azt magas szinten bemutatni.

- Amikor az elismerésről szóló hírt először meghallottuk, azt gondoltuk: ez biztosan tévedés lehet. A második gratulációnál bár kicsit kétkedve, bátortalanul, de elkezdtünk örülni. Nem sokkal később hivatalos formában is értesültünk a Balaton-díjról, és elkezdtünk töprengeni - vajon mit is jelent ez számunkra. Szeretett tavunktól mindig csak szépet: testünknek-lelkünknek megújulást, az otthon melegét, a hazatérés örömét
kaptuk. Munkánk legszebb fejezeteit jelentette, hiszen a Balatonnál hálásabb témát - televízióban, képzőművészetben, fotókon, vagy akár írásban - keresve is nehéz találni. Bizonyára ez az oka, hogy annyi év után még most is rácsodálkozunk színeire-fényeire, mintha csak először látnánk! Köszönjük a díjat mindazoknak, akik erre bennünket méltónak találtak. E fontos és rangos elismeréstől függetlenül is azt ígérhetjük: amíg lehetőségünk lesz rá, továbbra is próbáljuk minél több embernek megmutatni a „Tündéri Balaton” szépségeit
– vallanak ars poeticájukról az alkotók, akik elmondták, hogy az év végét szintén a Balaton vonzásában
töltik. Teleki Miklós, Siófokon élő orgonaművész zenei CD-jét „filmesítik” balatoni hangulatokkal.
K.A.–S.F.

Tudjon meg még többet az „Ízőrzők”-ről a Duna Televízió honlapján

Pillantson bele az „Ízőrzők” néhány epizódjába

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdőlap